Reizen naar Albanië

Reizen naar Albanië

Bezienswaardigheden Albanië reizen

Tirana

Het middelpunt van de stad Tirana is het Skanderbeg plein met het standbeeld van Skanderbeg op zijn paard. Aan het plein zie je ook het Nationaal Museum en de Et’hem Bey moskee. Aan het einde van de jaren ’60 woedde er onder het beleid van Enver Hoxha een Albanese Culturele Revolutie. Vooral religieuze gebouwen kregen het zwaar te verduren en werden gesloten of zelfs vernietigd. De 18e-eeuwse Et’hem Bey moskee werd gelukkig gespaard. In Tirana zijn verschillende overblijfselen uit de tijd van Enver Hoxha te zien. Het meest in het oog springt de zogenaamde 'Piramide', een gebouw van marmer en glas ontworpen door de dochter en schoonzoon van de dictator.

Gjirokaster

Gjirokastër is een van de oudste steden van Albanië en tevens de geboortestad van Enver Hoxha. Gjirokastër heeft tijdens het bewind van Hoxha het label museumstad toegewezen gekregen. De oude stad Gjirokaster is gespaard gebleven tijdens de Culturele Revolutie eind jaren ’60. Rond de oude bazaar vind je kleine nauwe straatjes met mooie huizen. Gjirokaster staat bekend als de stad van 1000 treden. Het historische deel van de stad werd door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De belangrijkste bezienswaardigheden, die zeker de moeite waard zijn, zijn de bazaar, de Moskee van Gjirokastër en het huis van Enver Hoxha. Op een heuvel met uitzicht over de stad ligt het oude kasteel van Gjirokaster.

Butrint

Liefhebbers kunnen de UNESCO Werelderfgoed ruïnes van Butrint bezoeken. Butrint wordt gezien als een zeer belangrijke archeologische vindplaats in de Balkan. De stad is gesticht in de 6e eeuw voor Christus door Grieken uit Corfu en gelegen in het gelijknamige, bosrijke nationaal park, niet ver van zee. Onder het grote aantal ruïnes wat in Butrint te vinden is, vallen vooral het theater uit de 4e eeuw voor Christus en de basiliek op.

Berat

Berat is een van de mooiste steden in Albanië en het wordt daardoor ook wel als een openluchtmuseum gezien. Dat Albanië tot 1912 onderdeel van het Ottomaanse rijks was, is hier goed te zien. De oude wijken van de Berat staan vol prachtige, tegen de heuvels gebouwde, Ottomaanse huizen. Door al de Ottomaanse huizen wordt Berat ook wel de stad van de duizend ramen genoemd. De UNESCO Werelderfgoed wijk Mangalam is een van de mooiste om dit zelf te ervaren. Tijdens de Albanese Culturele Revolutie is de stad zo goed als gespaard gebleven waardoor moskeeën, orthodoxe en katholieke kerken op korte afstand van elkaar te bewonderen zijn. Vanaf de hoger gelegen citadel heb je een prachtig uitzicht over Berat en haar omgeving.

Het Blauwe Oog

In Albanië kun je maar liefst twee keer een ‘blauw oog’ bezoeken. Het blauwe oog van Theth in het noorden en de zoetwaterbronnen van Syri i Kaltër in het zuiden van het land. De bronnen hebben diverse tinten blauw water wat een prachtig beeld geeft, zeker wanneer de zon erop schijnt. De meren hebben de vorm van een oog.