Veelgestelde vragen over Oekraine

Veelgestelde vragen over Oekraine

 1. Heb ik een visum nodig voor Oekraïne?
 2. Heb ik inentingen nodig?
 3. Hoe overnachten we tijdens de reis?
 4. Heb ik een slaapzak nodig voor de nachttrein?
 5. Is er Wifi in Oekraïne?
 6. Hoe wordt er gereisd?
 7. Wat kan je het beste aan kleding mee nemen?
 8. Kan ik pinnen in Oekraïne?
 9. Moet ik een wereldstekker meenemen?
 10. Is er tijdsverschil met Nederland/België?
 11. Wat is de munteenheid?
 12. Wat is de beste reistijd?

1. Heb ik een visum nodig voor Oekraïne?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe overnachten we tijdens de reis?

Tijdens de reis slaap je in hotels en guesthouses. Bij de selectie van onze hotels en guesthouses hebben we met name gelet op locatie, hygiëne en sfeer. In de hotels hebben we de beschikking over één- en tweepersoonskamers. Je verblijft hier op basis van logies met ontbijt. In de nachtttrein is het ontbijt niet inbegrepen.

Meer infomatie en foto's van de geselecteerde accommodaties vind je onder het tabblad 'Accommodaties' van de reis.

4. Heb ik een slaapzak nodig voor de nachttrein?

Er is beddengoed aanwezig in de trein dus je hoeft niets zelf mee te nemen.

5. Is er Wifi in Oekraïne?

Veel hotels en restaurants in Oekraïne hebben WiFi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.

Meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi in de hotels en guesthouses vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

6. Hoe wordt er gereisd?

Tijdens onze reis hebben we de beschikking over een eigen bus in Oekraïne. Op meerdere trajecten maken we gebruik van 2e klasse slaaptreinen. Voor het vervoer van en naar de stations en luchthavens en tijdens de (optionele) excursies maken we gebruik van een eigen (mini)bus.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij de reis.

7. Wat kan je het beste aan kleding mee nemen?

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en t-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters.

8. Kan ik pinnen in Oekraïne?

Op de internationale luchthaven van Kiev kun je pinnen of euro’s wisselen. Dit is dan ook de aangewezen plaats om uw eerste grivna aan te schaffen. In de steden zijn ATM automaten  met Engelse of Duitse instructie waar je grivna kunt pinnen.

Met een creditcard kun je in grotere hotels en winkels en in wat luxere restaurants betalen. Bij banken of wisselkantoren kun  je euro’s of dollars wisselen tegen de gewenste valuta. Houd er rekening mee dat banken alleen onbeschadigde biljetten accepteren.

9. Moet ik een wereldstekker meenemen?

De netspanning in Oekraïne is 220 volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en België, al kun je in een enkel geval een stopcontact treffen waar alleen platte stekkerpinnetjes in passen. Een adapter is dus niet nodig, maar een verloop- of wereldstekker kan handig zijn. Kijk voor meer informatie op www.wereldstopcontacten.nl

10. Is er tijdsverschil met Nederland/België?

In Oekraïne is het 1 uur later dan in Nederland/België.
Uitzonderingen: in de door Rusland bezette gebieden in Donetsk, Loehansk en op het schiereiland de Krim is het tijdens onze wintertijd 2 uur later.

11. Wat is de munteenheid?

De munteenheid van Oekraïne is de grivna (UAH). De grivna is onderverdeeld in kopeken. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 en 50 kopeken en biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 grivna. De koers van de grivna vind je op www.oanda.com/currency/converter.

12. Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd voor Oekraïne zijn de maanden mei tot en met juni en september. De kans op neerslag is gedurende deze periode minder groot dan in de zomer en bovendien is de natuur in deze periode op zijn mooist. In de zomerperiode van juli tot en met augustus kan het erg warm en vooral ook druk worden met Oost-Europese toeristen op de stranden van de Zwarte Zee, waar een mediterraan tot subtropisch klimaat heerst. 

In vergelijking met Nederland valt in Oekraïne relatief weinig neerslag. De meeste neerslag daarvan valt in het westen en het noorden van het land en de minste neerslag valt in het oosten en zuidoosten van Oekraïne. De natste maanden zijn juni en juli in het binnenland en januari aan de kust, maar vanwege de geringe neerslag die in deze maanden valt is niet echt sprake van een regenseizoen.