Landschap Venezuela

Venezuela heeft een eindeloze, schitterende kuststrook aan de Caribische zee. Meteen achter de kust beginnen de uitlopers van de Andes, bergen met toppen tot bijna 3000 meter hoog. Dáár achter ligt de hoofdstad Caracas, op een aangename hoogte van bijna 1000 meter. Het zuidwesten van Venezuela wordt gevormd door de Andes, met als hoogste top de Pico Bolivar, die 5007 meter boven de zeespiegel reikt. De top is op heldere dagen vanuit Merida te zien. Ten oosten van de Andes beginnen de Llanos, de eindeloze, groene laagvlakten van Venezuela, waar de Venezolaanse veestapel graast. Weer ten zuiden dáárvan stroomt de rivier de Orinoco, de op één na grootste rivier van Latijns-Amerika, die vanuit het zuidwesten naar het noordoosten van het land stroomt. De Orinoco mondt in de indrukwekkende Orinoco-delta in de Caribische Zee uit.

Landschap van Venezuela
In het diepe zuiden van Venezuela begint het Amazone-oerwoud, dat zich duizenden kilometers naar het zuiden, tot in Brazilië, Peru en Bolivia uitstrekt. Dit bijna ondoordringbare gebied is alleen per boot of klein vliegtuigje te bereizen. In het zuidoosten van Venezuela tenslotte bevindt zich de Gran Sabana, een mysterieus gebied van savannen, gelegen op een hoogvlakte, bestaande uit kale vlakten en recht omhoog rijzende tafelbergen, de tepui's. Hier hebben wetenschappers een unieke planten- en dierenwereld ontdekt. In de Gran Sabana bevindt zich ook de hoogste waterval ter wereld, de Salto Angel met een hoogte van 979 meter hoog, die alleen per vliegtuigje bereikbaar is.

Nationale parken in Venezuela
De schitterende Venezolaanse natuur staat helaas behoorlijk onder druk door de winning van olie in de kuststrook en de illegale mijnbouw in het zuiden van het land. Er bestaat een systeem van tientallen nationale parken, maar de parkwachten zijn ontoereikend uitgerust om illegale indringers af te schrikken. In de parken heerst vaak letterlijk `the law of the jungle`.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.