Live Help Chat

Wat is een optie

Wanneer je er nog niet zeker van bent om een reis definitief te boeken, maar je wilt wel graag alvast een plekje reserveren op een reis waar jouw interesse naar uitgaat en je wilt op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen, dan is het mogelijk om een optie te nemen op de reis. Een optie is geheel vrijblijvend. Met een optie houd je voor 7 dagen (afhankelijk van de beschikbaarheid) een plekje vast op de reis. In overleg mag je de optie ook langer aanhouden. 

Bij elke reis staat een tabje ‘reisdata & prijzen’, hier kan zowel de reis geboekt worden als een optie genomen worden. Als je een optie wilt nemen, klik dan op: neem een optie.
Door een optie te nemen, heb je meer tijd om na te denken en voorkom je de teleurstelling van een inmiddels volgeboekte reis.

De grootste verschillen tussen een optie en een boeking zijn:
• Een optie is geheel vrijblijvend. Een boeking niet.
• Een optie is kosteloos. Bij een boeking betaal je boekingskosten.
• Een optie kun je kosteloos annuleren. Een boeking niet.
• Een optie heeft een geldigheidsduur  van 7 dagen (tenzij de reis volloopt of anders met ons is overeengekomen). Een boeking is definitief.
• Een optie is geen prijsgarantie. Een definitieve boeking wel.
• Een optie biedt geen mogelijkheid tot het kiezen van een kamerindeling. Een boeking wel.
• Een optie biedt geen mogelijkheid tot het aanvragen van bijv. een andere vlucht of een verlenging. Een boeking wel.
• Een optie heeft geen aanbetalingsplicht. Een boeking wel.

Op reizen die op korte termijn vertrekken (< 4 weken) of al volgeboekt zijn is het niet (meer) mogelijk een optie te nemen.

Let op: voor zowel opties als boekingen geldt dat onze reizen enkel worden uitgevoerd indien deze een gegarandeerd vertrek hebben.

Geldigheid optie

Voor reizigers die nog niet direct kunnen beslissen bestaat de mogelijkheid om soepel en geheel vrijblijvend een optie te nemen op een reis naar keuze. Een optie is in principe 7 dagen geldig. In overleg mag je de optie ook langer aanhouden. Echter, houd jij met je optie de laatste plek(ken) beschikbaar, dan vragen we jou snel te beslissen. In de tussentijd houden wij vrijblijvend een plaats vrij op de reis.

Let op, met een optie neem je géén optie op de vlucht en daarmee ook geen optie op de prijs. Een optie geeft dus geen prijsgarantie. Op het ogenblik dat je de optie omzet in een boeking, en deze boeking wordt door ons definitief bevestigd, geldt de prijs van dat moment. Vanaf dan hoef je je geen zorgen meer te maken over prijsverhogingen!

Helaas kun je geen optie nemen op de laatste plaatsen van de reis of binnen een maand voor vertrek. In het geval dat je met jou optie de laatste plaatsen van de reis bezet houdt en er nieuwe boekingen voor deze reis binnenkomen zullen wij telefonisch, dan wel per mail contact met je opnemen en dien je dezelfde dag een beslissing te nemen of je de optie om wilt zetten in een boeking.

Kan ik zelf mijn optie verwijderen of bevestigen?

Een optie verwijderen kan je niet zelf doen, dat kunnen wij voor je doen. Laat het ons weten en dan halen wij de optie uit ons systeem.

Je kunt de optie via Mijn Koning Aap makkelijk omzetten in een boeking. Deze boeking wordt door ons definitief bevestigd en dan kun jij je gaan voorbereiden op een prachtige reis.

Kan ik nog kort voor vertrek boeken?

Het is mogelijk om een reis kort voor vertrek te boeken, maar houdt er wel rekening mee dat reizen die binnen een maand vertrekken op aanvraag zijn. Wij moeten dan opnieuw kijken naar de beschikbaarheid van vliegtuigstoelen en accommodaties. Een maand voor de reis vertrekt (en in sommige gevallen eerder) moeten wij on ze niet gebruikte vliegtuigstoelen retourneren aan de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Daarna zijn de stoelen 'op aanvraag' en kan het voorkomen dat het vluchtschema afwijkt van het vluchtschema van de rest van de groep en de prijs van de reis hoger wordt. Bovendien kan boeken binnen een maand voor vertrek een eenpersoonskamertoeslag met zich meebrengen, dit indien het niet meer mogelijk is om de kamer te delen.

Wat als mijn reis niet gegarandeerd doorgaat?

Als de reis het minimum aantal deelnemers heeft behaald gaat de reis op gegarandeerd vertrek, dit zal ook op de website getoond worden. Indien het minimum aantal niet wordt behaald zal 3 tot 4 weken voor vertrek besloten worden dat de reis niet doorgaat. Als de reis niet doorgaat zijn er twee opties: je kunt de reis omboeken naar een andere reis of datum, óf wij storten het reeds betaalde bedrag z.s.m. terug op jouw rekening. Houd er rekening mee dat wanneer de keuze valt op een andere reis of datum, je wel de reissom betaalt die op dat moment op de website vermeld staat. 

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat je als enige reiziger op een gegarandeerde reis staat/achterblijft. Als reisorganisatie die groeps- en singlereizen aanbiedt zijn wij van mening dat een groep onder de 4 personen geen groep is; de vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Let wel, mochten we vanwege annuleringen toch onverhoopt het minimum aantal deelnemers niet meer halen, terwijl de reis een gegarandeerd vertrek status heeft, dan gaan we kijken naar de mogelijkheden. We zullen proberen de reis onder het minimum aantal deelnemers uit te voeren, maar uitzonderlijk kan het gebeuren dat we alsnog de reis moeten annuleren.

Kan ik mijn boeking nog annuleren?

Dat kan. Als je de boeking wilt of moet annuleren, zitten hier annuleringskosten aan vast. Voor een annulering hebben wij een schriftelijke (e-mail: [email protected]) bevestiging nodig. Wij zullen dan een annuleringsnota naar jouw huisadres opsturen. Vervolgens kan jij eventueel zelf deze annuleringsnota indienen bij de verzekering.

Wat zijn de annuleringskosten?

Vanwege de avontuurlijke aard van de reizen en de specifieke problemen bij een aantal reisbestemmingen, hanteert Koning Aap in overleg met de ANVR-annuleringsvoorwaarden die afwijken van de in de ANVR-brochure vermelde reisvoorwaarden. Bij annulering is iedere reiziger de volgende bedragen verschuldigd:

a) tot 56 dagen voor vertrek: 15% van de reissom* met een minimum van € 250,- per persoon
b) van 56 tot 28 dagen voor vertrek: 50% van de reissom*
c) bij annulering vanaf de 28e dag (inclusief) tot de 14e dag voor vertrek: 75% van de reissom*
d) bij annulering vanaf de 14e dag (inclusief) tot de dag van vertrek of later: de volledige reissom*.

Tevens dien je 25% van de reissom* aan te betalen. Het restant moet zes weken voor vertrek bij ons binnen zijn.

Het kan voorkomen dat er voor jouw reis afwijkende annuleringskosten in rekening gebracht moeten worden. Deze afwijkende annuleringskosten zijn van toepassing als jij gekozen hebt voor een vlucht die direct door ons bevestigd moet worden. Indien je in zo’n geval onverhoopt de reis zou moeten annuleren, dienen wij de volledige kosten van het vliegticket in rekening te brengen en worden de annuleringskosten voor het landarrangement berekend op basis van bovenstaande vermelde staffels. Wanneer deze afwijkende annuleringskosten voor jou van toepassing zijn, wordt dit op jouw factuur vermeld.

*De reissom omvat de gepubliceerde reissom, eventuele (internationale) vluchten, eventuele luchthavenbelastingen, eventuele toeslagen, eventuele visumkosten, bijdrage Calamiteitenfonds, eventuele wijzigingskosten. Deze bedragen worden gedekt door een annuleringsverzekering (mits je uiteraard een geldige reden hebt om te annuleren). 

Allianz Global Assistance heeft voor Koning Aap verschillende verzekeringspakketten samengesteld, waaronder annuleringsverzekeringen. Deze pakketten vind je op deze pagina.

Is de vluchtprijs bij de reissom inbegrepen?

Ja, de vluchtprijs is inbegrepen bij de reissom.

Kost het me iets om mijn vluchtroute aan te passen?

Het is mogelijk om de vluchtreisroute aan te passen. Het wijzigen van de vlucht kost 50 euro per dossier (complete boeking), hier kunnen dan nog eventuele meerkosten bijkomen.

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of mocht je voorkeur hebben voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens afwijkend van de groep te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Dit kan ook niet, omdat je je wensen kenbaar hebt gemaakt op het formulier. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug met een voorstel en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.

Zijn de prijzen gebaseerd op eigen of gedeelde accomodaties?

De prijzen zijn gebaseerd op gedeelde accommodatie. Als je op indeling gaat, zal je altijd ingedeeld worden met een medereiziger van hetzelfde geslacht. Als je de voorkeur geeft aan een eenpersoonskamer, zal hier een toeslag voor berekend worden.

Worden er ook extra korting aangeboden?

Indien je met minimaal 8 personen op één van onze familiereizen boekt, dan ontvang je een extra korting van maar liefst € 50,- per persoon. Ook voor de kinderen! Deze zogeheten ‘groepskorting’ is niet te combineren met andere kortingen en/of acties.

Wat is er allemaal inbegrepen in de boekingsprijs?

Dit verschilt per reis. Bij elke reis staat in de rechterkolom aangegeven wat inbegrepen is in de boekingsprijs.

Hoe zit het met de betaling van mijn reis?

Alles over de betaalwijzen, aanbetaling en annulering kan je terugvinden op deze pagina

Waar moet ik nog meer aan denken?

  • Boek zo vroeg mogelijk, zodat je voor de beste prijs boekt!
  • Dubbelcheck of jouw persoonlijke gegevens correct zijn;
  • Zorg ervoor dat je paspoort nog minstens 6 maanden geldig is;
  • Check of je een visum nodig hebt;
  • Zoek uit of je nog een reis- of annuleringsverzekering nodig hebt.