Festivals Maleisie

Dankzij de mengeling van verschillende culturen en religies staat de agenda in Maleisië vol met feesten. Belangrijke nationale feestdagen in Maleisië zijn: Nieuwjaar (1 januari), Dag van de Arbeid (1 mei), Verjaardag van de Koning (4 juni), Hari Kebangsaan oftewel Onafhankelijkheidsdag (31 augustus) en Kerstmis (25 december). De meeste Chinese, boeddhistische, hindoeïstische en islamitische feestdagen zijn gebaseerd op een maanjaar en vallen volgens onze kalender ieder jaar op een andere datum.

Islamitische feestdagen in Maleisië
 
Belangrijke islamitische feestdagen zijn: Awal Ramadan (16 mei 2018), de eerste dag van de vastenmaand. De vastenperiode eindigt na dertig dagen met Hari Raya Puasa of Aidil Fitri (15 juni 2018). Op deze dag bidden de moslims in de moskee en gaan daarna met hun familie feestvieren. Het feest duurt - afhankelijk van de regio - twee tot tien dagen. Winkels en kantoren zijn dan gesloten. Op Hari Raya Haji (21-23 augustus 2018), het Offerfeest, vieren moslims dat ze de Haj (pelgrimstocht) naar Mekka succesvol hebben voltooid. Het is een groot familiefeest. Maal Hijrah (12 september 2018) is het islamitisch nieuwjaar en Maulidir Rasul (21 november 2018) de geboortedag van de profeet Mohammed.

Chinese feesten in Maleisië
Voor Chinezen is het Chinees nieuwjaar (begint in 2018 op 16 februari) een jaarlijks hoogtepunt. Tijdens dit vijftien -daagse festival is het druk in de straten in Chinatown. Het feest wordt met veel bombarie afgesloten op de vijftiende dag, ook wel Chap Goh Mei genoemd. Bij tempels offeren de Chinezen wierook, bij restaurants knallen ze rotjes om geesten te verjagen. Een 'leeuw' van mensen steekt de lont aan. De festiviteiten eindigen met de chingay-optocht die zich door straten kronkelt, met dansers in traditionele kostuums, acrobaten, leeuwen- en drakendansers en praalwagens. Tijdens het festival van de Hungry Ghosts (25 augustus 2018) offeren Chinezen uitbundig voor de geesten. Het Mooncake of Maan Festival (24 september 2018) herinnert Chinezen aan de overwinning van China op de Mongolen. Overdag eet men de zogenaamde mooncakes; 's avonds gaan kinderen de straat op met lantaarns en bidden vrouwen tot de god van de maan.

Indiase feesten in Maleisië
Voor de Indiërs is Thaipusam (31 januari 2018) een populair hindoe-festival. Gelovigen in trance doorboren lichaamsdelen zoals wangen en rug met scherpe naalden en haken en dragen grote, bonte stellages op hun hoofd. Op deze manier dienen de hindoes Heer Muruga. De meest indrukwekkende ceremonies zijn te zien bij de Batu-grotten ten noorden van Kuala Lumpur. Deepavali (7 november 2018), het hindoe-festival van het licht, is een vijfdaags festival waarbij 's avonds op vele plaatsen lichtjes branden. De lichten symboliseren de triomf van het licht over de duisternis, van goed over kwaad. Het is een uitgesproken familiefeest. Veel mensen trekken die dag naar buiten om te picknicken.

Boeddhistische feestdagen in Maleisië
Tijdens Wesak herdenkt men de geboorte en dood van de Boeddha (29 mei 2018).
Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.