Festivals Laos

Een aantal nationale feestdagen herdenkt belangrijke gebeurtenissen in het recente verleden en benadrukken het belang van de communistische partij. Dat geldt o.a. voor Dag van de Strijdkrachten (20 januari); Internationale Vrouwendag (8 maart); Dag van de Volkspartij (8 maart); Dag van de Arbeid (1 mei); Internationale dag van de kinderen (6 juni); Bevrijdingsdag (13 augustus); Dag ter bevrijding van de Fransen (12 oktober) en Nationale Dag (2 december). Houd er rekening mee dat winkels, banken en overheidsgebouwen op deze dagen gesloten zijn.

Religieuze feesten en festivals in Laos

Daarnaast zijn veel feesten en festivals verbonden met het boeddhisme of hebben te maken met de seizoenen. O.a. Chinees Nieuwjaar (vanaf 16 februari 2018) en Wesak (29 mei 2018). In mei vindt ook Boen Bang Fai (voorlopige datum 4-8 mei 2018) plaats waarbij grote vuurpijlen worden afgeschoten die voor regen moeten zorgen.

Boeddhistisch nieuwjaar in Laos
Verreweg het meest in het oog springende feest is het waterfestival, in Laos Boen Phi mai genoemd, dat officieel van 13 t/m 15 april plaatsvindt. Maar in de praktijk beginnen de festiviteiten al twee weken van tevoren. Direct na het waterfestival valt Laotiaans nieuwjaar.
Water is zeer belangrijk tijdens Boun Phi mai Lao. Het water wordt gebruikt voor het reinigen van de huizen en boeddha-beelden. Jongeren gooien op een eerbiedige manier eerst wat water over hun ouders en vervolgens over monniken om ze zo voor een lang en vredelievend leven te zegenen. Tenslotte wordt er over iedereen water gegooid. Als je buiten op straat loopt of rijdt, is de kans zeer groot dat je een emmer water over je heen krijgt gekieperd of beschoten wordt met waterpistolen. Dus kijk goed uit met foto- en filmcamera’s.
Tijdens Boun Phi Mai Lao is er in Luang Prabang altijd een optocht waarbij ook de Miss Phi Mai Lao (Miss Lao New Year) gekroond wordt. Er zijn vele Miss-verkiezingen in Laos, maar de Nangsoukhane-verkiezing in Luang Prabang is het bekendst.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.