Veelgestelde vragen over Rusland

Veelgestelde vragen over Rusland

  1. Heb ik een reis/wereldstekker nodig voor Rusland?
  2. Heb ik een visum nodig voor Rusland?
  3. Heb je vaccinaties nodig voor een reis naar Rusland?
  4. Is er wifi beschikbaar ?
  5. Kan ik met euro's betalen in Rusland?
  6. Mag je in Rusland overal vrijelijk fotograferen?
  7. Moet ik speciale kleding meenemen om de kloosters te mogen bezoeken in Rusland?
  8. Hoe reizen we door Rusland?
  9. Wat is de beste periode om naar Rusland te reizen?

1. Heb ik een reis/wereldstekker nodig voor Rusland?

 Hieronder zie je  een handige link over informatie electriciteit en voltage. 

http://www.wereldstopcontacten.nl/

2. Heb ik een visum nodig voor Rusland?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingsei
 

3. Heb je vaccinaties nodig voor een reis naar Rusland?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 
De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Is er wifi beschikbaar ?

Wifi is bijna overal beschikbaar. De meeste hotels in de grote steden hebben in elk geval wifi in de lobby. Daarnaast hebben restaurants en grote winkelcentra ook vaak wifi.

5. Kan ik met euro's betalen in Rusland?

Nee. Contante euro's kun je omwisselen bij de banken, in de hotels of bij de vele wisselkantoren in de steden. Je kunt overal pinnen in de steden. Ook kun je in de steden betalen met je pinpas (in de winkels bijvoorbeeld).

6. Mag je in Rusland overal vrijelijk fotograferen?

Fotograferen is over het algemeen geen probleem in Rusland. Alleen bij militaire en strategisch belangrijke objecten worden uitzonderingen gemaakt.
Verder wordt er bij veel bezienswaardigheden naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.

7. Moet ik speciale kleding meenemen om de kloosters te mogen bezoeken in Rusland?

Voor vrouwen zijn een hoofddoek en een rok (geen minirok, en dus ook geen lange broek) verplicht tijdens een kerk- of kloosterbezoek in de steden van de Gouden Ring. Anders word je niet toegelaten. Een wikkelrok en hoofddoek zijn ook (gratis) verkrijgbaar bij de ingang.
In Moskou en St.-Petersburg mag je wel in je gewone nette kleding naar binnen. Voor een bezoek aan de kerken/kloosters zijn een korte broek, korte rok, een topje of mouwloos T-shirt niet toegestaan.

8. Hoe reizen we door Rusland?

Op onze reizen  door Rusland hebben we ervoor gekozen de route zo veel mogelijk over land af te leggen. Zo krijg je de beste indruk van dit boeiende land en zijn bevolking. Je maakt afwisselend gebruik van vervoer per trein en een eigen (mini)bus. 

Een aantal maal zal gebruik worden gemaakt van gereserveerde tweede klasse 4-persoonscoupés in de nachttrein. In de nachttrein zijn kussen en dekens aanwezig en er is restauratiewagen waar kan worden gegeten en gedronken. Zowel in de dag- als nachtttrein kan de bagege mee de coupé worden ingenomen. In het bovenste deel van de coupé kan de bagage worden opgeslagen. Bij de 23 daagse Rusland  rondreis  zullen we om het eilandje Vera te bereiken  het Turgoyak meer oversteken .Dat is een tochtje  van 20 minuten in 8-persoons motorboten. 

9. Wat is de beste periode om naar Rusland te reizen?

Rusland heeft een landklimaat met koude winters, van november tot april, en warme zomers. De tussenseizoenen zijn betrekkelijk kort. De lente gaat gepaard met een zeer snelle dooi en duurt meestal niet langer dan een maand. In de nazomer, enkele weken in september, is het vaak bijzonder mooi weer. In Europees Rusland in de maanden juli en augustus is warm en zonnig. Door zijn noordelijke ligging heeft Sint-Petersburg een periode van ‘witte nachten’ rond 21 juni, waarin de zon ongeveer tien dagen lang nauwelijks ondergaat.