Reizen naar Litouwen

Reizen naar Litouwen

Bezienswaardigheden Litouwen reizen

Kruisheuvel

Net over de grens met Letland ligt de Kruisheuvel, al eeuwenlang een belangrijke religieuze plek. Gelovigen uit de hele wereld trekken erheen om bij de tienduizenden kruizen die er al staan en hangen het hunne te plaatsen. Ook paus Johannes Paulus II bezocht in 1993 de Kruisheuvel. Een indrukwekkend geheel. Van groot tot klein, van metaal of hout, soms kitscherig, soms kunstzinnig.

Koerse Landtong

Aan de Litouwse kust ligt de havenstad Klaipéda. Het is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Curonian Spit of Koerse landtong. Je vaart daar met de ferry naar toe. De landtong is 98 kilometer lang en nergens meer dan 4½ kilometer breed. Het is een uniek vogelrijk natuurgebied met hoge zandduinen en veel planten- en diersoorten.

Trakai

Trakai was ooit de hoofdstad van Litouwen, nu is het een lieflijk stadje in het hart van een natuurpark. Het ligt tussen vijf meren en is, ook voor de lokale bevolking, een geliefd oord voor uitstapjes. Op de meren kan geroeid worden en er zijn waterfietsen en zeilbootjes. In Trakai vind je het Trakaikasteel, herkenbaar aan zijn rode daken. Het is hèt nationale symbool van Litouwen.

Vilnius

De Litouwse hoofdstad Vilnius heeft een rijke historie. Veel monumenten uit het verleden zijn geheel of gedeeltelijk bewaard gebleven. Het oude centrum is opgenomen in de lijst van Werelderfgoederen van UNESCO. De monumenten van Vilnius zijn de witte Kathedraal met klokkentoren en de bakstenen Kerk van Sint Anna, een van de mooiste voorbeelden van gotische architectuur in Litouwen. In de 16de eeuw was Vilnius ommuurd en had vijf stadspoorten. Daar is er nog een van over, de Poort van het Morgenrood. |Een ander indrukwekkend gebouw is het oude KGB-gebouw dat nu doet dienst doet als museum.