Cultuur Portugal

Het is lastig om de Portugese volksaard in algemene zin te beschrijven. Ze zijn erg gastvrij maar wat minder uitbundig dan bijvoorbeeld Italianen en Spanjaarden. Ze zijn erg gehecht aan hun geboortestreek en hebben een sterke familieband.

Kenmerken van Portugezen
Een bijzondere karakteruiting van de Portugezen wordt aangeduid als saudade. Een niet te vertalen begrip dat door de Portugese schrijver J. Rentes de Carvalho als volgt wordt uitgelegd: ‘het zeer Portugese en onbeschrijflijke gevoel van nostalgie, ontevredenheid, het willen van iets totaals, tegelijk opluchting en droefenis vanwege de pijn en de liefde die geweest zijn, die nog komen moeten en die nooit zullen komen’. Kort samengevat: een weemoedig verlangen naar iets dat niet te verwezenlijken is.

Muziek van Portugal
De fado is de muzikale uitdrukking van saudade. Deze muziek is melancholisch en is vanouds verbonden met de wereld van zeelui, stierenvechters, edellieden en prostituees. Het is de muziek die je kon horen in duistere kroegen en bordelen. Een fadozangeres wordt traditioneel begeleid door een guitarra (twaalf snarige gitaar) en een viola (Spaanse gitaar). Veel fado’s gaan over smartelijk lijden en zijn enigszins te vergelijken met de smartlappen van bijvoorbeeld Andre Hazes en de Zangeres zonder Naam. Dramatische liedjes over onmogelijke liefdes of over situaties waarin het noodlot onverbiddelijk toeslaat. Een van de bekendste vertolkers van de fado is Amalia Rodrigues (vooral bekend van ‘Uma casa Portuguesa’). Omdat dictator Salazar de fado destijds omarmde als de ultieme uitdrukking van de Portugese ziel kwam de fado na de Anjerrevolutie enige tijd in een negatief daglicht. Dat veranderde begin jaren negentig met de komst van een aantal nieuwe vertolkers van de fado zoals Christina Branco en Dulce Pontes. Tegenwoordig is de fado springlevend en is de muzikale begeleiding omvangrijker dan voorheen.

Homoseksualiteit in Portugal
De Portugese samenleving heeft altijd tolerant gestaan tegenover mannelijke homoseksualiteit. Wel wordt er verwacht dat je je als homoseksueel discreet gedraagt en niet onnodig provoceert.