Bevolking Venezuela

Venezuela ligt in het noorden van Zuid-Amerika en heeft een oppervlakte van 916.000 km² (ongeveer 22 keer Nederland en 30 keer België). Met zijn 29 miljoen inwoners is Venezuela een relatief dun bevolkt land. Caracas is de snel groeiende hoofdstad van het land. Ongeveer 85 procent van de bevolking woont in de steden in de kuststrook in het noorden van Venezuela. Het land heeft vergeleken met zijn buren een hoge levensstandaard, veroorzaakt door de export van olie. Ruim 93 procent van de bevolking kan lezen en schrijven.

Bevolkingsgroepen van Venezuela
De Venezolanen noemen zichzelf een volk van ‘café con leche’: alle kleuren, van beige donker zwart, zijn aanwezig. 69 procent van de bevolking is van gemengd Europees/indiaans bloed. Ongeveer 20 procent is Europeaan. In de decennia na de tweede wereldoorlog kwamen miljoenen Spanjaarden, Portugezen en Italianen naar Venezuela, om in de olie-industrie en handel te werken. Er zijn ook grote kolonies Fransen en Duitsers. De afgelopen tientallen jaren zijn ook miljoenen Colombianen, Ecuadorianen en Peruanen naar Venezuela gekomen. Vaak werken ze in de huishouding of als seizoenskracht. In de illegale mijnen in het zuiden werken ook Brazilianen of Guyanezen.

Indianen in Venezuela

Slechts 2 procent van de Venezolaanse bevolking bestaat uit inheemse volkeren. Deze volkeren, vaak met hun eigen taal, bestaan meestal uit niet meer dan zo’n 10.000 personen. Langs de kust wonen veel mensen met een donkere huidskleur. Zij werkten oorspronkelijk op de bananen-, koffie- en cacaoplantages in de vochtige kuststrook. Hoewel de Venezolanen zeggen dat racisme in hun land niet voorkomt, hebben mensen met een lichtere huidskleur vaak toch de beste kansen.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.