Festivals Indonesie

Indonesië kent tal van nationale feestdagen en religieuze feesten (islamitische, boeddhistische, hindoeïstische en christelijke). Belangrijke nationale feestdagen in Indonesië zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari); Kartini-dag, een soort Moederdag (21 april); Onafhankelijkheidsdag (17 augustus); Hari Pancasila (1 oktober). Deze dag herinnert aan de vijf basisprincipes van de Pancasila: het geloof in één god; eenheid van Indonesië; beschaafde medemenselijkheid; democratie; sociale gelijkheid voor alle Indonesiërs. In de praktijk komen deze principes steeds meer onder druk te staan.

Islamitische  feestdagen in Indonesië
De islamitische kalender is gebaseerd op de waarneming van de maan en wijkt daarom af van de telling van de westerse, Gregoriaanse, kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar een dag of tien naar voren. De ramadan (van 15 mei tot en met 14 juni 2018) is het belangrijkste islamitische feest. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten is immers een van de belangrijkste plichten van een moslim. Toeristen hebben weinig te vrezen. Je hoeft in de vastentijd geen honger te lijden want in toeristenplaatsen zijn de meeste restaurants overdag gewoon open. Het spreekt vanzelf dat je de mensen niet de ogen moet uitsteken door demonstratief te gaan eten. Na zonsondergang staat alles in het teken van eten en is elke maaltijd een feest. Het driedaagse familiefeest Idul Fitri dat ook wel Lebaran of het Suikerfeest wordt genoemd volgt direct na de ramadan (15-17 juni 2018). Een ander belangrijk feest is het offerfeest, Idul Adha (21-23 augustus 2018). Iedere familie slacht dan op rituele wijze een schaap. En dan zijn er Tahun Baru Hijriyana ofwel islamitisch nieuwjaar (12 september 2018) en Maulud Nabi de geboortedag van de profeet Mohammed  (21 november 2018).

Andere religieuze feestdagen in Indonesië
Ook de meeste Chinese, boeddhistische en hindoeïstische feestdagen zijn gebaseerd op een maanjaar en vallen volgens onze kalender ieder jaar op een andere datum. Het Chinees Nieuwjaar (16 februari 2018); Nyepi ofwel Balinees Nieuwjaar (17 maart 2018) en Waisak ter herdenking van de geboorte en dood van de Boeddha (29 mei 2018).