Door: Product Manager Thierry
Indonesisch eten, ik kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Helemaal wanneer ik in Indonesië ben. De meeste mensen zijn wel bekend met nasi goreng, saté ayam, misschien zelfs wel met gado gado, lemper en risolles. Maar is meer. Zo veel meer. Elk eiland, elke regio en vaak zelfs elke stad heeft zijn eigen unieke gerechten en geheime recepten.
Geheimen? Inderdaad, geheimen. Want waar bijvoorbeeld menig Europese keuken bij gerechten graag laat blijken welke versie je voorgeschoteld krijgt (Toscana, Napolitana, Valenciana), moet je het in Indonesië vaak doen met een korte, simpele beschrijving. Ikan Bakar, gegrilde vis, wordt in de Soendanese (West-Javaanse) keuken heel anders bereid dan op Sumatra of Lombok. Toch wordt dit gerecht overal op de menukaart gezet als alleen Ikan Bakar. Hoe weet je dan welke variant je eet? Eetgelegenheden geven gelukkig wel aan welke keuken ze bereiden. Padang is Sumatraans, Sunda is West-Javaans, etc. Daarnaast worden er in de meer toeristische plaatsen concessies gedaan aan de oorspronkelijke recepten zodat de smaakpapillen van zo veel mogelijk nationaliteiten gestreeld worden. Tijd dus om tijdens mijn reis naar Bali en Oost-Java op zoek te gaan naar (zoveel mogelijk) authentieke smaken.