Veelgestelde vragen over Australie

Veelgestelde vragen over Australie

 1. Heb ik een visum nodig voor Australië?
 2. Heb ik een wereldstekker nodig in Australië?
 3. Hoe wordt er gereisd door Australië?
 4. Is er Wifi tijdens de reis?
 5. Is het noodzakelijk om berg(wandel)schoenen mee te nemen?
 6. Waar wordt er geslapen tijdens de reis?
 7. Wordt er gekampeerd tijdens de reis?
 8. Moet ik een slaapzak meenemen?
 9. Moet ik voor vertrek naar Australië geld wisselen?
 10. Waarom zijn de ontbijten in Sydney, Alice Springs, Adelaide en Darwin niet inbegrepen en op de rest van de plaatsen wel?
 11. Wat is de beste reistijd voor Australië?
 12. Wat voor inentingen heb ik nodig voor Australië?
 13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 14. Wat voor soort bagage is handig om mee te nemen op deze reis?

1. Heb ik een visum nodig voor Australië?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik een wereldstekker nodig in Australië?

Net zoals in Nederland is de netspanning in Australië 220 Volt. De stekkers zijn echter wel anders en hebben 3 platte poten. Kijk hier voor meer informatie: http://www.wereldstopcontacten.nl/

3. Hoe wordt er gereisd door Australië?

We reizen per eigen bus, dit zullen doorgaans Toyota Coaster 21-seater minibussen (of vergelijkbaar) zijn. De wegen zijn in Australië goed tot zeer goed te noemen. De luchthaventransfer in Sydney zal met de luchthaven shuttle bus zijn. Vanaf 10 deelnemers (mits zij ongeveer gelijktijdig aankomen) maken we gebruik van een privé bus. Andere luchthaventransfers zijn vaak met minibusjes.

 Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Australië kun je terugvinden onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij de reis.

4. Is er Wifi tijdens de reis?

In bijna alle geplande hotels is er Wifi aanwezig, soms tegen betaling. Maar het kan best zijn dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal is, houd hier rekening mee. Op de campsites is er geen Wifi.

Meer informatie over Wifi in de door ons geselecteerde hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'accommodaties' bij iedere reis.

5. Is het noodzakelijk om berg(wandel)schoenen mee te nemen?

Het is wel aan te raden om goede wandelschoenen met profiel mee te nemen. Hele zware bergschoenen zijn niet nodig, tenzij je die toch al thuis hebt liggen en je het zelf prettig vindt om ze mee te nemen.

6. Waar wordt er geslapen tijdens de reis?

Zo afwisselend als de reis door Australië is, zijn ook de verschillende onderkomens waar je zal overnachten. Tijdens het grootste deel van deze reis maken we gebruik van tweepersoonskamers in comfortabele, middenklasse hotels met douche en toilet op de kamer. Hou er rekening mee dat accommodaties buiten de steden over het algemeen wat eenvoudiger zijn dan de overnachtingsplekken in de steden.

 Meer informatie over de accommodaties vind je onder het tabblad 'accommodaties' bij iedere reis.

7. Wordt er gekampeerd tijdens de reis?

In Uluru, Kings Canyon en Kakadu zal in tenten worden overnacht. Deze tenten staan permanent opgesteld, je hoeft dus niet zelf nog je tent op te zetten. In de tenten staan veldbedden. Douche en toilet bevinden zich in het toiletgebouw. Tijdens het kamperen is het niet mogelijk een eenpersoonskamer te reserveren. Deelnemers die een eenpersoonskamer hebben geboekt zullen tijdens het kamperen de tent delen met iemand van hetzelfde geslacht.

8. Moet ik een slaapzak meenemen?

Nee, je hoeft geen slaapzak mee te nemen op onze Australië reizen. Mocht het wel nodig zijn, dan zorgt de lokale agent/reisbegeleider dat er slaapzakken beschikbaar zijn.

9. Moet ik voor vertrek naar Australië geld wisselen?

Nee, dat is niet noodzakelijk. Je kunt ter plaatse gewoon pinnen en eventueel gebruik maken van een creditcard. Zorg wel dat je pinpas op ‘wereld’ staat.

10. Waarom zijn de ontbijten in Sydney, Alice Springs, Adelaide en Darwin niet inbegrepen en op de rest van de plaatsen wel?

Dit is omdat je op deze plaatsen in Australië gemakkelijk op andere leuke plekken, naar eigen keuze, kunt ontbijten. Ontbijten hoeft hier dus niet persé in het hotel.

11. Wat is de beste reistijd voor Australië?

De seizoenen zijn in Australië tegengesteld aan die van ons, maar echte seizoen verschillen doen zich eigenlijk alleen voor in het zuidoosten. Hier heerst een subtropisch klimaat met relatief koude winters in onze zomermaanden en warme, droge zomers in onze winter. Het noorden is tropisch, met een droge periode van mei tot en met oktober. In de ‘regentijd’, van november tot en met april, kan het veel regenen in het noorden. Soms kan het ook zo zijn dat de ochtend mooi en helder is en de regenbuien in de namiddag pas komen. In het midden heerst een woestijnklimaat met temperaturen die overdag kunnen oplopen tot boven de 40 graden en in de nacht kunnen dalen tot rond het vriespunt. Met deze wetenschap hebben we onze reisdata gekozen.

12. Wat voor inentingen heb ik nodig voor Australië?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

 De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

14. Wat voor soort bagage is handig om mee te nemen op deze reis?

Wij raden je aan om een zachte reistas mee te nemen op reis en geen harde koffer. Dit heeft ermee te maken dat harde koffers moeilijk tot niet te verstouwen zijn in het vervoer.