Cultuur Belize

De bevolking van de Midden-Amerikaanse landen hecht aan hoffelijkheid en beleefdheid. Als je iemand aanspreekt, ook in situaties in een winkel of bus, begin dan je gesprek met een groet. Een eenvoudig buenos días of buenas tardes, vergezeld van een glimlach, doen wonderen. Je begroeting wordt beantwoord met een gelijke begroeting van de tegenpartij. Daarna begint het eigenlijke gesprek pas. Als je een gemeenschappelijke ruimte binnenkomt, zoals een restaurant of wachtkamer, is het ook beleefd een algemene groet te geven aan iedereen in de ruimte. Een simpel buenos días of buenas tardes voldoet ook hier.
Zeg nooit meteen wat je denkt, maar geef blijken van respect en vriendschap. Sla nooit een uitnodiging af, dat is onbeleefd. Daarentegen vindt men het geen probleem als je te laat voor een afspraak komt om helemaal niet op komt dagen. Blijkbaar was iets anders op dat moment belangrijker.

Hoewel vrouwen steeds vaker belangrijke posities in de politiek en het bedrijfsleven innemen, is de Midden-Amerikaanse machismo cultuur nog alomtegenwoordig. Een macho houding en mannelijke trots worden vaak tentoongespreid als een lokale man aandacht van een vrouw probeert op te eisen, vooral in de vorm van fluiten. Vooral alleen reizende vrouwen krijgen vaak volop (ongewenste) aandacht. Als je hiervan niet gediend bent, kun je dit het beste eenvoudig negeren. Je kunt deze problemen minimaliseren door je conservatief te kleden. Een decente vrouw verdient respect, dat wil zeggen een vrouw die netjes gekleed is (denk aan het dragen van een bh.), niet 's nachts alleen over straat gaat en geen mannencafés bezoekt, zoals cantinas en billares. Het dragen van een trouwring kan ook helpen. Mijd duistere plaatsen en eenzame stranden als je alleen bent. Uiteraard zijn er ook voldoende 'gewone' mannen hier.
Overigens geldt niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen dat ‘blote’ kleding niet op prijs wordt gesteld, zeker niet in de indiaanse dorpen. Hoewel Maya vrouwen in Guatemala erg blij zullen zijn als je Maya kleding van hen koopt, kun je deze kleding beter voor thuis bewaren. In Honduras vind je in tegenstelling tot in Guatemala weinig indianen die traditionele kleding dragen. Kleed je ook decent als je kerken bezoekt, bedek je schouders en knieën, dit uit respect voor de lokale bevolking en haar cultuur.

Wees voorzichtig met politieke uitspraken en discussies. Ook al zal vooral de Mexicaan vol zitten met kritiek op politici, als buitenlander kun je je beter op de vlakte houden. Een Mexicaan voelt zich snel in zijn nationale eer aangetast. In Guatemala zijn veel mensen bang om over politiek te praten, gezien de repressie die nog altijd groot is. In Honduras praten mensen evenmin makkelijk over politieke zaken met vreemden.

Een groot deel van de bevolking van Mexico en Guatemala zijn indianen. Deze bewoners zijn over het algemeen bescheiden en stellen zich terughoudend op. Zij noemen zichzelf naturales of indíginas (inheemsen). Ze zijn afstammelingen van de Maya’s en ze houden vast aan hun eigen waarden en normen (costumbres), die tot uiting komen in hun taal, religie, klederdracht en levenswijze. De kleding van de indiaanse bevolking verschilt in kleuren, weeftechnieken, motieven en versieringen. De kleding van de vrouw bestaat uit de huipil (blouse, met vaak een geborduurde halsopening) en een refajo (rok), die door een faja (ceintuur) opgehouden wordt. Sieraden als zilveren oorbellen of halssieraden maken het geheel compleet. Ook mannen gaan vaak nog traditioneel gekleed: een camisa (hemd) met daarop een saco (kort jasje) en daaronder een broek. Ieder dorp heeft zijn eigen klederdracht, ieder indianen groep spreekt haar eigen taal en vaak kunnen ze elkaar onderling niet verstaan. 

Meer informatie over culturele verschillen en omgangsvormen vind je in TE GAST IN Guatemala & Honduras (te bestellen via: www.tegastin.nl)
 

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.