Cultuur Rusland

Russen zijn gastvrije mensen en dat betekent letterlijk dat ‘het beste niet genoeg is voor de gast’. Zijn er gasten, dan komt er eten op tafel, op elk moment van de dag. Of dat nu thuis is of tijdens een treinreis is. Het aanbod wordt wel gezien als een graadmeter van de gastvrijheid. Belangrijk is dat je van alles iets proeft en altijd een tweede portie accepteert wanneer die wordt aangeboden. Weigeren wordt als een belediging opgevat.

Tafelmanieren in Rusland
Over tafelmanieren hoef je je weinig zorgen te maken. Daar wordt in Rusland minder op gelet dan bij ons, ook als er gasten zijn. Aan een Russische tafel vloeit rijkelijk wodka. Het is de gewoonte om de glaasjes in een teug naar achteren te gooien. Ook hier geldt de regel weigeren is ongepast, je wordt gezien als een slappeling. Vrouwen mogen wel weigeren. Voor mannen is er maar een acceptabel excuus te zijn om een borrel af te slaan: zeg dat je een maagzweer of andere enge ziekte hebt.

Gewoonten in Rusland
Vertrouwelijkheid en vriendschap staan bij de Russen hoog in het vaandel geschreven. Persoonlijke en openhartige communicatie eveneens. Op de vraag ‘Hoe gaat het?’, zal een Rus altijd eerlijk antwoorden hoe hij zich voelt. Wees ook niet verbaasd als volslagen onbekenden je in de nachttrein intieme details vertellen over hun persoonlijke leven. Maak je Russen deelgenoten van je persoonlijke zorgen en problemen, dan zul je snel vrienden maken. Vraagt iemand echter wat je van Rusland vindt, uit dan geen kritiek. Iedere openhartigheid kent haar grenzen. Russen zijn zeer vaderlandslievend maar ze klagen ook over het leven in hun eigen land. Van buitenlanders nemen ze dat soort kritiek echter niet in dank af.

TE GAST IN Rusland
Meer informatie over culturele verschillen en omgangsvormen in Rusland vind je in TE GAST IN Rusland & Oekraine (prijs 8,95). Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen (ook als online-uitgave via www.tegastin.nl.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.