Veelgestelde vragen over Suriname

Veelgestelde vragen over Suriname

 1. Heb ik een visum nodig voor Suriname?
 2. Heb ik vaccinaties nodig voor Suriname?
 3. Wat kan ik verwachten van de accommodatie?
 4. Hoe reis je met je bagage door Suriname?
 5. Waarom wordt er steeds teruggereisd naar Paramaribo in Suriname?
 6. Hoe worden de maaltijden geregeld in Suriname?
 7. Hoe zit het met opladen van batterijen voor digitale camera's in Suriname?
 8. Welk voltage wordt gehanteerd?
 9. Is er Wifi in Suriname aanwezig?
 10. Kun je pinnen in Suriname?
 11. Mag je water uit de kraan drinken in Suriname?
 12. Waarom is Suriname een relatief dure reis?
 13. Wanneer kun je schildpadden zien in Suriname?
 14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 15. Wat is de beste periode om naar Suriname op reis te gaan?

1. Heb ik een visum nodig voor Suriname?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik vaccinaties nodig voor Suriname?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat kan ik verwachten van de accommodatie?

De overnachtingen in Suriname zijn zeer eenvoudig. Aan te raden om een lakenzak mee te nemen. In Paramaribo overnacht je in centraal gelegen maar eenvoudig guesthouse in tweepersoonskamers. Op de overige plaatsen wordt overnacht in lodges en guesthouses met veelal gedeeld toilet en badgelegenheid (er is niet overal warm water). In Apoera kan het zijn dat met meerdere mensen een kamer wordt gedeeld (soms stapelbedden).

Een éénpersoonskamer is overal mogelijk (behalve in Apoera). Je betaalt hiervoor een eenpersoonskamertoeslag.

Meer informatie en foto's van de hotels in Suriname vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Belangrijk: er wordt tijdens de gehele reis niet in hangmatten overnacht!

4. Hoe reis je met je bagage door Suriname?

Omdat er vanuit Paramaribo naar diverse plaatsen wordt gereisd, kan het grootste gedeelte van je bagage in het hotel achter gelaten worden. Deze bagage wordt veilig bewaard.

5. Waarom wordt er steeds teruggereisd naar Paramaribo in Suriname?

Suriname heeft een beperkt wegennet en het binnenland is niet ontsloten. Dit is de reden waarom wij telkens weer naar Paramaribo terug moeten als we een andere plaats willen bereiken. Omdat er vanuit Paramaribo meerdere malen naar diverse plaatsen wordt gereisd, kan het grootste gedeelte van je bagage in het hotel achter gelaten worden. Deze bagage wordt veilig bewaard.

6. Hoe worden de maaltijden geregeld in Suriname?

In Paramaribo is men zelf voor zijn maaltijden verantwoordelijk (het ontbijt is wel de hele reis inbegrepen). Buiten Paramaribo zijn de meeste maaltijden bij de reissom inbegrepen. In het dag-tot-dag schema kun je precies zijn welke maaltijden inbegrepen zijn.

7. Hoe zit het met opladen van batterijen voor digitale camera's in Suriname?

Dit kan in de meeste accommodaties waar je overnacht in Suriname. Wel kan het soms zijn in het binnenland dat de generator pas later op de dag aangaat. Zorg er dus voor dat elke keer als je naar een nieuwe bestemming reist in Suriname dat je batterijen goed zijn opgeladen!

Meer informatie over Voltage en het gebruik van een wereldstekker in Suriname vind je hier: www.wereldstopcontacten.nl.

8. Welk voltage wordt gehanteerd?

De standaard netspanning in Suriname is 110 volt. Sommige hotels beschikken over 220 volt. Opladers van telefoon, laptop, camera en dergelijke en ook scheerapparaten en föhns schakelen automatisch naar 110 Volt. Er is geen andere stekker nodig.

Guesthouses in het binnenland bieden vaak pas in de avond stroom die door een (lawaaierige) generator wordt opgewekt. Enkele guesthouses maken gebruik van zonnecollectoren voor stroomopwekking. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen.

9. Is er Wifi in Suriname aanwezig?

Bij het tabblad ‘Accommodaties’ kun je per hotel (hotels onder voorbehoud van wijzigingen) zien of er Wifi beschikbaar is.

10. Kun je pinnen in Suriname?

Er zijn inmiddels voldoende geldautomaten (ATM) in Suriname om met je eigen bankpas SRD’s te pinnen, althans in Paramaribo, Nieuw Nickerie en Lelydorp. Op het vliegveld van Suriname is ook een ATM. Neem ook een bedrag aan contante euro's mee voor het geval een betaalautomaat niet functioneert.

Creditcards worden lang niet overal als betaalmiddel geaccepteerd. Duurdere gebruiksgoederen en auto’s zijn veelal in Amerikaanse dollars geprijsd (men zegt dan bijvoorbeeld 800 US) en onroerend goed vaak in euro’s. De inflatie schommelt de laatste jaren tussen de 8 en 15% per jaar.

11. Mag je water uit de kraan drinken in Suriname?

Het wordt afgeraden water uit de kraan te drinken. Het is sterk gechloreerd en smaakt daardoor ook niet lekker. Gelukkig zijn er overal goedkope flessen met water te koop.

12. Waarom is Suriname een relatief dure reis?

Door het beperkte aantal vluchten naar Paramaribo en de hoge prijzen daarvan is het vervoer naar Suriname relatief erg duur. Ook de lokale brandstofprijzen zijn de laatste jaren erg gestegen. Doordat deze kostenposten een aanzienlijk deel van onze reissom uitmaken, is deze ook relatief hoog. Tevens zijn bij deze reis bijna alle maaltijden inbegrepen, zie het kopje inclusief.

13. Wanneer kun je schildpadden zien in Suriname?

De beste tijd om de zeeschildpadden eieren te zien leggen aan land is februari t/m augustus. Het is een erg indrukwekkend gezicht!

14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

15. Wat is de beste periode om naar Suriname op reis te gaan?

De beste periode om Suriname te bezoeken is in de droge periodes, van februari t/m april en van half augustus t/m november.