Zoeken

Veilig op reis - Coronatesten

Om veilig op reis te gaan, is het voor enkele bestemmingen van Koning Aap verplicht om je laten testen op Corona. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende coronatesten, de procedure en de tarieven.

Coronatesten

Er zijn verschillende soorten coronatesten. Een NAAT-test staat voor ‘Nucleic Acid Amplification Test’. Dit is een verzamelnaam voor meerdere testen die corona kunnen aantonen. De volgende testen zijn NAAT-testen: mPOCT, LAMP, TMA, RT-PCR en PCR.

De twee meest bekende testen voor op reis zijn de PCR-test (welke voor de meeste reizigers van toepassing zal zijn) en de Antigentest. Met de PCR-test word je middels een keel-neus SWAB getest op Corona, deze uitslag dient uiteraard negatief te zijn om op reis te kunnen. Bij een Antigeentest word je getest op de aanwezigheid van antigenen van het coronavirus in je neus- en keelslijm. Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die voor een afweerreactie kunnen zorgen in je lichaam. Naast de testuitslagen moet je voor reizen naar verschillende bestemmingen in het bezit zijn van een internationaal afreisdocument

Gratis testen

Via MijnGezondheid.be, het online gezondheidsportaal kan je een afspraak maken voor een gratis of betalende PCR test.

Waar moet de afgenomen corona PCR-test aan voldoen?

Om op reis te kunnen gaan, zijn er een aantal criteria naar aanleiding van de afgenomen coronatest:

  • Het testresultaat moet negatief zijn.
  • De coronatest mag niet eerder zijn afgenomen dan het maximale aantal uren voor vertrek of aankomst, afhankelijk van de bestemming. Controleer via Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken voor jouw bestemming wat de richtlijnen zijn met betrekking tot testafname, etc. De gepland aankomst en/of vertrektijd van jouw reis ontvang je 10 dagen voor vertrek middels de vertrektijdenbrief.
  • Je ontvangt naast de testuitslag, bij een negatief resultaat, ook een afreisdocument. Je dient tijdens de reis dit afreisdocument te kunnen tonen en deze dient Engelstalig te zijn.

Let op: de testuitslagen van de GGD zijn niet voldoende om op reis te gaan.

Meer informatie

Voor de veelgestelde vragen verwijzen wij je graag door naar de website van Mijn Gezonheid.
Voor de meest recente internationale toegangs-en gezondheidsvereisten verwijzen we je graag door naar de website van VisumCentrale.


Maak een afspraak