Veelgestelde vragen over Wit-Rusland

Veelgestelde vragen over Wit-Rusland

  1. Wat zijn populaire drankjes in Wit-Rusland?
  2. Wat kan je allemaal eten?
  3. Heb ik een visum nodig?
  4. Heb ik een wereldstekker nodig?
  5. Is er wifi tijdens de reis?
  6. Kan ik geld wisselen en/of pinnen in Wit-Rusland?
  7. Hoe reizen wij in Wit-Rusland?
  8. Wat is de beste reistijd?
  9. Wat is het tijdsverschil met Nederland?

1. Wat zijn populaire drankjes in Wit-Rusland?

In Wit-Rusland kun je behalve koffie, thee en bier een aantal speciale drankjes krijgen. Wellicht de oudste is kwas dat al duizenden jaren bestaat. Het is een licht gegiste brooddrank met wat  citroensmaak en goed tegen de dorst. Het bevat een geringe hoeveelheid alcohol, 0,5 tot 1,5 procent. Door een melkzuurbacterie die erin zit is het goed voor de spijsvertering. In de zomer wordt het uit tankwagens op straat aangeboden. Het is ook in de supermarkt verkrijgbaar.

Dan heb je medavucha, ook een oud product. Het is een honingdrank met alcoholpercentage van 10 tot 16 procent. Je kunt het krijgen in restaurants, zowel warm als koud.  Zbicen is eveneens alleen in restaurants verkrijgbaar. Het is samengesteld uit water, honing en specerijen. In de winter wordt het gedronken met peperkoek en geneeskrachtige planten.

Krambambulja is de Wit-Russische imitatie van krambambuli, een roodkleurige likeur uit Danzig. Het bestaat uit wodka, honing en veel specerijen, met name kaneel, kruidnagel, zwarte peper en nootmuskaat. Alcoholpercentage: 13 tot 43 procent.

Wodka wordt veel gedronken. Het wordt gemaakt van aardappelen of granen en gedronken bij een lange maaltijd of om een toast uit te brengen. Wit-Rusland kent een lange toast-traditie. De derde toast luidt meestal: ‘Op de Liefde!’, of ‘Op de Vrouwen!’ De vierde toast luidt: ‘Op onze ouders!’ De Russen toasten vaak met ‘Sa sdorovje’ (op de gezondheid). De Wit-Russen zeggen in dit geval: ‘Budzma!’. Als er getoast wordt kijkt men elkaar niet in de ogen, maar kijkt men naar het glas. Het glaasje drink je in een keer leeg. Wodka drinken in de ochtend of zonder gezelschap wordt afgekeurd, het is een teken van alcoholisme. 

2. Wat kan je allemaal eten?

De Wit-Russische keuken is niet meteen een gastronomisch paradijs, maar je eet je wel goed rond. Het is wat je noemt een boerenkeuken, tamelijk vet. De hoofdmoot bestaat uit aardappelen, ook volgens de Wit-Russen zelf. De Russen noemen de Wit-Russen: de aardappeleters.
Desalniettemin is de Wit-Russische keuken beïnvloed door het contact met buren: Polen, Rusland, Oekraïne, Litouwen en zelfs van de Tataren en Joden is het een en ander overgenomen. In grote lijn is de keuken een mix van de Russische en de Poolse keuken. Heel veel aardappelen – er schijnen 1001 aardappelgerechten te zijn – en ook heel veel vlees. Daarnaast heb je koude en warme soepen die zeer voedzaam zijn. Er zit vlees in, vis, knoflook, gekookte groenten en kruiden.

Traditioneel eten Wit-Russen veel brood, met een voorkeur voor donker brood, bij het warme eten. Er zijn veel melkproducten: yoghurt, kwark, kefir, zure room. Een specialiteit is rjaschenka, een gefermenteerd zuur melkproduct. Worsten zijn populair evenals ingemaakte groenten en fruit. Bijna alles wordt ingemaakt: van witte kool, augurken, appels, rode bietjes, blauwe bosbessen, champignons, vruchten tot en met vis. Alleen in de zomer en het begin van de herfst heb je kans op verse groenten en fruit. 

Populaire gerechten in Wit-Rusland
Wit-Russische gerechten zijn zeer eenvoudig. Populair zijn draniki en babki: aardappelpannenkoek gevuld met vlees, champignons of andere groenten. Bliny zijn eveneens populair, het zijn gevulde pannenkoekjes. Je doet er een beetje boter op of je rolt ze op met een vulling erin van bijvoorbeeld kwark, zure room, gehakt, gerookte vis of kaviaar. Ze worden ook bij de thee gegeten, maar dan worden ze gevuld met confituur, honing of kaas.

Als dessert zijn er syrniki,  dumplings gemaakt van kwarkdeeg. Syrniki worden geserveerd met zure room, poedersuiker, of confituur. Verder zijn er kwarkhapjes, geglazuurde sticks met chocolade en het lokale ijs, dat gemaakt is van natuurlijke mel

3. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

 

5. Is er wifi tijdens de reis?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Alle geplande hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

6. Kan ik geld wisselen en/of pinnen in Wit-Rusland?

In de grote steden kun je pinnen. Buiten de grote steden wordt het een stuk moeilijker. Neem daarom ook voldoende cash euro's mee om daar te wisselen.

7. Hoe reizen wij in Wit-Rusland?

Tijdens onze reis maken we overwegend gebruik van een eigen (mini)bus. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in Wit-Rusland. Veel bezienswaardigheden liggen ver van de gangbare routes en zouden met openbaar vervoer amper te bezoeken zijn. 

8. Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd is juni t/m augustus. Van december tot april kan het flink koud zijn, het heeft strenge winters. Vanaf april worden de temperaturen beter, 18-22 graden. In onze zomermaanden heeft het een aangename temperatuur van rond de 23 graden. Maar er valt ook de meeste regen. 

9. Wat is het tijdsverschil met Nederland?

Tijdens onze zomertijd is het in Wit-Rusland 1 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Wit-Rusland 2 uur later.