Live Help Chat

Indonesië in tijden van een pandemie

Vertel. Hoe ben je als Hollander verzeild geraakt in Indonesië?

Tijdens mijn backpack periode van 18 maanden door Azië, eind jaren '90. Al op de eerste dag van aankomst in Medan vanuit Maleisië, voelde Indonesië als een warm bad. Dat komt met name door de ontzettend vriendelijke bevolking. Vervolgens heb ik 6 maanden in Indonesië gereisd. Ik had eigenlijk geen zin om het land weer te verlaten, maar ik had nog een aantal landen op mijn lijst welke ik graag wilde bezoeken. Maar een paar jaar later was Indonesië mijn thuisbasis in Azië tijdens mijn periode waarin ik werkte als reisbegeleider voor Koning Aap.

Wat houdt de samenwerking met Koning Aap precies in?

Koning Aap was onze allereerste klant en we werken nog steeds met heel veel plezier samen met elkaar. Happy Trails is de lokale partner voor Koning Aap. Het begint met het ontwikkelen van de programma’s met elkaar, wij kijken samen naar de juiste route, de hotels, het transport etc. Wij hebben de lokale kennis en bij Koning Aap de kennis wat hun reizigers graag willen. Happy Trails regelt voor de reizigers de hotels, het transport; bus, trein, binnenlandse vluchten, ferry’s etc. en de lokale reisbegeleider. In feite regelen we alles om de reis goed te laten verlopen van het moment van aankomst in Indonesië tot het moment dat dat men weer vertrekt. We hebben veel contact met elkaar zowel voor als na de reis.

Wat maakt Indonesië volgens jou dé ideale vakantiebestemming?

Het begint met de Indonesiërs. Wat mensen altijd bijblijft van hun vakantie is de vriendelijke bevolking: altijd een lach, altijd willen ze met je praten en ze zijn heel erg behulpzaam. Daarnaast natuurlijk het eten, de natuur, de vulkanen, de prachtige eilanden en stranden en de cultuur. Maar in feite lijkt elk eiland een ander land, omdat ieder eiland zijn eigen taal, gebruiken en lokale gerechten heeft. Indonesië biedt daarom dus enorm veel diversiteit. Echt een prachtige bestemming…

Welke maatregelen neemt de Indonesische regering om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

Het gaat in stappen. Het begon met het sluiten van de scholen, vervolgens de Internationale vliegvelden en havens, gevolgd door de sluiting van de binnenlandse vliegvelden en havens, waardoor de Indonesiërs zelf ook niet naar andere eilanden kunnen reizen. Verder wordt geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken.

Zijn er nog gekke of bijzondere maatregelen waar jij als nuchtere Hollander verbaast tegenaan kijkt?

Zeker! In Indonesië is er altijd wel iets wat bijzonder is. Zo zag ik dat iedereen die op een brommer reed, werd tegengehouden en ontsmet op straat door ze compleet onder te spuiten met een bepaald desinfecterend middel.

Merk je op straat een groot verschil ten opzichte van een paar maanden geleden?

Er zijn nagenoeg geen toeristen meer. Op Bali waar ons kantoor staat, zie je echt veel minder mensen op straat. Hotels en restaurants zijn gesloten, mensen zitten thuis, veelal zonder werk en inkomsten. 

Hoe gaat de lokale bevolking om met de nieuwe situatie?

Het moeilijkste is het voor al die mensen die van de een op de andere dag zijn ontslagen en naar huis zijn gestuurd. Er is geen financieel vangnet vanuit de overheid; dus geen werk, geen inkomsten. Maar de meeste mensen verdienen geld in de zogeheten “niet officiële economie”. Dat zijn de mensen die niet op een loonlijst staan, maar dagelijks wat geld verdienen daar waar dat kan. Ook die mensen zien hun inkomsten wegvallen. Maar gelukkig is er wel een sociaal vangnet en dat is de familie. Veel ontslagen werknemers gaan weer terug naar hun familie en gaan bijvoorbeeld weer op het land werken. De meeste Indonesiërs kunnen van weinig geld rondkomen. Ik heb nog geen demonstraties gezien zoals in Europa. Ik heb het idee dat men het gelaten ondergaat.

Werken jullie als bedrijf ook -zoveel mogelijk- vanuit huis?

Zeker. Al enige weken werken iedereen bij ons, op advies van de overheid, zoveel mogelijk thuis.

Koning Aap maakt veelal gebruik van lokale reisbegeleiders. Hoe gaat het nu met hun?

Die hebben geen werk en dus geen inkomsten. Sommige zijn weer op het land van hun ouders gaan werken of op een andere manier bezig om wat geld te verdienen voor hun gezinnen. Ik ben dan ook super blij met het initiatief van Koning Aap om lokale reisbegeleiders financieel extra te gaan ondersteunen. De pandemie is nog lang niet voorbij en de impact op o.a. het toerisme is groter dan we ons aan het begin hadden kunnen indenken. We moeten elkaar dus helpen waar nodig. 

Biedt de overheid ook steunpakketten aan voor ondernemers die door corona verlies lijden?

Nauwelijks. Maar van april tot september krijgen de ondernemers wel een korting van 30% op de inkomstenbelasting. Maar ja, als je niets verdient, heb je daar weinig aan. Dat hadden ze zelf ongetwijfeld ook al bedacht.

Vorig jaar reisden meer dan 16 miljoen toeristen naar Indonesië. Dat aantal blijft dit jaar naar verwachting steken op 5 miljoen. Wanneer verwacht of hoop je dat Indonesië weer toeristen durft toe te laten?

Dat is op dit moment een heel lastige vraag om te beantwoorden omdat er officieel nog niets bekend is. Maar ik hoop zo snel mogelijk uiteraard. Want sinds half maart ligt alles stil.

Denk je dat het coronavirus de manier van reizen voorgoed zal veranderen? Zoja, waaraan zullen we dit volgens jou als eerste merken?

Ik hoop het wel. Ik hoop dat mensen niet wederom met z’n allen -in grote getalen- naar dezelfde plekken willen op de wereld waar iedereen ook al heengaat, de zogeheten “instagramable” locaties. Zelfs op Bali zijn er plekken waar je een uur in de rij moet staan om die ene foto te nemen die iedereen ook al heeft genomen. Ik denk dat Cruise maatschappijen het ook wel eens heel lastig kunnen gaan krijgen en dat mensen zich eerst nog wel eens bedenken voordat ze gaan boeken om allerlei redenen. Tevens hoop ik dat mensen bewuster op reis gaan en dat doen met een duurzame reisorganisatie, zoals Koning Aap bijvoorbeeld.