Veelgestelde vragen over Cuba

Veelgestelde vragen over Cuba

 1. Heb ik een visum nodig voor Cuba?
 2. Heb ik inentingen nodig voor mijn Cuba rondreis?
 3. Wat voor accommodaties worden gebruikt voor Cuba?
 4. Elektriciteit Cuba: welk voltage wordt er gehanteerd?
 5. Hebben we een eigen bus in Cuba?
 6. Wat is de beste reistijd naar Cuba?
 7. Wanneer is het orkaanseizoen op Cuba?
 8. Hoe is het eten geregeld op Cuba?
 9. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Cuba?
 10. Is Wifi op Cuba beschikbaar?
 11. Mobiele telefonie Cuba: ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon?
 12. Waar kun je het beste mee betalen in Cuba?
 13. Wordt de dollar geaccepteerd in Cuba?
 14. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Cuba?
 15. Is er de mogelijkheid om salsa te dansen in Cuba?
 16. Zijn er veel mogelijkheden om te wandelen op Cuba?

1. Heb ik een visum nodig voor Cuba?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een toeristenkaart nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl

- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

 

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor mijn Cuba rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat voor accommodaties worden gebruikt voor Cuba?

Bij onze Cubareizen overnachten we in middenklasse hotels en ook wel in Casas Particulares. 

Meer informatie over de accommodaties in Cuba kun je terugvinden onder het tabblad 'Meer reisinfo', onder het kopje 'accommodatie en transport'. Tevens vind je onder het tabblad 'Accommodaties' foto's van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen).  

4. Elektriciteit Cuba: welk voltage wordt er gehanteerd?

De meeste hotels hebben zowel 110V als 220V. Wij adviseren een adapter (2 platte polen) en een verloopstekker mee te nemen, deze zijn niet op Cuba te koop.

Op de volgende website kun je veel informatie vinden over stekkers en stopcontacten in de hele wereld: http://www.wereldstopcontacten.nl/

5. Hebben we een eigen bus in Cuba?

Tijdens de gehele reisroute hebben we een eigen bus tot onze beschikking.
Wil je gebruik maken van de bus buiten de reguliere reisroute om, dan kan dit vaak tegen bijbetaling bij de reisbegeleider en chauffeur geregeld worden.
 
Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden op Cuba vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

6. Wat is de beste reistijd naar Cuba?

Cuba heeft een subtropisch klimaat. Van november tot mei is het seizoen droog met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius, het water wordt zelfs 24 tot 30 graden. Van mei tot november komt de temperatuur vaak boven de 30 graden Celsius, afgewisseld met vele tropische buien. Juli en augustus zijn het heetst.

7. Wanneer is het orkaanseizoen op Cuba?

Voor het gehele Caribische gebied geldt een officieel orkaan seizoen (gemiddelde) voor de periode augustus tot en met medio november. Jaren van weinig orkanen worden op regelmatige basis afgewisseld met actieve seizoenen. Het "National Hurricane Centre" in Miami (Florida) is een officiële instantie met een zeer gedetailleerde website over orkanen en “hurricanes”. Zie ook www.nhc.noaa.gov.

8. Hoe is het eten geregeld op Cuba?

In Cuba kun je eten in zgn. 'paladares'.Dit zijn huiskamerrestaurantjes; je eet dan bij de lokale bevolking thuis. Ook zijn er de zgn staatsrestaurants, speciaal voor toeristen. Het eten bestaat vaak uit soep, kip, rijst, gebakken banaan, cassave en wat groente. Ook kreeft staat vaak op het menu.

9. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Cuba?

In Cuba is het tijdens de wintertijd 5  uur vroeger dan in Nederland.
Tijdens de zomertijd is het 6 uur vroeger in Cuba dan in Nederland.

10. Is Wifi op Cuba beschikbaar?

Internet in Cuba werkt nog niet volgens onze westerse maatstaven. In veel hotels is nog geen Wifi beschikbaar. Wel wordt er hard gewerkt aan de voorzieningen. Met behulp van de Etecsa Wifi-kaart is het mogelijk om in bijna alle steden te internetten op je mobiel. Let op; een Wifipunt is alleen te ontvangen bij bepaalde locaties (zoals een aantal hotels in Havana en de centrale pleinen in de steden). Vaak herken je deze Wifipunten aan een groep mensen die met telefoons bezig zijn. Internet is wel langzamer dan je gewend bent. Daarnaast is het een openbare hotspot waarbij geldt; hoe meer mensen hoe zwakker het signaal is.

Met behulp van Whatsapp is het mogelijk om te videobellen met het thuisfront. Een sms sturen naar een Cubaanse mobiel is mogelijk.

De Etecsa kaarten zijn te koop in bijna alle hotels. Een kaart voor 1 uur internet kost 1 CUC. Let op welke kaart je koopt, sommige hotels verkopen Wifi kaarten die alleen in het betreffende hotel werken. Daarnaast is het ook belangrijk om altijd weer uit te loggen want anders lopen de minuten van de kaart door.

11. Mobiele telefonie Cuba: ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon?

We raden je aan om contact op te nemen met je provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland.
Meestal kun je wel naar Nederland bellen, echter is Wifi heel beperkt in Cuba.

12. Waar kun je het beste mee betalen in Cuba?

Je kunt het beste contante Euro's meenemen. Zorg er voor dat de biljetten niet beschadigd zijn en dat je voldoende Euro's bij je hebt voor de duur van de reis. 

Sinds kort zijn er in Havana, Trinidad en de meer toeristische plaatsen hier en daar pinautomaten te vinden. Je kunt hier convertible peso's (toeristenpeso's) opnemen met je Credicard. (alleen van een niet-Amerikaanse bank!). Houd er rekening mee dat de ATM's regelmatig leeg zijn, dus het blijft raadzaam voldoende contante Euro's mee te nemen. Deze kun je gemakkelijk inwisselen bij de Cadeca's (wisselkantoortjes) in de grotere steden voor Convertible Peso's.

Mocht je een Creditcard (Visa) hebben, raden we aan deze als reserve mee te nemen. 

13. Wordt de dollar geaccepteerd in Cuba?

De dollar wordt als betaalmiddel in Cuba niet geaccepteerd. Wel kun je dollars omwisselen voor de Cubaanse peso, maar de commissie is erg hoog, namelijk 10 procent. Wij raden daarom aan om Euro's mee te nemen.

14. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Cuba?

Cuba is een tropisch land dus neem luchtige zomerkleding mee. Denk aan badkleding, een paar slippers of sandalen en een paar  wandelschoenen. Bergschoenen zijn niet nodig. Ook een pet of hoedje tegen de zon zijn aan te raden. Handdoeken zijn aanwezig in de hotels en casa's. Neem verder een warme (fleece) trui mee, voor als het toch eens wat frisser is. Ook in de bergen kan het snel afkoelen. Verder is een  regenjack of poncho handig.

15. Is er de mogelijkheid om salsa te dansen in Cuba?

In Cuba zul je zeker kunnen salsadansen in een Casa de la Trova of andere dansgelegenheid. Wie les wil nemen kan dat het beste doen in Havana, want daar verblijf je iets langer.

16. Zijn er veel mogelijkheden om te wandelen op Cuba?

Ja, je kunt in de omgeving van Vinales mooie wandelingen maken langs de mojotes en door de tabaksplantages. In de omgeving van Trinidad kun je een dagwandeling maken naar een waterval in de 'Topes de Collantes'.
Bij de Cuba groepsreis van 21 dagen overnacht je tevens midden in het gebergte van de Sierra Maestra, hier kun je vanuit het hotel mooie wandelingen maken.