De mooiste reisherinnering van...

Reisbegeleider Cor

Jaartal:  2013 // Bestemming: Tibet

"De mooiste reis van Koning Aap is voor mij de Tibet Mount Kailas reis. Het is mogelijk ook de zwaarste reis in het programma, maar voor wie het aan kan is het een onvergetelijke gebeurtenis, voor sommigen zelfs een life changer.

Centraal op deze reis staat de pelgrimstocht rond Mount Kailas, een heilige berg in het verre westen van Tibet. Tijdens mijn reis hielt ik een (reis)dagboek bij waarin ik al mijn belevingen op schreef. Op de tweede en moeilijkste dag van deze tocht, met onder andere een beklimming naar de Dolma La pas, schreef ik het volgende: Stap voor stap kom ik steeds hoger. De Tibetanen die ik zojuist nog krampachtig trachtte bij te houden zijn al uit het zicht verdwenen. Achter me hoor ik het snuiven en hijgen van een karavaan yaks. Op sommige zitten toeristen die als zoutzakken worden meegevoerd. Angstig klemmen ze zich vast als de yaks de hellingen langs het pad op en af klauteren op zoek naar een stukje groen tussen de sneeuw.

Ik stap opzij om ze door te laten en probeer tegelijkertijd weer op adem te komen. 'Nog 100 meter' denk ik, terwijl langskomende Tibetanen me moed inspreken om door te gaan. En dus doe ik weer tien stappen, en nog eens tien. En eindelijk is het stijgen is voorbij, de laatste meters naar de Dolma La en ik ben boven. Op 5640 meter hoogte is het schouwspel fantastisch. Overal zijn hele families Tibetaanse mannen, vrouwen en kinderen bezig tussen de rijen en rijen gebedsvlaggen. Zij zijn net zo uitgelaten als ik. Zij hebben immers een van de belangrijkste en heiligste plaatsen in Tibet bereikt, veelal na een barre tocht van dagen achter op een open vrachtwagen. Vergeleken met hen is onze tocht in de landrovers een luxe tripje geweest. Voorzichtig haal ik mijn eigen gebedsvlaggen tevoorschijn en bind ze vast. Een stapeltje 'windhorse' briefjes gaat de lucht in onder het uitroepen van de zo langzamerhand vertrouwde kreet: ‘Ki ki so so, lha gyal lo’, (‘Mogen de goede goden de overwinning   behalen’)".