Rondreis MYANMAR ANDERS

21 dagen - v.a. € 2 845,- Boek nu

Veelgestelde vragen Rondreis MYANMAR ANDERS

 1. Heb ik een visum nodig voor Myanmar?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Heb ik inentingen nodig voor Myanmar?
 5. Waar overnachten we in Myanmar?
 6. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 7. Hoe reizen we in Myanmar?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?
 9. Hoe kan ik in Myanmar het best mijn geldzaken regelen?
 10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Myanmar?
 11. Wat is de ideale periode om te reizen naar Myanmar?
 12. Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen naar Myanmar?
 13. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 14. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 15. Kan ik mijn reis verlengen?
 16. Wat is het tijdsverschil met Nederland/België?
 17. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 18. Kan ik op reis mijn mobiele telefoon gebruiken?
 19. Moet ik een klamboe meenemen naar Myanmar?
 20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 21. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Myanmar?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum of elektronisch visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘Reisdata & Prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Myanmar via onze partner, het visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

 

Wij raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Heb ik inentingen nodig voor Myanmar?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Waar overnachten we in Myanmar?

Tijdens onze reizen door Myanmar overnachten we bijna de gehele reis in hotels in tweepersoonskamers met douche en toilet. De kamers beschikken over een ventilator of airconditioning. Een driepersoonskamer is verkrijgbaar op aanvraag. Voor de optionele tweedaagse trekking raden we je aan een lakenzak mee te nemen.

Meer informatie en foto's van de hotels tijdens de reis (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties''. 

Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

In de grotere steden is er vaak in het hotel Wifi aanwezig. Houd er wel rekening mee dat de internetverbinding vaak niet erg snel is en de verbinding nog wel eens weg wil vallen. Op veel plaatsen zijn ook Internetcafés te vinden. Let op: bepaalde websites zijn niet altijd toegankelijk, omdat deze worden geblokkeerd door de overheid.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Hoe reizen we in Myanmar?

In Myanmar reizen we met airconditioned (mini)bus. Tevens heb je bij de 21-daagse Myanmarreis (reiscode: AMP) een binnenlandse vlucht van Yangon naar Heho. Bij de 22-daagse Myanmarreis (reiscode: AMD) heb je twee binnenlandse vluchten; Yangon-Heho en Bagan-Yangon.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Myanmar vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij deze reis.

Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Myanmar verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt; http://www.wereldstopcontacten.nl/.

Hoe kan ik in Myanmar het best mijn geldzaken regelen?

De situatie met betrekking tot de geldzaken in Myanmar verandert bijna elke maand. Voorheen was pinnen geen optie en moest je (splinternieuwe) dollars meenemen. Tegenwoordig is het allemaal veel gebruiksvriendelijker voor toeristen. Je kunt nu alles betalen met de Kyat (spreek uit als tsjat), de nationale munteenheid van Myanmar. Er zijn ook steeds meer pinautomaten te vinden. In Yangoon en Mandalay kun je in ieder geval pinnen met een pasje met het Maestro en/of Circuslogo en bij sommige met je Visa card.

Verder kan je het beste cash dollars meenemen om entreegelden te betalen en om te wisselen op de plaatsen waar je (nog) niet kunt pinnen. Er zijn voldoende wisselkantoortjes zodat je makkelijk je cash dollars kunt wisselen. De koers is bijna overal gelijk en ze accepteren alle coupures. Op de luchthaven is het ook mogelijk om euro's te wisselen.

Let op: zorg er voor dat je alleen mooie nieuwe biljetten meeneemt. Biljetten met scheurtjes/vlekjes/vouwen worden NIET geaccepteerd.

Kan er vegetarisch gegeten worden in Myanmar?

Vegetariërs kunnen goed terecht in Myanmar, er zijn veel verschillende soorten groenten en fruit. Er zijn curries zonder vlees, kip of vis te bestellen.

Wat is de ideale periode om te reizen naar Myanmar?

De beste reistijd voor Myanmar is van half oktober tot en met februari wanneer het land groen, droog en relatief koel is. Toch is het land in andere maanden ook goed te bereizen.

Met uitzondering van het uiterste noorden heerst in Myanmar een tropisch moessonklimaat. Myanmar kent 3 seizoenen: een regenseizoen (mei tot oktober), een koel seizoen (november tot en met februari) en een heet seizoen (maart tot en met april). Tijdens het regenseizoen kan het flink plenzen, vooral in de kustgebieden en rond de delta. In Centraal-Myanmar valt minder regen (Bagan en Mandalay), maar kan de luchtvochtigheidsgraad enorm zijn. De regenperiode heeft zijn eigen charme, maar reken er op dat sommige wegen onbegaanbaar zullen zijn en sommige uitzichten zullen tegenvallen. In Yangon valt 2618 mm regen per jaar, in Mandalay 871 mm. De meeste regen valt in juli en augustus. In het hete seizoen is het land droog en stoffig. De temperatuur loopt in Yangon op tot 40°C en in Bagan soms nog wel hoger. Maart en april zijn de heetste maanden. Dit is dan ook de minst geschikte reistijd, hoewel het land ook in deze periode bijzonder mooi is. Bovendien wordt elk jaar in april het waterfestival gehouden, wat voor afkoeling zorgt.

Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen naar Myanmar?

We adviseren je om de bagage mee te nemen in een tas op wieltjes of in een weekendtas. Een harde koffer raden we sterk af voor onze reizen.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich gemakkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Boeddhistische tempels kun je alleen bezoeken als je netjes gekleed bent.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: wandelschoenen, zaklamp, waterfles, naaigerei, universeel geldige verloopstekker, reisgids, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.

Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de vaak beperkte bagageruimte in het vervoer.

Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor de Rondreis Myanmar (reiscode: AMD) hebben we een minimum van 8 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, voor de Rondreis Myanmar Anders (reiscode: AMP) hebben we een minimum van 6 boekers nodig, voor beide reizen geld een maximumaantal deelnemers van 18. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Reisdata & Prijzen'.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk de reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier (+ eventuele meerkosten).

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug met een voorstel en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.

Wat is het tijdsverschil met Nederland/België?

In Myanmar is het tijdsverschil met Nederland/België +5,5 uur in de winter en +4,5 uur in de zomer. Als het hier 12.00 uur 's middags is, is het in Myanmar 17.30 uur of 16.30 uur 's avonds.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballonnen (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Kan ik op reis mijn mobiele telefoon gebruiken?

Het is afhankelijk van je provider of je bereik hebt met je mobiele telefoon in Myanmar. Maar in veel gevallen heb je geen toegang tot het lokale netwerk. Het is daarom zeer raadzaam om voor vertrek contact op te nemen met je provider om na te gaan of jouw type telefoon en abonnement aan de nodige vereisten voldoen. Het is mogelijk om een lokale simkaart aan te schaffen, maar deze kunnen vrij prijzig zijn.

Moet ik een klamboe meenemen naar Myanmar?

Het is niet nodig om een klamboe mee te nemen. Deze zijn voor je reis niet noodzakelijk, ter plaatse aanwezig of eenvoudig ter plekke te koop. Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Myanmar, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. Effectief is de zogenaamde 'mosquito-coil', groene wierookspiralen die de muggen ongeveer acht uur op afstand houdt (deze zijn in Myanmar overal te krijgen). Tenslotte helpt het 's avonds dragen van een lange broek en een goed afsluitend T-shirt met lange mouwen en col. DEET of andere insectafweermiddelen hebben effect, maar verwacht er geen wonderen van.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen