Festivals Belize

Mexico, Guatemala, Honduras en Belize zijn overwegend christelijke landen waar feesten als Kerstmis (Navidad), Driekoningen (6 januari) en Pasen overal gevierd. Verder heeft ieder land zijn eigen feestdagen en kent iedere plaats een feest ter ere van de lokale beschermheilige.

Dia de los muertos
Mexico’s befaamde viering ter herdenking van de overledenen is een vrolijk, persoonlijk en aandoenlijk feest: ‘los dias de los muertos’. Het is een periode waarbij de levenden hun overleden voorouders herdenken, en waarin de doden de gelegenheid hebben de huizen en de families die ze hebben achtergelaten te bezoeken. Het feest is op sommige plaatsen ook spectaculair, met straatfestivals, parades, het uitdelen van cadeautjes en meer dan genoeg te eten en te drinken. De intensiteit van de Mexicaanse houding tegenover de dood, kan bovenal verwarrend en overdonderend zijn voor iedereen die er niet mee bekend is.
De oorsprong van het feest van de Dagen van de Doden ligt in de mythologische wereld van het Mexico uit de pre-Spaanse tijd. Destijds was er één maand in zijn geheel gewijd aan de geesten van de overledenen. Vroeger werd dit feest gevierd in juli-augustus, maar met de komst van de katholieke kolonisten, verhuisden de festiviteiten naar katholieke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen op 1 en 2 november.
Zoals het Kerstfeest of Halloween in andere delen van de wereld, beginnen de voorbereidingen voor het festival van de Dagen van de Doden al weken van tevoren. Winkels zijn overladen met decoratieve papieren doodshoofden, morbide lantaarns, kostuums, plastic skeletten en snoepgoed. Voedsel wordt thuis al vast klaargemaakt en overal verrijzen speciale herinneringsaltaartjes. Eten en drinken vormen een belangrijk deel om de feestvreugde te verhogen. In sommige gebieden gaan hele families uitgebreid picknicken op de plaatselijke kerkhoven. Ook laten ze op de graven voedsel achter, naast de foto's van de overledenen en copal (soort van wierook). Veel mensen nemen radio’s mee naar het kerkhof; dit tegenwoordig in de plaats van de traditie met de hele familie gezellige singalong songs over de begraafplaatsen uit te schallen. De kinderen worden volledig betrokken in de festiviteiten. Voor hen is het een soort Kerstmis: ze krijgen allerlei (spookachtige) snoepjes en verrassingen, van marsepeinen doodskisten tot chocolade skeletten, speelgoeddoodshoofden of dansende skeletmarionetten.
Je kunt de dia de los muertos meemaken op onze 29-daagse Mayaroute met de vertrekdatum 26 oktober 2009. Je bent dan op 1 en 2 november in San Cristobal, waar je het festival kunt meemaken.

Virgen de Guadelupe
Onze-Lieve-Vrouwe van Guadelupe is een feest dat belangrijk is voor de oorspronkelijke Indiaanse bevolking van Mexico en wordt jaarlijks gevierd op 12 december als ‘Nuestra Señora de Guadalupe’.
Onze-Lieve-Vrouwe van Guadalupe zou als Mariaverschijning op 9 december 1531 door de heilige Juan Diego Cuauhtlatoatzin aanschouwd zijn. Juan Diego was een bekeerde Azteek. Maria zou hem in de taal Nahuatl verteld hebben om een kerk te bouwen op de plaats waar ze tot hem sprak, op de berg Tepeyacac. De bisschop van Mexico geloofde Juan Diego niet, en zei hem dat Maria eerst maar eens een wonder moest laten zien. Juan Diego vond toen, in de winter, rozen op de berg Tepeyacac. Hij plukte de rozen en droeg ze in zijn mantel naar het paleis van de bisschop. Toen hij daar zijn mantel opende was een afbeelding van Maria te zien. De mantel, die bekend staat als de "tilma", wordt bewaard in de Basiliek van Guadalupe in Mexico City.
In de loop der eeuwen is de Maagd van Guadalupe uitgegroeid tot een nationaal symbool. In 1737 werd ze patroonheilige van Mexico City en in 1895 van het gehele land. Sinds 1945 is ze zelfs beschermvrouwe van heel Latijns-Amerika. Gedurende de geschiedenis van Mexico is ze het symbool geweest voor onafhankelijkheidsstrijders en voorvechters van meer rechten voor de oorspronkelijke bevolking (Juan Diego was immers indiaan). Onder andere Miguel Hidalgo droeg Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe op zijn banier, maar zelfs de hedendaagse socialistische Zapatistas gebruiken haar als symbool. Hetzelfde geldt voor de aanhangers van de linkse bevrijdingstheologie.
Op de 29-daagse Mayaroute reis met vertrekdatum 11 december 2009 kun je getuige zijn van dit festival. Tijdens deze reis ben je op 12 december in Mexico City en kun je het festival meemaken.

Mexico heeft een reputatie voor kleurrijke feesten en festivals. Bijna elke maand is er wel een nationale feestdag of fiësta en iedere stad viert ook uitgebreid de naamdag van zijn patroonheilige. Een van de meest karakteristieke feesten van het land is wel de macabere Día de los Muertos, dat wordt gevierd op 2 november (Allerzielen). De zielen van de geliefde overledenen komen volgens de gelovigen op die dag terug naar de aarde, en de week daaraan voorafgaand puilen de markten uit van attributen die gebruikt worden op dit festival, zoals snoepschedeltjes en papier-maché skeletten. Door het hele land verzamelen mensen zich op de kerkhoven om er te picknicken op de graven van hun voorouders en dierbaren. Ook 12 december is een grote dag op de Mexicaanse feestenkalender. Het is de dag van de Virgen de Guadalupe, de grootste religieuze icoon van het land. Dit kleurrijke festival met speciale heilige missen, pelgrims, kermissen en religieuze optochten wordt met name door de indígina bevolking gevierd, in bijvoorbeeld San Cristóbal de las Casas en haar omliggende dorpjes (Zinacantàn en San Juan Chamula). Het carnaval van San Juan Chamula vindt jaarlijks in februari plaats.
Andere nationale feestdagen zijn o.a. Nieuwjaar (1 januari); Constitution Day (5 februari); Onafhankelijkheidsdag (16 september); Dag van de Revolutie (20 november).

Voor het vieren van carnaval moet je in Honduras zijn. In de derde week van mei wordt uitbundig gefeest in La Ceiba aan de Caribische kust. In Copán Ruinas vindt jaarlijks van 15 tot 21 december een grote beurs plaats van kunstnijverheid. Tussen 2 en 11 februari is het feest van de Maagd van Suyapa, de beschermheilige van het land. Pelgrims uit heel Midden-Amerika komen naar het dorpje Suyapa, vlakbij de hoofdstad Tegucicalpa.
Belangrijke nationale feestdagen zijn: Onafhankelijkheidsdag (15 september) en Columbusdag (12 oktober).

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.