Live Help Chat

Cuba en haar clichés

Salsa, rum & Fidel Castro

Quiero bailar la salsa

Iedereen, ook stijve harken (inclusief mezelf), wordt in Cuba gedwongen om hun heupen los te gooien en te dansen op de deuntjes van Compay Segundo (Chan Chan, Guajira Guantanamera) Daddy Yankee (Despacito), Enrique Iglesias (Bailando) en… wel hier stop het. Dagelijks tien keer Chan Chan horen is zeker geen uitzondering, maar eerder de regel. Ook al blijft het aantal nummertjes beperkt, het aantal plaatsen waar je kunt dansen is dat zeker niet. Elk restaurant is voorzien van een salsaband en ook op straat hoor je non-stop muziek. Zet je schaamte snel opzij, hoe sneller je meedanst, hoe sneller je er van geniet.

El ron de Cuba

Dan verder naar cliché numero 2. In de 20e eeuw was Cuba de grootste suikerriet producent ter wereld. Wat kun je maken met de bijproducten van suikerriet? Juist ja, rum. Dorst na het salsa dansen? Trakteer jezelf dan op een mojito, cuba libre of piña colada, allen wereldberoemde cocktails op basis van rum. We mogen de Cubanen dankbaar zijn! Tijdens je restaurantbezoek dien je wel enig geduld te hebben, want alles gaat er despacito, langzaam. Dé cocktail die je in Trinidad moet drinken? Canchánchara! Bij ons minder bekend, maar slaven dronken het in de 18e eeuw op de rietsuikervelden.

In de voetsporen van...

Fidel Castro en Che Guevara... in iedere Cubaanse stad, tijdens elke transfer, in ieder musea; aan deze twee revolutionairen valt in Cuba niet te ontsnappen. Hou je van historische figuren? Dan kom je in Cuba zeker aan je trekken. Havana’s Ambos Mundos kreeg wereldwijde faam sinds de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway hier een tijdje verbleef. In Santa Clara vind je het immense Che Guevara mausoleum of je kunt een enorme afbeelding van hem vinden op het Plaza de la Revolución in Havana. Op bovenstaande foto herken je het graf van Fidel Castro in het Cementerio de Santa Ifigenia in Santiago de Cuba.

Mijn reiservaring

Zelf volgende ik de route van de 21-daagse Cuba rondreis. Deze reis gaat van start in Havana, waar je dat andere cliché kan doen, rondtoeren in een kleurrijke old-timer. Zeker en vast een must-do! Een heerlijke eerste kennismaking met de stad, waarbij je rijdt langs het Capitool, Plaza de la Revolución en de luxeueze buurt Miramar. 

Na het drukke stadsleven, verken je met de groep het rustieke Viñales. Ik verkende de prachtige omgeving met haar steile 'mogotes' te paard, waarbij je een bezoek brengt aan een tabaksplantage en uitleg krijgt over het maken van rum of honing. De bevolking is super gastvrij en deelt graag hun kennis over hun lokale specialiteiten met jullie. 

Trinidad kan je niet beschrijven, dit moet je beleven, dus ik hou het even kort: kleurrijke gebouwen, gezellige sfeer en lekker eten. 

Santiago de Cuba is waarschijnlijk de favoriete stad van iedereen die graag geschiedenis en cultuur opdoet tijdens de rondreis. Als voormalige hoofdstad heeft het zeker een belangrijke rol gespeeld en daarover kun je de sporen nog zien en verschillende musea bezoeken. Op het centrale Parque Céspedes vind je o.a. het stadhuis, de basiliek en het huis van Diego Velázquez, de veroveraar van Cuba, niet de Spaanse hofschilder. In de omgeving zijn Castillo de Morro, een Spaans fort dat nu dienst doet als museum, en El Cobre, een kapel op een mystieke locatie, zeker een bezoekje waard, net als het Cuartel Moncada en het Cementerio de Santa Ifigenia, waar je de graven van onder meer Fidel Castro, José Martí en Compay Segundo kan bezoeken. 

Wil je ook het land van salsa, rum en Fidel Castro bezoeken? Bekijk dan hier al onze groeps- en familiereizen naar het unieke en sfeervolle Cuba.