Cultuur Laos

Iemands hoofd aanraken is hoogst onbetamelijk in Laos. Zelfs kinderen even een vriendelijk aaitje over de bol geven. Het hoofd geldt als de woonplaats van de ziel en is dus het 'hoogste' lichaamsdeel, dat dan ook het meest geëerbiedigd moet worden. Voorkom dat je zittend de voeten naar iemand gericht houdt. De voeten zijn immers de tegenpool van het hoofd en worden voor onrein gehouden, omdat ze het gemakkelijkst met vuiligheid in aanraking komen.

Gewoontes in Laos
Meningsverschillen worden in Laos zelden openlijk geuit. Je geduld verliezen, boos worden of een woordenwisseling in het openbaar betekenen namelijk 'gezichtsverlies'. Confrontaties worden het liefst uit de weg gegaan, om anderen niet in verlegenheid te brengen. Kritiek wordt direct als een persoonlijke belediging ervaren.

Kleding in Laos
Laotianen  kleden zich graag formeel voor bepaalde gelegenheden. Keurige kleding suggereert respect voor de gastheer en/of vrouw en tevens voor de gebeurtenis. Een toerist met een ongewassen haardos, transpiratiegeur en (ongewassen) sjofele kleding hoeft niet op enig respect te rekenen. Een korte broek is in huiselijke kring geen probleem. Maar in het openbaar wordt het dragen van shorts als niet netjes gezien. Bij bezoek aan tempels wordt verzorgde kleding op prijs gesteld.

TE GAST IN Laos
Meer informatie over culturele verschillen en omgangsvormen in Laos vind je in de reispocket TE GAST IN LAOS (prijs 8,95; verkrijgbaar in boekhandel of te bestellen via www.tegastin.nl).

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.