Eten en drinken Laos

Rijst is zoals bijna overal in Zuidoost-Azië de basis van de meeste gerechten. In Laos is vooral kleefrijst (khao niao) erg populair. Laotianen eten van oudsher met hun (rechter) hand(en). Als er bestek op tafel komt, dan betreft dat slechts een lepel en een vork. Met de vork schuif je jeten op de lepel. Vervolgens stop je de lepel in je mond (nooit de vork).  Stokjes worden gebruikt voor het eten van feu of andere noedelsoep. Er is geen vaste volgorde in het serveren van gerechten.

Populaire gerechten in Laos
Een typisch Laotiaans gerecht is laap; zeer fijn gehakt vlees of vis voorzien van velerlei kruiden als koriander en mint. De salade van onrijpe papaja (tarn rnaak hoeng) is een belevenis. Het is een pittige salade van slierten onrijpe papaja vermengd met gemalen pinda, knoflook, tomaat en rode pepers.  Andere gerechten zijn: khao nio ping (gegrilde kleefrijst) en ping pa (gegrilde vis gevuld met citroengras, knoflook, ui en zout). ‘Cheo pa duk’ is een dipsaus gemaakt van visfilet en fijngemalen aubergine en een mix van knoflook, pepers,  sjalotten en garnalenpasta.
Khao Phoen is een in kokosmat gestoomde rijstvermicelli (koud geserveerd) met een keur aan rauwe groenten. Hierover wordt kokosmelk gegoten die op smaak gebracht is met buffelvlees, rode pepers en onrijpe papaja. Voor reizigers met een gevoelige maag is feu een veilig alternatief. Het is een noedelsoep die overal in Laos verkrijgbaar is en vaak gegeten wordt als ontbijt of lunch.

Drinken in Laos
Thee en koffie (vaak Nescafé) is vrijwel overal verkrijgbaar, evenals frisdranken en verse vruchtensappen. De stroperige Laotiaanse koffie is van eigen makelij en goed van smaak.
Probeer eens de fameuze Laotiaanse ice coffee!  Deze is niet te versmaden!
In verband met het statiegeld op de flesjes, wordt de flesinhoud van frisdrank vaak op straat overgegoten in een plastic zakje, met daarin een rietje gestoken. De Laotianen brouwen hun eigen bier (respectievelijk Lao Beer) dat overal volop verkrijgbaar is. Kraanwater kun je beter niet drinken, gebotteld drinkwater is overal te koop.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.