Veelgestelde vragen over Rusland

Veelgestelde vragen over Rusland

 1. Heb ik een visum nodig voor Rusland?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Wat is de beste periode om naar Rusland te reizen?
 4. Hoe overnachten wij tijdens deze reis?
 5. Hoe reizen we door Rusland?
 6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 7. Kan er vegetarisch gegeten worden in Rusland?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?
 9. Welke inentingen heb ik nodig voor Rusland?
 10. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 11. Wat is er zoal te eten en te drinken?
 12. Kan ik met euro's betalen in Rusland?
 13. Mag je in Rusland overal vrijelijk fotograferen?
 14. Moet ik speciale kleding meenemen om de kloosters te mogen bezoeken in Rusland?
 15. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 16. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Rusland?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen. 

2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Rusland via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket. 

Wij raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

3. Wat is de beste periode om naar Rusland te reizen?

Rusland heeft een landklimaat met koude winters, van november tot april, en warme zomers. De tussenseizoenen zijn betrekkelijk kort. De lente gaat gepaard met een zeer snelle dooi en duurt meestal niet langer dan een maand. In de nazomer, enkele weken in september, is het vaak bijzonder mooi weer. In Europees Rusland in de maanden juli en augustus is warm en zonnig. Door zijn noordelijke ligging heeft Sint-Petersburg een periode van ‘witte nachten’ rond 21 juni, waarin de zon ongeveer tien dagen lang nauwelijks ondergaat.

4. Hoe overnachten wij tijdens deze reis?

In de meeste steden overnacht je in middenklasse hotels met ontbijt. In de hotels hebben we de beschikking over één- en tweepersoonskamers met douche en w.c. op de kamer.

Meer informatie over de accommodaties in Rusland vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. Foto van de geselecteerde hotels kun je vinden onder het tabblad 'Accommomdaties'.

5. Hoe reizen we door Rusland?

Op onze reizen  door Rusland hebben we ervoor gekozen de route zo veel mogelijk over land af te leggen. Zo krijg je de beste indruk van dit boeiende land en zijn bevolking. Je maakt afwisselend gebruik van vervoer per trein en een eigen (mini)bus. 

Een aantal maal zal gebruik worden gemaakt van gereserveerde tweede klasse 4-persoonscoupés in de nachttrein. In de nachttrein zijn kussen en dekens aanwezig en er is restauratiewagen waar kan worden gegeten en gedronken. Zowel in de dag- als nachtttrein kan de bagege mee de coupé worden ingenomen. In het bovenste deel van de coupé kan de bagage worden opgeslagen. Bij de 23-daagse Rusland rondreis  zullen we om het eilandje Vera te bereiken  het Turgoyak meer oversteken .Dat is een tochtje  van 20 minuten in 8-persoons motorboten. 

Meer informatie over de reisafstanden en het vevoer in Rusland vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

7. Kan er vegetarisch gegeten worden in Rusland?

Voor vegetariers is Rusland goed te doen. De Russische keuken kent een rijke traditie.Naast vleesgrechten worden ook groentengerechten geserveerd. Salades kunnen veilig gegeten worden. Op de markten vind je veel fruit en noten. Tegenwoordig kan je in de grotere steden ook vegetarische restaurant vinden.

8. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Rusland verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/

9. Welke inentingen heb ik nodig voor Rusland?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

10. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

Wifi is bijna overal beschikbaar. De meeste hotels in de grote steden hebben in elk geval Wifi in de lobby. Daarnaast hebben restaurants en grote winkelcentra ook vaak Wifi.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

11. Wat is er zoal te eten en te drinken?

Een ontbijt in Rusland is stevig en uitgebreid, bestaat uit brood, worst, kaas, jam, ei en er wordt ook altijd een warm gerecht geserveerd, variërend van een bord pap tot rijst met een gehaktbal. Ook zijn er vaak de beroemde Russische pannenkoeken (bliny of oladji) met hartige vulling, honing of zure room. 
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. De aardappelen, groente, vlees (kip of vis) is ook in Rusland bekend, maar nooit compleet zonder de vierde component: brood.

12. Kan ik met euro's betalen in Rusland?

Nee. Contante euro's kun je omwisselen bij de banken, in de hotels of bij de vele wisselkantoren in de steden. Je kunt overal pinnen in de steden. Ook kun je in de steden betalen met je pinpas (in de winkels bijvoorbeeld).

13. Mag je in Rusland overal vrijelijk fotograferen?

Fotograferen is over het algemeen geen probleem in Rusland. Alleen bij militaire en strategisch belangrijke objecten worden uitzonderingen gemaakt.
Verder wordt er bij veel bezienswaardigheden naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.

14. Moet ik speciale kleding meenemen om de kloosters te mogen bezoeken in Rusland?

Voor vrouwen zijn een hoofddoek en een rok (geen minirok, en dus ook geen lange broek) verplicht tijdens een kerk- of kloosterbezoek in de steden van de Gouden Ring. Anders word je niet toegelaten. Een wikkelrok en hoofddoek zijn ook (gratis) verkrijgbaar bij de ingang.

In Moskou en St.-Petersburg mag je wel in je gewone nette kleding naar binnen. Voor een bezoek aan de kerken/kloosters zijn een korte broek, korte rok, een topje of mouwloos T-shirt niet toegestaan.

15. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

16. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen