Landschap Belize

Evenwijdig aan de west- en oostkust van Mexico lopen de bergketens de Sierra Madre Occidental en de wat minder lange Sierra Madre Oriental, een voortzetting van de Rocky Mountains. Hiertussen ligt het centrale plateau, dat ongeveer eenderde deel van het land beslaat. Dit plateau stijgt geleidelijk van 1200 meter in het noorden tot 2500 meter in het zuiden. Ten zuiden van de hoofdstad Mexico City liggen een aantal vulkanen die niet meer werken zoals de Popoctipetl (rokende berg) van 5450 meter hoog en de hoogste berg van Mexico de Orizaba (Citlaltipetl) van 5650 meter hoog. Ten zuiden van de landengte van Tehuantepec is er het hoogland van Chiapas, waar vandaan bergketens zich voortzetten over Midden-Amerika en de Andes van Zuid-Amerika. Het noordelijke deel van Chiapas, waar Palenque ligt, bestaat uit laagland en lage heuvels en is dun bevolkt. Voor het overige deel bestaat Chiapas uit bergen en vulkanen tot aan de grens met Guatemala. Er is veel tropisch regenwoud, maar er zijn ook veel milpas ( kleine maïsvelden) en bananenplantages. Ten noorden van Chiapas ligt het schiereiland Yucatàn, een vlak land met een kalksteen bodem en heuvels van 300 meter hoog. Op de schilderachtige stranden aan oostkust van Yucatàn heeft zich een drukke toeristenindustrie ontwikkeld.

Guatemala is geografisch onder te verdelen in vier regio's: het hoogland, de hellingen aan beide zijden, de Petén en de kustvlakten. Het hoogland varieert van 1500 tot 4000 meter. De meeste mensen wonen in de dalen tussen de 1500 en 2500 meter en verbouwen hier onder andere maïs en bonen. Het landschap wordt getypeerd door bergen en ontboste hellingen. De bergen in het centrale gedeelte van Guatemala zijn uitlopers van de Andes. Ketens dragen namen als Siërra de los Cuchumatanes, Siërra de Chamà en Siërra de Santa Cruz. De Siërra Madre in het zuiden is omringd door vulkanen. De zijden van het hoogland liggen tussen de 600 en 1500 meter. De vulkanische grond in dit gebied is vruchtbaar en men verbouwt er koffie, maïs en andere gewassen. De vulkaan Tajamulco is met zijn 4420 meter de hoogste top van het land. De vulkanen zijn deels nog actief en er komen in dit gebied veel aardbevingen voor. 's Nachts zetten de vulkanen de omgeving in een schitterende rode gloed. In de dunbevolkte Petén zijn vooral graslanden en tropisch regenwoud. Deze regio beslaat ongeveer een derde deel van het land. Helaas worden in het zuiden en oosten op grote schaal bomen gekapt, waardoor planten en dieren voorgoed verdwijnen of zelfs helemaal uitsterven. In de kustvlaktes leven weinig indianen. Op de Caribische kustvlakte worden vooral bananen verbouwd en aan de Pacifische kust zijn plantages opgezet (rubber, katoen, suikerriet). De drie belangrijkste rivieren - de Río Polchic, de Río Motagua en de Río Dulce - monden alle drie uit in de Golf van Honduras. De Río Usumacinta stroomt noordwaarts naar de Golf van Mexico. Enkele grote meren, waar Guatemala zo bekend om is, zijn het Meer van Petén Itzà, het Meer van Atitlàn en het Meer van Izabal. De dierenwereld bestaat uit onder andere: apen, gordeldieren, jaguars, neusbeertjes en tapirs. De zeldzame quetzal is Guatemala's nationale vogel.

Honduras bestaat ongeveer eenderde uit bos. Dit zijn zowel dennenbossen als bijvoorbeeld mangrovebossen en tropische regen- en nevelwouden. In de tropische regenwouden komen honderden verschillende boomsoorten voor. Helaas is ontbossing aan de orde van de dag. Om dit enigszins tegen te gaan, worden steeds meer natuurgebieden in Honduras uitgeroepen tot Nationaal Park. Deze regenwouden zijn het woongebied van talrijke dieren zoals beren, krokodillen, leguanen, poema's, panters, vlinders en zeeschildpadden. Daarnaast is er een enorme verscheidenheid aan vogels zoals papegaaien, ijsvogels en toekans. Het gebied rondom de Bahía-eilanden in de Caribische Zee is rijk aan diverse tropische vissen.
 

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.