Religie Laos

Van oudsher is het boeddhisme diep geworteld in de Laotiaanse cultuur. Wat er in de kloosters werd gezegd, was heilig. Daarvan maakten de communisten slinks gebruik toen ze in 1975 de macht grepen. Kloosters werden communistische scholen. Monniken werden kameraden. Marxisme in een boeddhistisch jasje. Boeddha werd Lenin, of andersom. In ieder geval moest Laos een heilstaat worden, een 'socialistisch nirwana'. Wie niet meewerkte verdween in een strafkamp. Sinds ‘de omwenteling’ heeft het boeddhisme een enorme vlucht genomen. Tempels schieten als paddestoelen uit de grond.

Volksgeloof in Laos
In de loop der tijd ging de bevolking in Laos het boeddhisme zien als een deel van het volksgeloof, waarin spoken en geesten een belangrijke rol spelen. Hoewel de Boeddha zei dat het bezweren van geesten tijdverspilling is, wordt het boeddhisme door veel mens en toch beschouwd als bescherming tegen gevaarlijke geesten. In Laos wordt het baci-ritueel (waaraan tegenwoordig ook toeristen kunnen deelnemen) meestal door boeddhistische monniken begeleid met zang. Er zijn offergaven voor de geesten. De aanwezigen krijgen een wit katoenen draadje om de pols gebonden.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.