Veelgestelde vragen over Soedan

Veelgestelde vragen over Soedan

  1. Heb ik inentingen nodig?
  2. Hoe is de kampeeruitrusting in Oud Dongola?
  3. Hoe zien de accomodaties er uit ?
  4. Is dit een groepsreis met veel 'ontberingen' ?
  5. Mobiele telefonie en internet
  6. Is het veilig in Noord Soedan?
  7. Heb ik een visum nodig?
  8. Waarom is deze Soedan groepsreis naar verhouding duur en waarom staat het zakgeldbedrag zo laag?
  9. Welke kleding is geschikt?
  10. Welke zaken zijn handig om mee te nemen?

1. Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 
De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

2. Hoe is de kampeeruitrusting in Oud Dongola?

Een nacht kampeer je op basis van volpension. Er reist een kok mee voor het bereiden van de maaltijden. Voor de kampeerovernachting heb je de beschikking over de volgende items:

• Iglo tenten van 2 bij 2 meter. Ze zijn groot genoeg voor drie personen, maar we gebruiken ze voor twee personen. Je dient ze zelf (na instructie) op te zetten, een simpel klusje dat 3 à 4 minuten in beslag zal nemen.
• Matrasjes van ongeveer 5 cm dikte. Ze zijn 2 meter bij 60 centimeter.
• Opklapstoelen met armleuningen en opklaptafels.
• Gaslampen, thermoskannen voor water, borden, bekers en bestek.
• Wasbakken, zodat je jezelf kunt wassen met water dat we met jerrycans meebrengen.
• Een eerste hulp kit.

Zelf zorg je voor toiletpapier en een slaapzak. Het kan flink afkoelen in de woestijn.

4. Is dit een groepsreis met veel 'ontberingen' ?

Nee, dat valt erg mee. Er zijn weinig toeristische voorzieningen, maar de hotels die wij hebben zijn goed te noemen. Het tented camp is mooi, ligt mooi, elke tent heeft een eigen badkamertje. Dan is er nog de kampeer ervaring bij Old Dongola. Hoewel je daar 'in het wild' kampeert, doet onze organisatie de uiterste best om het zo comfortabel mogelijk te maken! (zie ook vraag over het kamperen)

5. Mobiele telefonie en internet

Mobiel bellen is alleen mogelijk vanuit de hoofdstad Khartoem. Informeer vooraf bij je provider naar mogelijkheden en kosten. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’). Het landennummer van Nederland is +31, van Belgie +32 en van Noord-Soedan +249.

Internet in Noord-Soedan
De internetmogelijkheden in Noord-Soedan zijn zeer beperkt. De meeste hotels in Khartoem hebben WiFi.

6. Is het veilig in Noord Soedan?

In het gebied waar wij komen is het zeker veilig! In het gebied vanaf Khartoum naar het noorden zijn worden er geen conflicten uitgevochten. Ook heeft de samenleving daar niet het juk te dragen van conflicten die in het verleden zijn uitgevochten. Kortom, het is er erg rustig en vredig en conflictsentimenten zijn gelukkig ver weg.

7. Heb ik een visum nodig?

Voor deze bestemming is een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.
Om dit visum te kunnen krijgen heb je een entry permit nodig. Dit entry permit wordt door ons geregeld. De verplichte kosten van dit entry permit komen na boeking op je factuur te staan. De kosten voor het daadwerkelijke visum betaal je bij aankomst in Soedan.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.
Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

8. Waarom is deze Soedan groepsreis naar verhouding duur en waarom staat het zakgeldbedrag zo laag?

Heel veel in deze reis is inclusief, je hebt dus nauwelijks uitgaven. Omdat Soedan op toeristisch gebied niet ontwikkeld is, kan je zelfs geen souvenirs kopen. De excursies, de entreegelden en bijna alle maaltijden zijn inclusief. Je hebt dus feitelijk alleen geld nodig voor de maaltijden (lunch/diner) in Khartoum.

9. Welke kleding is geschikt?

In Soedan is er sprake van strenge religieuze wetgeving. Het is daarom goed om je een beetje te confirmeren aan de kleding die daar gebruikelijk is. Vrouwen dragen daarom kleding die benen en schouders bedekken. Daarbij dient de kleding niet al te strak om het lijf te zitten. Een hoofddoek is in het algemeen niet noodzakelijk, wel in de religieuze gelegenheden. Veel vrouwen zullen ervaren dat het losjes dragen van hoofddoeken zo nu en dan juist heel erg comfortabel is. Voor mannen geldt qua kleding eigenlijk hetzelfde... het dragen van korte broeken is niet 'gewoon' in Islamitisch georiënteerde landen, dus een lange, luchtige, broek en een T-shirt is prima.

10. Welke zaken zijn handig om mee te nemen?

Denk in elk geval aan een slaapzak en een zaklamp voor de kampeernacht. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht kan groot zijn in de woestijn, dus zorg voor laagjes kleding. Verder is een hoofddeksel erg prettig, om je te beschermen tegen de zon. Een veldfles is ook handig, zodat je steeds zelf drinkwater bij kunt vullen uit de grote flessen die meegaan op deze reis. Neem vooral niet te veel mee, in praktijk blijkt dat dat alleen maar lastig is.