Zoeken

Reizen naar Oezbekistan

Geld Oezbekistan

De munteenheid is de Oezbeekse Sum (UZS). Een Oezbeekse Sum = 100 tiyn. Er zijn briefjes van 50.000, 10.000, 5000, 1000, 500, 200, 100 en 50 sum. Kijk voor de actuele koers op www.wisselkoers.nl. Bij banken en wisselkantoortjes in de grote hotels kun je euro’s en US$ wisselen. 

Pinnen in Oezbekistan
Hoewel prijzen officieel in Sum aangekondigd moeten worden, laat men toeristen het liefst in ‘harde valuta’ betalen, bij voorkeur in euro’s of Amerikaanse dollars. De mogelijkheden om te pinnen in Oezbekistan zijn beperkt. In Tashkent zijn er een aantal ATM's waarvan enkele in de grote hotels. Daar kun je geld opnemen met een creditcard. Buiten de hoofdstad kunnen gebruikers van een Mastercard terecht bij de Asaka Bank (zie: www.mastercard.com/atmlocator) en Visacard-gebruikers bij diverse banken (zie: www.visa.com/atmlocator).

Veilig pinnen in Oezbekistan
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse banken de bankpassen met Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Oezbekistan dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. NB Belgen kunnen hun bankpas in Oezbekistan standaard onbeperkt gebruiken. Belgische banken rekenen Oezbekistan bij Europa.