Live Help Chat

Kumari, de levende godin

Incarnatie van Parvati

Een Kumari is een jong meisje, wat op jonge leeftijd, 3 tot 5 jaar, door middel van uiterst strenge selectiecriteria wordt gekozen uit de kaste van goud- en zilversmeden, en de rol van godin krijgt aangemeten. Zij wordt vereerd als incarnatie van Parvati, de echtgenote van de hindoeïstische oppergod Shiva en symboliseert zuiverheid en kracht. Niet alleen Patan heeft een levende godin. Ook de beide andere Nepalese koningssteden, Kathmandu en Bhaktapur, hebben een Kumari.

Vereisten om godin te worden

Een Kumari dient te beschikken over 32 eigenschappen, zoals donkere ogen, een symmetrisch gezicht, een regelmatig gebit, lange armen, zwart haar en een mooie stem. Ze mag geen sproeten of moedervlekken hebben Ook mag zij nooit gewond zijn geraakt en haar bloed mag nooit gevloeid hebben. Tevens moet zij de juiste horoscoop bezitten. Voor de familie van de Kumari is het echter een grote eer als hun dochter zo’n voorname functie bekleedt. In Patan levert het ook nog wat op, want er wordt een verplichte donatie verwacht voor de audiëntie.

Gruwelijke maskerdansen

Er worden uiteindelijk tien meisjes geselecteerd. De ‘gelukkigen’ worden een nacht in een donkere kamer opgesloten waar zij worden blootgesteld aan angstaanjagende geluiden, vers geslachte buffelkoppen en ze krijgen gruwelijke maskerdansen te zien. Het jonge meisje wat onder deze omstandigheden het meest haar koelbloedigheid bewaart, wordt Kumari Devi, de ‘levende godin’. Tijdens het daarop volgende Dassein festival dringt de goddelijke geest haar lichaam binnen.

Indra Jatra Festival

Vanaf dat moment zal het meisje grotendeels in afzondering leven in de Kumari Ghar, en daar haar dagelijkse rituelen uitvoeren. De kosten van haar levensonderhoud en dat van haar verzorgers, worden geheel gedragen door de Nepalese regering. De Kumari komt slechts sporadisch buiten ter gelegenheid van een festival. Haar voeten mogen daarbij nooit de grond raken, ze wordt altijd gedragen. Ieder jaar in september vindt aan het einde van de moesson het Indra Jatra festival plaats en wordt de levende godin, gekleed in prachtige gewaden en behangen met juwelen, in een koets de stad rondgereden.

Het leven van een ex-godin

Op het moment dat het meisje gaat menstrueren, of al eerder als zij zich zou verwonden, krijgt de Kumari weer de menselijke status en dient er een nieuwe godin gekozen te worden. Een voormalige Kumari heeft in de praktijk grote moeite om zich aan te passen aan het normale leven. Zij ontvangt een bescheiden staatsuitkering, maar zal meestal geen echtgenoot vinden want welke man wil trouwen met een vrouw die in het verleden godin is geweest. Men gelooft dat een ex-Kumari ongeluk brengt, en dat degene die haar trouwt, jong zal sterven.

Je kunt het Indra Jatra Festival meemaken op de volgende reizen: