Live Help Chat

De leukste excursies in Indonesië

Volgens reisspecialist Lotte

#1. Orang-oetans spotten op Sumatra

Een prachtige wandeling door het Nationaal Park Gunung Leuser met uitleg over de fauna en flora in dit mooie stukje Sumatra leidt uiteindelijk naar de orang-oetan (letterlijk vertaald 'mens van het woud’). Een hele ervaring om deze mooie dieren te kunnen aanschouwen en te zien hoe 'menselijk' ze zijn.

Dierenwelzijn staat bij ons voorop

"Indonesië is een van de weinige landen waar nog primair, oeroud regenwoud voorkomt. Helaas wordt het per dag met voetbalvelden tegelijk gekapt en dat is doodzonde, alleen al omdat in de jungle veel bijzondere dieren leven. De orang-oetan bijvoorbeeld komt in de hele wereld alleen voor op de eilanden Borneo en Sumatra. En dat terwijl deze aap voor 96% genetisch verwant is aan de mens.

Als je met Koning Aap op zoek gaat naar in het wild levende orang-oetans, dan doe je dat in het Nationaal Park Gunung Leuser. Vroeger was in dit gebied het door het Wereld Natuur Fonds beheerde Orang-oetan Rehabilitatiecentrum. Hier werden in gevangenschap opgegroeide orang-oetans weer gewend aan het oerwoudleven, voordat ze werden losgelaten in de vrije natuur. Inmiddels is het rehabilitatiecentrum verplaatst. Rangers houden echter nog steeds het welzijn van de orang-oetans in de gaten."

#2. Wandelen op een Indonesische vulkaan

Bubbelende modder, pruttelende zwavelgaten en kolommen van hete stoom. Zo ziet het er uit aan de Bromovulkaan. Alles bijeen net het gevoel hebben dat je op de maan staat of dat je je in een spannende documentaire van National Geographic bevindt!

#3. Maak een fietstocht in Ubud

Het binnenland van Bali is fantastisch en hoe leuk is het om al dat moois op een bijzondere wijze te ontdekken: per fiets! Naar mijn mening dé manier om de toeristische straten van Ubud achter je te laten en het dagelijkse leven van de Balinees van dichterbij te ervaren. Ik had de fietstocht een paar jaar ervoor gedaan zonder kinderen en wilde hem absoluut ook doen met mijn 2 dochters, omdat ik het indertijd zo een mooie ervaring vond. En dat was het nog steeds!

Een stukje uit mijn reisverslag:

"De fietstocht gaat op en neer, maar meer naar beneden dan naar boven – de kleinsten moesten wel afstappen bij het bergop (of werden geduwd door de papa’s), maar Marie (11 jaar) is elke helling perfect opgefietst. We waren uiteindelijk om 13.15 uur uitgefietst. In totaal 10km in de benen, met veel stops. Op een bepaald moment heb je de keuze voor de lange of korte weg, waardoor je je tocht ook kan verlengen naar 16 kilometer.

Het zijn goede mountainbikes: helm en water worden voorzien. Eerste stop was bij een schooltje waar we gevoetbald hebben met de schoolkinderen. Daarna een lokaal marktje gepasseerd. Toen begon het hard te regenen dus eerst gestopt in een garage om te schuilen totdat de zon weer ging schijnen, dat kan in Bali snel gaan! De route was daarna door de rijstvelden, maar we zijn wel op de weg gebleven. Zeven jaar geleden waren we een stuk door de velden gefietst, maar dat was dan ook met volwassenen. Al met al een fantastische ervaring!"

#4. Wandeling door de rijstvelden in Candidasa

Op meerdere plaatsen in Bali (en op de andere eilanden) kun je mooie wandelingen maken waar je onder andere door de rijstvelden loopt. In deze coronatijden heb ik wandelen in ons eigen Belgenlandje ontdekt en ook dat kan supermooi zijn, maar draai het of keer het: door de fantastische natuur van Bali lopen is toch nog van een ander niveau!

#5. De Kelimutuvulkaan op Flores

Boven op de vulkaan Kelimutu (Flores) bevinden zich drie kratermeren die elk een andere kleur hebben. De kleuren veranderen met enige regelmaat door het variërende mineraalgehalte van het water. Een uniek natuurverschijnsel wat je eens in je leven gezien móet hebben! Op Flores geloven de mensen dat de zielen van overledenen naar deze kratermeren gaan. Het mooie turkooize meer is voor de jonge zielen, het donkerste meer huist de heksen...

Last minute naar Indonesië?

Genieten van het leven doe je in Indonesië. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor een heerlijke reis: groene binnenlanden, fotogenieke watervallen, mooi verweerde tempels en prachtige stranden. Reis je deze zomer met ons mee? Kies hieronder de reis van je voorkeur.