Zoeken
Projecten
Impact maken op lokale gemeenschappen doen we niet alleen via de reizen van Koning Aap. Kwetsbare gemeenschappen, kinderen of natuur zijn niet altijd gebaat bij een bezoek van reizigers. Daarom hebben we een aantal projecten wereldwijd uitgekozen en stelt het moederbedrijf van Koning Aap jaarlijks een budget per project ter beschikking, dat jij kunt aanvullen met jouw donatie. Hieronder lees je wat ieder project inhoudt.
Justdiggit
‘Dig in’ voor een koelere planeet
Justdiggit is een Nederlandse NGO die sinds 2010 door het herstel van graslanden, bossen en wetlands het opwarmen van de aarde tegengaat. Het terugbrengen van vegetatie heeft een verkoelend effect op het regionale en wereldwijde klimaat. Niet alleen omdat bomen en planten schaduw bieden en ‘transpireren’, maar ook omdat ze veel CO2 uit de lucht halen en zo het broeikaseffect verminderen! Justdiggit is hoofdzakelijk actief in Kenia en Tanzania waar het samen met lokale gemeenschappen en partners gedegradeerde gebieden snel en duurzaam herstelt. Net als Justdiggit geloven wij bij Koning Aap in langdurige samenwerking met lokale gemeenschappen en partners, die oog hebben voor minder bekende gebieden en transparant te werk gaan. Deze gezamenlijke zienswijze vormt de basis van de samenwerking tussen enerzijds Koning Aap en anderzijds Justdiggit.
Children of Medellín
(Colombia)
Meer dan 500 kansarme kinderen nemen een aantal keren per week deel aan één van de 12 projecten en kunnen spelen, sporten en leren op een veilige plek. Het afronden van de middelbare school is een must, een aantal kinderen krijgt zelfs de kans een vervolgopleiding te volgen. Veel van deze kinderen leven in armoede en zijn ondervoed. Door middel van een uitgebreid programma vol sportieve, recreatieve, culturele en educatieve activiteiten, ontdekken kinderen hun talenten en ontwikkelen ze vaardigheden die hen helpen een zelfstandig en gelukkig leven te leiden. De stichting werkt nauw samen met familie en omgeving om een positieve impact te creëren. Dankzij jouw steun kunnen deze kinderen vriendschappen sluiten en groeien in een omgeving waar ze zich veilig en gewaardeerd voelen en kunnen ze dromen verwezenlijken.
Corcovado Foundation
(Costa Rica)
Centraal staat het behoud van Costa Rica's natuurlijke erfgoed op land en in zee, door middel van duurzame ontwikkeling en het versterken van beschermde natuurgebieden. Door gemeenschappen te trainen in duurzaam toerisme en milieueducatie te bevorderen, wordt de harmonie tussen mens en natuur hersteld. Om de natuurlijke omgeving te beschermen, de kwetsbaarheid voor klimaatverandering te verminderen en voedselzekerheid te bevorderen, werkt Corcovado aan een programma met honderden gezinnen in diverse gemeenschappen. Er vindt herbebossing plaats met inheemse soorten, de biodiversiteit in de bodem wordt hersteld, specifieke gewassen worden geplant om zo klaar te zijn voor klimaatverandering. Zo kunnen de boeren en de jonge generaties leren hoe ze hun voedselzekerheid voor de toekomst veilig stellen.
First River Fun Club
(Zuid Afrika)
Deze gemeenschap wordt omringd door wijnboerderijen. De kinderen van de First River Fun Club groeiden op daar waar alcoholisme, armoede en verwaarlozing schering en inslag zijn. In eerste instantie is het project begonnen als een veilige en leuke omgeving voor kinderen, wiens ouders doorwerken tijdens de schoolvakanties. Echter, recent zijn werknemers van de boerderij verplaatst naar een nabijgelegen buitenwijk. De kinderen leefden voorheen praktisch geïsoleerd en zitten nu midden in een getto. De kinderen zijn dit niet gewend en leven plotseling tussen gangsters en harddrugs, met alle problemen die daaruit voortvloeien. Met dit project worden ong. 80 kinderen in aanraking gebracht met positieve prikkels: kunst, cultuur en de natuurlijke omgeving. Hierdoor worden ze aangezet tot creatief denken en ontwikkelen ze een gezonde zelfexpressie, die ze in alle aspecten van hun leven kunnen toepassen.
Karigari Project
(India)
Dit project biedt training en werkgelegenheid aan gemarginaliseerde vrouwen in India. Met het motto ‘Verdien terwijl je leert’ combineert het project onderwijs, empowerment en werkgelegenheid. Karigari erkent dat vrouwen en jongeren aanjagers zijn van duurzame ontwikkeling en ondersteunt hen om als veranderaars in hun gemeenschappen op te treden. Door het bieden van vaardigheden en educatie helpt het project om sociale en economische ongelijkheid te verminderen. Vrouwen ontwikkelen meer zelfvertrouwen, nemen deel aan besluitvorming en worden economisch onafhankelijk. Via Karigari kunnen zij hun handgemaakte producten verkopen, bedrijven starten en bijdragen aan de ontwikkeling van hun gemeenschappen.
Shree Secondary Schools
(Nepal)
Onze donaties worden gebruikt om computerlabs op te zetten in landelijke gebieden van Nepal. Door deze computerlabs krijgen kinderen toegang tot technologie, waardoor ze vaardigheden kunnen ontwikkelen die nuttig zijn voor vervolgopleidingen, betere kantoorbanen en het ondersteunen van hun gemeenschap. Naast het verstrekken van computers investeren ze ook in de training van leraren, zodat zij hun leerlingen optimaal kunnen begeleiden. Dankzij jarenlange ondersteuning van de Shree Pancha Kanya Higher Secondary School in Nuwakot (700 studenten, regio Kathmandu), kunnen zij nu zelfstandig opereren. Een nieuw computerlab wordt nu opgezet op de Shree Tribhuwan Higher Secondary School in Bardia (West Nepal), met als doel de technologische geletterdheid te bevorderen voor 800 studenten.
Water Justice Fund – Simavi
(Kenia)
Wij vinden het heel belangrijk dat de lokale gemeenschappen waar wij komen beschikking hebben over schoon water en sanitair. Echter, een waterput slaan is ‘simpel’, echter de toegang tot die put regelen, de veiligheid (van vaak vrouwen) waarborgen is veel complexer. Daarom hebben we toenadering gezocht tot Simavi, een Nederlandse NGO die samenwerkt met vrouwen in Afrika en Azië om lokale oplossingen te zoeken voor schoon drinkwater en toiletvoorzieningen. We steunen hun Water Justice Fonds in Kenia, Kajiado County. Vrouwengemeenschappen dienen kleinschalige projectvoorstellen in, die lokaal geleid en beheerd worden door vrouwen. Deze beslissingsbevoegdheid geeft de vrouwen een stem en heeft een enorme impact op hun zelfstandigheid in de Kajiado gemeenschap.
Amal Center
(Marokko)
Amal Center biedt kooktrainingen aan vrouwen uit kansarme milieus, met als doel hun economische zelfstandigheid te vergroten. In Marokko vormen vrouwen slechts 25% van de beroepsbevolking, vrouwenarbeid is grotendeels onbetaald en ondergewaardeerd. Daarom richt Amal Center zich op jonge vrouwen die te maken hebben met armoede, gebrek aan scholing en sociaal stigma Zij hebben een ongelooflijke knowhow, die wordt doorgegeven van generatie op generatie. Amal Center biedt deze vrouwen een 10 maanden durende praktijkgerichte opleiding, waarbij de vrouwen onder begeleiding van chefs leren koken in een professionele setting en eigen restaurant. Daarnaast krijgen ze taallessen en life coaching. Amal heeft een sterk job placement-programma om de trainees te helpen bij de overgang naar werk. Amal creëert zichtbaarheid en waardering voor deze veerkrachtige vrouwen en hun potentieel.
Ibu Harnik
(Indonesië)
De Ibu Harnik kinderopvang zorgt ervoor dat kinderen waarvan de ouders op het land aan het werk zijn ergens anders terecht kunnen. Een soort 'voorschoolse opvang' bij een plantage dus. Van onze bijdrage worden onder andere schooluniformen, -tassen, -boeken en schoenen gekocht.
In 2020 werd er door ons een actie gestart om geld in te zamelen voor verschillende landen die leden onder de Coronacrisis, waaronder Indonesië. Deze donatie ging volledig naar verschillende lokale reisbegeleiders, hun werk viel weg omwille van de wereldwijde pandemie, zo konden zij in hun levensonderhoud blijven voorzien.
In 2021 is er ook gedoneerd, deels aan Ibu Harnik in Kalibaru en deels aan de Widya Guna Foundation. Bij Ibu Harnik ging de donatie vooral naar aankopen van sokken, schoenen, schooluniformen en schoolmateriaal voor 15 kinderen.
SAFA Senior House
(Egypte)
In Egypte tref je naast prachtige bouwwerken en culturele erfstukken ook veel armoede. Ouderen die geen familie meer (in de buurt) hebben, staan er in Egypte alleen voor. Daarom is in de jaren vijftig in Caïro het SAFA Senior house opgericht, een plek waar ouderen van hun oude dag kunnen genieten. Safa Senior House heeft 40 kamers, een vleugel met 20 kamers voor mannen en een vleugel met 20 kamers voor vrouwen.
Al vele jaren ondersteunen we het SAFA Senior House in Caïro, Egypte. Vaak is dit in de vorm van een schilderbeurt en opknappen van kamers en dragen zo voortdurend bij aan de verbetering van de levenskwaliteit van de 40 bewoners.