Eten en drinken Belize

Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya’s. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd.
Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room. Op het menu staat vaak huevos al gusto, eieren zoal je ze wilt. Je kunt kiezen uit fritos, (gebakken), revueltos (roerei) en estrallados (spiegelei). In Mexico komen daar nog huevos a la mexicana, roerei met tomaat en chili en huevos rancheros, spiegelei met chilisaus en bonenpuree bij. In de meeste plaatsten kun je ook een lichter ontbijt bestellen. Een desayuno continental bestaat uit toast en jam en verder zijn er panqueques, Amerikaanse pannenkoekjes met maple, cereales, soorten cornflakes of andere granen, met yoghurt of melk. Koffie en vruchtensap zijn meestal bij het ontbijt inbegrepen.
De lunch, almuerzo, is de hoofdmaaltijd en veel restaurants bieden dan een goedkoop dagmenu aan, de comida corrida of de plato del día, die bestaat uit rijst of aardappels, vlees of kip en wat groenten of salade. Het diner, de cena, is in feite hetzelfde als de lunch. Habanero is een hete chilipeper; bezint eer ge begint. De meeste gerechten zijn niet vreselijk scherp gekruid. De flesjes met lokale variaties op tabasco, die op elke tafel staan, kunnen daar alsnog voor zorgen.
Zeker in Mexico eten de mensen laat. De comedores, de eenvoudige eettentjes, sluiten eerder dan de restaurantes, de meer luxe eetgelegenheden met een doorgaans uitgebreidere menukaart. In de steden worden ook pasta's en pizza’s geserveerd.

In Mexico zijn allerlei gerechten met tortillas en tacos, gevuld met vlees, kip, kaas, bonen en groenten. Bekende gerechten zijn: enchiladas, burritos en flautas. Een specialiteit is kip met mole poblano, een pikante saus met chocola. Bij gerechten wordt vaak guacamole geserveerd, avocadopuree. Aan de kust zijn verse vis (pescado) en schelpdieren (mariscos) een aanrader. Een bekend voorgerecht is ceviche, een cocktail van rauwe schelpdieren met een pittige dressing. Vegetarische restaurants zijn vrijwel alleen te vinden in toeristische centra. Daar zijn ook restaurants die allerlei buitenlands voedsel serveren, van Amerikaanse hamburgers tot Thaise noedels. Op markten en in kraampjes op straat is een keur aan kleine hapjes te koop. Er zijn elotes, warme maïskolven, tacos, harde tortillas besmeerd met guacamole, bonenpuree of belegd met kip en sla, chile rellenos, gevulde paprika’s, tamales, gestoomde en gevulde maïshapjes, gewikkeld in een maïsblad.

In Guatemala worden voornamelijk eenvoudiger versies van hetzelfde eten als in Mexico gegeten. In de eenvoudige eettentjes voor de lokale bevolking staan vaak kip of rijst met bonen en tortilla's op het menu; vaak kun je juist in deze tentjes voor weinig geld heel lekker eten. In Antigua zijn ook Chinese restaurants.

In Honduras is de pupusa geliefd, een zacht maïspannenkoekje gevuld met spekvet of kaas. Een ander typisch voorafje is de anafre, een fondue van bonen, kaas en crème, die met tortillachips gegeten wordt. Bij alle hapjes en maaltijden wordt wel een pikante saus geserveerd. Die kan uit een flesje komen, maar vaker is die versgemaakt. De saus wordt aangeduid met picante, chili, chirmol.

Fruit is in overvloed te krijgen, afhankelijk van de streek en het seizoen. Van veel soorten fruit wordt sap gemaakt, jugo of een licuado, aangelengd met water of melk. In Honduras heet deze milkshake een batido. Frisdranken, refrescos, gaseosas of aguas, zijn overal te koop, vooral coca cola en pepsi. De vele soorten limonade zijn behoorlijk zoet. Koop je frisdrank onderweg dan is die para llevar, om mee te nemen. De verkoper giet de inhoud van het flesje over in een plastic zakje met een rietje erin, en bolsa. Kraanwater kun je beter niet drinken. Overal is agua pura te koop, gewoon water. Wil je water met prik, dan vraag je om agua con gaz.

Tenslotte is bier, cerveza, overal te krijgen, zowel in flesjes als in blik (en lata). Soms is ook bier van de tap verkrijgbaar, de barril. Wijn is alleen in duurdere restaurants verkrijgbaar of je koopt het in de winkel.
Wat betreft sterke drank is rum, ron, populair. Ze is in allerlei kwaliteiten en prijsklassen te koop. In Mexico is er de tequila, die je volgens goed gebruik in één teug achteroverslaat, na eerst wat zout en limoen van uw hand opgelikt te hebben. In Guatemala zijn de Venado en Quetzalteca goedkope en scherpe aguardientes, letterlijk vuurwater. Op basis van rum en tequila worden vele coctails gemaakt: bekend zijn de ron con cola en de margarita.

Koffie is een verhaal apart. Hoewel met name Guatemala een koffieproducerend land is, wil dat niet zeggen dat je overal lekkere koffie kunt drinken. In veel dorpjes krijg je nescafé of café americano, een slappe bak koffie. In grote plaatsen en in toeristencentra verschijnen steeds meer gespecialiseerde koffietentjes, waar wel lekkere koffie geschonken wordt. Veel internetcafés hebben een espressomachine staan.
Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.