Eten en drinken Portugal

De Portugese keuken is smakelijk maar in vergelijking met bijvoorbeeld de Franse keuken eenvoudig en degelijk. Verse vis, schelp- en schaaldieren vormen het hoofdbestanddeel van de Portugese keuken. Het nationale gerecht van Portugal is bacalhau. Deze stokvis kan op oneindig aantal manieren worden bereid. Zoals bij bijna alle gerechten wordt gebruik gemaakt van olijfolie en knoflook. Buiten de betere restaurants kan de kwaliteit van rund- en kalfsvlees soms wat tegenvallen. Andere vleesgerechten zoals wild, geit, kip en diverse andere soorten gevogelte smaken vaak juist verrassend lekker.

Behalve in restaurants zijn er andere gelegenheden waar je een maaltijd of snack kunt eten. Zo bestel je in een tasca (eenvoudige bar met menukaart) vaak een prima dagschotel (prato do dia). En voor de lekkere trek kun je terecht bij een charcuteria (slagerij met snacks), cafetaria of cervejaria (bierlokaal met tapas). Voor gebak en andere zoetigheid kun je terecht in een van de vele lunch- en tearooms. In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner. In het hoogseizoen zijn de tijden vaak wat ruimer.

Maaltijden in Portugal
Het ontbijt (o pequeno almoco) stelt in Portugal zoals in de meeste mediterrane landen niet veel voor. Portugezen drinken ’s ochtends een kop koffie met een broodje of koekje. Het middag- (almoco) en avondeten (jantar) zijn warme maaltijden bestaande uit meestal drie gangen. Het voorgerecht is meestal soep, bijvoorbeeld caldo verde, een soep van kool, aardappelen en soms plakjes worst. Het hoofdgerecht bestaat uit vis of vlees meestal met rijst. Wie aardappelen of groente bij de hoofdmaaltijd wil moet dit vaak extra bestellen. De porties zijn vaak ruim en voor kleine eters is het raadzaam om een halve portie (meia dose) te bestellen. Als toetje krijg je gebak (vaak met amandelen en honing) of fruit. Ook serveert men kaas (van schaap of geit) met marmelade (o.a. van kweeperen) als nagerecht.

Drinken in Portugal
Het klimaat van Portugal leent zich uitstekend voor wijnbouw. Vooral in het noordoosten wordt veel wijn verbouwd, o.a. port en vinho verde. Terwijl de port vaak jarenlang moet rijpen in eikenhouten fusten, is de vinho verde een jonge lichte wijn van nauwelijks rijpe druiven. Deze wijn bevat relatief weinig alcohol en moet koud geserveerd worden. Andere goede wijnen zijn de dao en de douro. Bijzonder is ook de muskaatwijn (dessertwijn) van Setubal. Behalve wijn wordt er in Portugal ook bier (cerveja) geproduceerd. Deze kan licht (branca) of donker (preta) zijn. Portugese biermerken (bijvoorbeeld Sagres en Super Bock) zijn kwalitatief goed en goedkoper dan buitenlandse merken. Behalve alcoholische dranken wordt uiteraard ook mineraalwater (com gas of sem gas) en frisdrank aangeboden. Thee is er met citroen en met/zonder melk. Tot slot is er koffie in vele variaties. Koffie wordt meestal als afronding van de maaltijd gedronken, liefst met een glaasje aguardente velha.