Cultuur Venezuela

Venezolanen zijn over het algemeen erg vriendelijk en goedgehumeurd. Mannen groeten elkaar met een stevige handdruk of met een ‘abrazo’ vriendschappelijke omhelzing, en vrouwen groeten elkaar met uitgelaten omarmingen of een kus op de wang.

Uiterlijk vertoon
Venezolanen hechten zeer aan een mooi en verzorgd uiterlijk. Niet voor niets is het land recordhouder in het leveren van Miss Worlds! Uit onderzoek is gebleken dat Venezolanen van alle Latijns-Amerikaanse landen procentueel gezien het grootste deel van hun inkomsten aan persoonlijke verzorging uitgeven. De dames besteden elke dag de nodige aandacht aan hun maquillaje (make-up) en bezoeken aan de schoonheidssalon zijn normaal. Ook schoonheidsoperaties zijn normaal, het is bijvoorbeeld een mooi verjaardagscadeau. Zweetlucht kan echt niet; zorg ervoor dat je altijd een deodorant bij de hand hebt! Anders sta je opeens heel erg alleen in de propvolle metro in Caracas ... Venezolanen houden ook niet van okselhaar.

Kleding in Venezuela
De gangbare kledingstijl is het best te omschrijven als ‘verzorgd casual’. Mannen dragen in de stad geen korte broek, dat doen ze alleen in recreatiegebieden. Vrouwen kleden zich in vergelijking met Nederlandse dames erg  vrouwelijk. Hoewel men in Venezuela wel gewend is aan uitdagende kleding, is topless zonnebaden uit den boze! Zwemkleding draag je alleen bij het zwembad of op het strand. Als je een kerk bezoekt, is het belangrijk dat schouders en knieën bedekt zijn.

Reizen als vrouw in Venezuela
Hoewel inmiddels veel vrouwen belangrijke posities in de politiek en het bedrijfsleven innemen, is de Latijns-Amerikaanse machocultuur nog alomtegenwoordig. Vooral alleenreizende vrouwen krijgen vaak volop (ongewenste) aandacht. Als je hiervan niet gediend bent, kun je dit het beste negeren. Je kunt deze problemen minimaliseren door je enigszins conservatief te kleden en oogcontact te voorkomen.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.