De mooiste reisherinnering van...

Reisbegeleidster Heleen

Jaartal: 2020 // Bestemming: Ethiopië

"Elke Koning Aap reis heeft wel iets speciaals en aan de meeste bewaar ik mooie herinneringen. Dit gezegd hebbende zijn er een paar 'écht-op-reis' landen die een blijvende indruk achterlaten. Eén van die bestemmingen is Ethiopië en dan met name wanneer je zowel het noorden als het zuiden bezoekt. Twee totaal verschillende werelden in één reis, terug in de tijd, verrassend mooie afwisselende natuur en unieke historie en architectuur…

Ik bezocht het land voor het eerst in 2013 en opnieuw, dit keer als reisbegeleider, in 2020. Gelukkig nog net voordat de coronacrisis toesloeg. We reisden met een gevarieerd gezelschap -Vlamingen en Hollanders- met een sociale instelling, de nodige flexibiliteit en met een gezonde dosis zelfspot en humor. Goede lokale gidsen, kundige chauffeurs en een schitterend landschap met, letterlijk, vele gezichten maakten de reis compleet.

Na een vliegende start in Addis reisden we met jeeps naar het zuiden. Daar bezochten we verschillende stammen met hun, in onze ogen, soms bizarre gewoonten en we zagen zo nu en dan ook confronterende armoede. In het noorden waren we onder meer getuige van het Timkat-festival in Lalibela met zijn bijzondere rotskerken en de processies. De sfeer, de vriendelijke mensen en het gevoel welkom te zijn droegen allemaal bij aan het 'écht-op-reis'-gevoel. Wat me van het zuiden vooral is bijgebleven zijn de vele lekke banden en de onverwachte en ongelofelijk mooie zonsondergang die we daar als cadeautje bijkregen.

Ethiopië is geen bestemming voor verwende reizigers en die vaak genoemde flexibiliteit is regelmatig nodig, maar als je je westerse blik zo nu en dan kunt parkeren en mijn persoonlijke motto “oordeel niet, verwonder je slechts” tot het jouwe kunt maken, dan is Ethiopië beslist een bestemming om in het achterhoofd te houden. Wát een land!"