Veelgestelde vragen over Zimbabwe

Veelgestelde vragen over Zimbabwe

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Wat is de beste reistijd?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Zimbabwe?
 4. Hoe overnachten we?
 5. Hoe wordt er gereisd?
 6. Bagage - belangrijke info m.b.t afmetingen!
 7. Hoe zit het mobiele telefonie en internet?
 8. Hoe zwaar is deze groepsreis?
 9. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 10. Wat zijn de redenen om naar Zimbabwe te gaan?
 11. Wat gaan we in Zambia doen?
 12. Zie je veel wild?
 13. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?
 14. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika ?

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Dit visum betaal je bij aankomst in Zimbabwe.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Wat is de beste reistijd?

Het grootste deel van Zimbabwe ligt op een hoogte van meer dan 900 meter waardoor de temperaturen gematigd zijn. In de winter, van mei tot en met september, zijn de temperaturen overdag aangenaam terwijl de nachten koud kunnen zijn. Normaal gesproken regent het dan niet of nauwelijks. De beste tijd om in Zimbabwe wild te zien is ‘s winters omdat het gras dan laag staat en het wild, op zoek naar water, zich rondom de dammen verzamelt.

Zomer in Zimbabwe
De zomer, van november tot en met april, is warm en nat. Regen kan dan in grote hoeveelheden uit de hemel vallen en dagenlang aanhouden. De zomer heeft, wat de safari betreft, als voordeel dat dan de meeste jongen geboren worden. Ook de Victoria-watervallen zijn in die tijd het mooist. Het laagveld en de Zambezi-vallei zijn warm en vochtig. De meeste regen valt daar in korte stortbuien in de maanden november tot en met maart. Heel nat is het in de Eastern Highlands, een bergketen tegen de grens met Mozambique. In de omgeving van toeristenoord Nyanga kan het door die bergregens ook in de zomermaanden (december, januari) soms behoorlijk fris zijn

3. Heb ik inentingen nodig voor Zimbabwe?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe overnachten we?

Tijdens deze reis maken we gebruik van diverse soorten accommodaties. De ene keer zul je in een luxere kamer verblijven de andere keer een eenvoudigere kamer weliswaar altijd met eigen douche en toilet.

Voor de internationale reis geldt dat er wordt overnacht in tenten, die je zelf opzet. Het gaat om 11 overnachtingen.  Een aantal nachten slaap je in een lodge; het gaat om 2 nachten in Johannesburg, 2 nachten in Victoria Falls, 1 nacht boij de Great Zimbabwe Ruins en 1 nacht in Chegutu.

Tijdens de kampeernachten slaap je op een veldbed (die je daar verkrijgt). Deelnemers wordt gevraagd om zelf te zorgen voor hun slaapzak, lakenzak, opblaasbaar kussen, goede zaklamp en handdoek. De truck is voorzien van al het kampeermateriaal: tenten, veldbedden, stoelen met rugleuning, tafel, borden, bestek en dergelijke.

Meer informatie over de accommodaties vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje 'Acommodatie en transport' van jouw reis.

5. Hoe wordt er gereisd?

Tijdens de reis reis je in speciaal voor de groep afgehuurde overlandtruck met stoelen en/of banken. In de truck zijn lockers aanwezig waar de bagage in opgeborgen wordt. (afmetingen circa 35x35x79cm) Deze lockers zijn NIET geschikt voor koffers met een harde buitenkant zoals bijv. een Samsonite koffer. Het is aan te raden om een weekendtas of koffer met zachte buitenkant mee te nemen. Je zit hoog en hebt een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is.

Reizen door Afrika is een groot avontuur en vraagt soms veel van je geduld, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. In de beschrijving van het dag-tot-dag-programma staat per traject vermeld hoe je reist. Doordat niet alle wegen geasfalteerd zijn, is het risico van een platte band aanwezig. Vanzelfsprekend kan de lokale situatie aanleiding geven tot veranderingen. De reisbegeleiding zal dan een alternatief regelen. De wegen in Namibië zijn goed onderhouden al is maar 15% geasfalteerd. De afstanden en reisdagen zijn hier langer en je kan soms uren rijden zonder iemand tegen te komen. De gravelwegen zijn zandwegen waar je rekening moet houden met (flink wat) hobbelen en in de droge periode is het soms stoffig. Echter weegt dit niet op tegen de wijdsheid en schoonheid van het afwisselende landschap.

Bij de internationale reis Zimbabwe en Zambia geldt het volgende:er wordt gereisd met een overlandtruck met stoelen. In de truck zijn lockers aanwezig waar de bagage in opgeborgen wordt. De afmetingen van deze lockers zijn 40 x 60 x 90 cm. Hierin pas niet een koffer maar wel een reistas of rugzak.

6. Bagage - belangrijke info m.b.t afmetingen!

Bij elke reis staat er onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje 'accommodatie en vervoer' genoemd welk vervoersmiddel er voor jouw reis van toepassing is. 
Met name voor het meenemen van je bagage in welke tas en welk formaat, is dit belangrijke informatie.

Indien je een hotelreis maakt door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe raden we je aan om je bagage mee te nemen in een weekendtas of rugzak. Je reist met een overlandtruck en je bagage doe je in een locker achterin de truck. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. Een Samsonite koffer past hier niet in! Houd hier rekening mee. 

Voor de familiereis geldt ook dat er met een overlandtruck wordt gereisd en dat de bagage moet passen in de locker van 35 x 35 x 79 cm.

Indien je een internationale reis gaat maken, dan reis je met een overlandtruck. In de truck zijn lockers aanwezig waarvan de afmetingen 40x60x90cm zijn. Ook hier is het NIET mogelijk om bijv. een Samsonite koffer mee te nemen en adviseren we je om je bagage mee te nemen in een rugzak of weekendtas. 

7. Hoe zit het mobiele telefonie en internet?

In Zimbabwe zijn momenteel drie mobiele telefoonaanbieders actief: Telecel, staatsbedrijf NetOne en Econet, het grootste en meest betrouwbare bedrijf.

Mobiel bellen in Zimbabwe
Zimbabwe beschikt over een mobiel netwerk met dekking in de stedelijke gebieden. Bellen met je mobiel is mogelijk maar ‘roaming’ is niet goedkoop. Een overzicht van de kosten per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’). Let op: data roaming (internet en e-mail op je buitenlandse nummer) was in Zimbabwe tot voor kort niet mogelijk.
Als je een simlockvrij toestel hebt kun je ter plekke bij een supermarkt of telefoonwinkel een prepaid simkaart kopen. Neem wel je paspoort mee in verband met registratie. Informeer welke provider de beste dekking heeft in de gebieden die je gaat bezoeken. In Zimbabwe zijn drie mobiele telefoonaanbieders actief: Telecel, staatsbedrijf NetOne en Econet, het grootste en doorgaans meest betrouwbare bedrijf. Vanwege de snelle toename van het aantal mobiele aansluitingen zijn veel nummers de laatste jaren veranderd of uitgebreid. Mocht een telefoonnummer steeds onbereikbaar blijven, informeer dan of er onlangs cijfers zijn toegevoegd.

Internet in Zimbabwe
In steden en toeristische plaatsen vind je op bescheiden schaal internetcafés, maar de verbinding is vaak tergend traag. Voor e-mail en whatsapp kun je beter een ‘WiFi hotspots’ opzoeken, in hotels en sommige restaurants en barretjes. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken. Ja, in de bewoonde gebieden zal er meestal bereik zijn. Vraag verdere details na bij je telefoonprovider.

Meer informatie over Wifi beschikbaarheid in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties' van de reis.

8. Hoe zwaar is deze groepsreis?

De reis is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. De zwaarte wordt voornamelijk bepaald door de redelijk lange reisafstanden.

Meer informatie over de 'zwaarte van de reis' vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

9. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

De reisbegeleiders tijdens deze reis spreken Afrikaans en Engels.

10. Wat zijn de redenen om naar Zimbabwe te gaan?

De vriendelijke bevolking en prachtige natuur spreken tot de verbeelding. Matopos NP is het park waar de  zwarte neushoorn voorkomt; bovendien is het landschappelijk een mooi park. Cecil Rhodes ligt op het zg. 'Worlds View' begraven, deze plek had hij zelf uitgekozen en was zelfs al sinds eeuwen een magische plek voor de medicijnmannen en vrouwen van de oude stammen.

11. Wat gaan we in Zambia doen?

Tijdens de internationale reis Zimbabwe en Zambia, ga je ook op avontuur in het prachtige Zambia! Je zult o.a. de Zambezi rivier verkennen per kano. Je vaart met 2 personen in de kano, en bent per dag meerdere uren onderweg. De tocht begint in Gwabi, waarna je rustig afzakt naar het schitterende Mana Pools Nationaal Park. Er gaat begeleiding mee dus ook als je nog nooit in een kano hebt gezeten kun je hier aan deelnemen.

12. Zie je veel wild?

Bij de 29-daagse reis kun je een optionele excursie maken naar het Rhodes Matopos N.P. Hier kun je lopend op zoek naar de neushoorn! Als de neushoorns in een goede bui zijn, kun je tot op enkele meters afstand komen en ze rustig gade staan. Uiteraard gaat er een lokale gids mee met deze optionele excursie; een ervaring om nooit te vergeten!  

In het park komen ook giraffen, sabelantilopen, elandantilopen, zebra's en steenbokken voor.

13. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?

Neem dunne kleding mee, liefst in natuurkleuren. Voor 's avonds is een t-shirt met lange mouwen handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een fleecetrui of sweater mee en een wind/regenjack.  Het is dan ook noodzakelijk om op alle voorkomende weertypes te zijn voorbereid.  Een paraplu is handig. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur, reservebatterijen, zaklamp, zakmes (niet in je handbagage),  wekker, paspoort, voldoende cash geld, kopieën van paspoort, reisverzekering, een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, een goede reisgids en een handdoek Neem zo weinig mogelijk elektrische apparaten mee.

Voor de internationale kampeerreizen geldt: neem verder ook mee: een slaapzak, eventueel een lakenzak, hoofdkussentje en een goede zaklamp(hoofdlamp). Tenten en veldbedden zijn aanwezig. Ga je in onze zomer, dan is een warme slaapzak echt noodzakelijk. De nachten koelen behoorlijk af!

Dit alles verpak je in een weekendtas of rugzak. Denk aan de toegestane afmetingen van de tas in verband met de lockers in de truck. Harde koffers zijn op dit soort reizen niet toegestaan.  Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne katoenen geldgordel (moneybelt) kopen, die je onder je kleding kunt dragen.

Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Het maximum dat je mag inchecken is 20 kg,maar het is  niet nodig zoveel mee te nemen. Je kunt regelmatig wat kleding (laten) wassen.

14. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika ?

Hieronder een overzicht van alle reizen waarbij je (eventueel) via Zuid Afrika gaat.

 • Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia)
  Haal zoveel mogelijk Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kunt nl. ook in de overige landen betalen met Zuidafrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US Dollars en deze moet je in Nederland kopen en meenemen.

  Excursies betaal je in US dollars of Zuidafrikaanse Randen. Sommige excursies zijn ook te betalen met creditcard.

  De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US dollars.
 • Ga je met een Internationale reis:

  1) Voor Botswana haal je het beste wat Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat op het vliegveld bij aankomst.  Als jullie in Botswana aankomen gaan jullie naar een geldautomaat en kun je Botswaanse Pula's uit de geldautomaat halen voor de rest van de reis.
  2) Voor Zimbabwe/Zambia neem je US dollars mee.
  3) In Namibië haal je Namibië Dollars uit de geldautomaat in Windhoek.

  De excursies:

  1) In Botswana betaal je alles (ook de excursies) in lokale munt.
  2) In Zimbabwe/Zambia betaal je de excursies in US dollars (of met een creditcard).
  3) In Namibië betaal je de excursies in Namibian Dollars (of met een creditcard).
   
  Visa

  1) In Botswana n.v.t.
  2) In Zimbabwe/Zambia koop je het visum in ter plaatse en dit betaal je in US dollars.
  3) In Namibië n.v.t.

Zorg ervoor dat je bankpasje geschikt is om in Afrika geld uit de geldautomaat te halen.