Veelgestelde vragen over Voormalig Joegoslavië

Veelgestelde vragen over Voormalig Joegoslavië

  1. Wat is de beste reistijd voor deze landen ?
  2. Is er ook verschil in populaire dranken in deze landen ?
  3. Kan ik overal pinnen ?
  4. Heb ik een wereldstekker nodig ?
  5. Hoe wordt er gereisd ?
  6. Heb ik een visum nodig ?
  7. Verschilt de keuken in alle landen ?
  8. Is er regelmatig Wifi onderweg ?

1. Wat is de beste reistijd voor deze landen ?

Er zijn twee klimaatzones in voormalig Joegoslavië: het mediterraan klimaat en het landklimaat. Het mediterraan klimaat kent warme droge zomers en zachte natte winters. De beste tijd om naar de kust te gaan is in voor- en najaar. Het landklimaat kent strenge winters en vrij warme zomers. In de bergen kan er in de winter veel sneeuw vallen.  

Slovenië
Het grootste deel van het bergachtige Slovenië heeft een landklimaat. Vanwege de ligging ten zuiden van de Alpen valt er relatief veel regen. Het westelijk deel aan de kust heeft een mediterraan klimaat. 

Kroatië
Het noorden en oosten van Kroatië hebben een continentaal klimaat. De Adriatische kust heeft een mediterraan klimaat.

Bosnië-Herzegovina
Bosnië-Herzegovina heeft een landklimaat.   

Montenegro
De kust van Montenegro heeft een mediterraan klimaat. Het bergachtige binnenland heeft een continentaal klimaat.

Servië
Servië heeft een continentaal klimaat met warme zomers en koude winters.

Kosovo
Kosovo heeft een continentaal klimaat.  

Macedonië
Macedonië heeft een gematigd landklimaat met lange, droge en hete zomers. De winters zijn doorgaans kort, koud en nat.

2. Is er ook verschil in populaire dranken in deze landen ?

Behalve koffie, thee en frisdrank heeft elk land zijn eigen lokale bier. Populair in Kroatië zijn bijvoorbeeld Zagreb's Ozujsko en Karlovacko uit Karlovac. In de meeste landen wordt wijn verbouwd. In Slovenië een peperige rode Teran uit de Karst-regio en een witte Malvazija van de kust. In Montenegro zijn Vranac en Krstac de bekendste inheemse rode en witte wijnsoorten. De Vranac wordt ook verbouwd in Macedonië en Kosovo. Wie van sterker gedestilleerd houdt kan proeven van Rakije. In Servië heet het slivovitsj, een brandewijn gemaakt van pruimen. Maar wees voorzichtig. Het alcoholpercentage bedraagt vaak meer dan 50%. In Kroatië heeft het meer weg van Italiaanse grappa. En in Macedonië lijkt het op de Griekse raki.

3. Kan ik overal pinnen ?

In Kosovo, Montenegro en Slovenië heeft men de euro als munteenheid. In Kroatië is het de kuna (HRK), in Macedonië de denar (MKD), in Bosnië Herzegovina de mark (BAM) en in Servië de dinar (RSD).  Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com/currency/converter   In bijna elke grotere of toeristische plaats staan pinautomaten waar je met je bankpas met Maestro logo kunt pinnen. Eventueel kun je euro’s wisselen bij banken en officiële wisselkantoren. Creditcards accepteert men bij de wat luxere hotels en  duurdere restaurants. TEST

5. Hoe wordt er gereisd ?

Tijdens onze reis maken we overwegend gebruik van een eigen (mini)bus. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in de landen van het voormalig Joegoslavië. Veel bezienswaardigheden liggen niet op de gangbare routes en zouden met openbaar vervoer moeilijk te bezoeken zijn. 

6. Heb ik een visum nodig ?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
 

7. Verschilt de keuken in alle landen ?

De keuken van de Balkan kenmerkt zich vooral door een enorme variatie en het veelvuldig gebruik van kruiden. Het gebied staat vooral bekend om de paprika, zure room en gerookt spek. Veel gerechten komen van de gril. Bekende gerechten van de Balkan zijn: burek (vlees-, kaas- of groentetaart van bladerdeeg), lukanci (zelfgemaakte chorizo-achtige varkensworstjes met paprikaschijfjes), cevapcici (de alomtegenwoordige huidloze worst), raznjici (spies met gegrilde stukjes varkensvlees) en pljeskavica (pittige hamburger)

Slovenië
Het kleine Slovenië beschikt over een hele diverse keuken, met maar tal van verschillende regionale kookstijlen. Enkele toppers: jota (hartige bonen-en-koolsoep), postrv  (forel) en zlikrofi (ravioli-achtige deegvormen gevuld met kaas, spek en bieslook)

Kroatië
De keuken van Kroatië weerspiegelt de gevarieerde culturen die het land in de loop van zijn geschiedenis hebben beïnvloed. Er is een scherpe scheiding tussen de Italiaanse keuken langs de kust en de smaken van Hongarije, Oostenrijk en Turkije meer landinwaarts. De Istrische keuken heeft de laatste jaren internationale kookliefhebbers aangetrokken vanwege zijn lange gastronomische traditie, verse ingrediënten en unieke specialiteiten. 

Bosnië en Herzegovina
Onder invloed van de Turkse keuken is er sarma, gestoomde dolma-rollen van rijst, tomaten en gehakt verpakt in kool of druivenbladeren. Bosnische börek is er in de vorm van spiraaltjes van filo bladerdeeg gevuld met gehaktTraditionele Bosnische deserts zijn hurmastica (in zoete siroop gedrenkte lange vingers) en tufahija (gestoofde appel met walnootvulling). 

Montenegro
Het eten aan de kust is vrijwel niet te onderscheiden van de Dalmatische keuken: veel gegrilde zeevruchten, knoflook, olijfolie en Italiaanse gerechten. In het binnenland is er meer vlees en Servische invloed. Het dorp Njegusi in het midden van Montenegro is bekend om zijn prsut (prosciutto, gedroogde ham) en sir (kaas). 

Servië
Servië is bekend om zijn gegrilde vleesgerechten. Regionale keukens variëren van pittige Hongaarse goulash tot Turkse kebabs. Ben je vegetariër, vraag dan om posna hrana ('vleesloos eten'). Bekend is uiteraard de Servische bonensoep. In Servië ontkom je niet aan kajmak, deze zoute roomachtige kaassaus wordt op alles geserveerd van brood tot hamburgers.

Kosovo
Traditioneel eten is over het algemeen Albanees, vooral gestoofd en gegrild vlees of vis. Veel gerechten worden gecombineerd met kos (geitenkaas). Aan Turkse kebabs en gjuvec (gebakken vlees en groenten) ontkom je ook bijna niet. Tave is vlees gebakken met kaas en ei

Macedonië
In Macedonië proef je de invloed van de Griekse keuken. Bestel je pita, dan krijg je een pasteitje gemaakt van bladerdeeg, gevuld met lokale kaas en spinazie of prei. Spska salata is een eenvoudige salade met tomaat, ui en komkommer bedekt met geraspte sirenje (witte kaas). En tavce gravce is een bonenschotel geserveerd in aardewerk.

8. Is er regelmatig Wifi onderweg ?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele van de geplande hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn.