Zoeken
Reisbegeleider Marcel
De mooiste reisherinnering van...
Reisbegeleider Marcel
Jaartal: 2020 // Bestemming: Japan
"Wie op zaterdag 8 februari 2020 op de Vakantie Salon in Brussel was en de Japan stand bezocht, waar ook Koning Aap een onderdeel van was, had de bijzondere mogelijkheid een Kagura dans te mogen meemaken. Ik moet toegeven dat een zekere trots mij vervulde toen ik iets eerder de danser ontmoette. Klanten waar ik mee in gesprek was, gaf ik aan dat dit een bijzonder moment was wat ze gezien zouden moeten hebben en waarom we even ons gesprek stopten om dit bijzondere moment mee te maken en dit te aanschouwen.
Dit was voor mij de vijfde keer in 23 jaar tijd, dat ik mijn klanten -en in dit geval mijn misschien toekomstige klanten (want ze hadden net een groepsreis naar Japan geboekt)- een Iwami Kagura voorstelling kon laten zien van een bijzondere Kagura dans en dit keer hoefden ze niet eens naar Japan! Deze dans kwam uit Kyushu en wel uit Takachiho (Miyazaki, Kyushu).
Kagura is een soort religieuze dans die vaak wordt opgevoerd als een soort volksdans in Shinto heiligdommen. Er zijn verschillende soorten Kagura dansen. De meeste reizigers die in Japan hebben gereisd en een Shinto heiligdom hebben bezocht, waar bijvoorbeeld een doop of een trouwerij plaatsvond, kan het zich levendig herinneren van een dans van een soort vrouwelijke priesteres of soort non, de miko en waar dan met heilige takken heen en weer werd gewuifd als een soort van inzegening. Dit alles wordt gedaan om de goden gunstig te zinnen ten opzichte van de persoon die de aanvraag bij het Shinto heiligdom deed. Dit is is een veelvoorkomend ritueel wat je over heel Japan tegen kan komen. Deze vorm van Kagura dans met een miko wordt ook wel Miko Kagura genoemd.
Iets wat veel minder vaak te zien is, is Shimane of Iwami Kagura dans. Het is een soort religieuze dans, maar dan wel in de vorm van een soort oude volksvertelling uit de Kojiki (Kroniek van de Antieke Geschiedenis van Japan) en inclusief bijzondere en kostbare kleding (soms wel van 2 miljoen Japane Yen,ongeveer 17000 euro), heilige maskers en zwaarden. Sommige maskers bestaan uit verschillende op te delen maskers, waardoor een danser gedurende de voorstelling ongemerkt van masker kan verwisselen en langzaam aan van mens naar demon kan veranderen.
Kort samengevat heeft elk volksverhaal de volgende strekking: Een burger, prins of prinses komt een duivelse demon tegen, die vervolgens bewust of onbewust door deze demon gevangen wordt of zelf bezeten wordt. Na verloop van tijd komen er dan heilige priester vechters die de demon verslaan en soms ook de mensen redden.
Een hele bijzondere voorstelling is Orochi, waarbij een acht koppige slang mensen verslind. De slang zelf is meestal ongeveer 17 meter lang, dus je hebt een redelijk groot podium nodig. Als je een hele kleine oppervlakte hebt kan je geen Orochi voorstelling houden. Aangezien de ruimte vaak in een Shinto heiligdom voor het altaar klein is, werd hier waarschijnlijk een Tajikarao dans uitgevoerd door een danser uit Takachiho, Miyazaki, Kyushyu.
In Japan kom je verschillende dansgroepen tegen, vaak in ver afgelegen dorpjes, iedere dansgroep heeft zijn eigen invulling gegeven, waardoor er ook verschil is in maskers, kleding of dans. Zelf ben ik ze dus met groepen tegengekomen in Hiroshima, Kyushu en dus met mijn groep in wording in Brussel!
Mocht je de mogelijkheid hebben in de buurt te komen of met mij op pad te gaan, vraag er naar!"