Zoeken

6 redenen waarom je naar Oeganda moet gaan

Prachtige, overweldigende natuur, hartelijke mensen en heel veel bijzondere dieren. Collega Paola ging met onze 16-daagse rondreis naar Oeganda en heeft er enorm van genoten. Een échte aanrader

"Al vaak ben ik in Afrika geweest maar Oeganda had ik nog nooit bezocht. Dit land stond lang hoog op m’n verlanglijstje en de verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Gelukkig heeft Oeganda al m’n verwachtingen weten te overtreffen."

Onder de 6 hoogtepunten van Oeganda staan enkele do's en dont's over hoe je het best omgaat met de lokale wilde dieren. Handig voor elke Afrika reis!

1 - Gorilla's spotten

Gorilla's zijn zeker een hoogtepunt tijdens je rondreis in Oeganda. Het is heel bijzonder om deze dieren van dichtbij te zien. Een unieke beloning om ze na een paar uur klimmen en klauteren te kunnen bewonderen.

2 - Chimpansees

Ook de chimpansees zijn een waar hoogtepunt. Een waar genot om naar te kijken terwijl ze aan het spelen zijn.
 

3 - Queen Elizabeth National Park

In het zuiden van het Queen Elizabeth National Park (Ishasa) leven een paar leeuwenfamilies die regelmatig in een boom te vinden zijn, waarbij de vijgenboom hun voorkeur heeft. Volwassen leeuwen liggen er te relaxen, terwijl de welpjes ravotten met elkaar, waarbij ze ook hun ouders niet met rust laten. Heerlijk en uniek dit te kunnen bezichtigen. Een fantastische ervaring!

4 - Murchison Falls National Park

Het Murchison Falls National Park is een prachtig park met een afwisselend landschap. Overal waar je kijkt zie je dieren: olifanten, buffels, giraffen, grote groepen Oegandese kob, apen en leeuwen. Met een beetje geluk kun je een mooie foto maken van een prachtig dier met de Nijl op de achtergrond.

5 - Mooie wandelmogelijkheden

Tijdens de Rondreis Oegande worden heel wat interessante wandelingen met gids georganiseerd zoals de Kibala forest jungle walk of night walk, birdwalk, community walk etc. Heel fijn om in een ontspannend tempo de omgeving te verkennen.

 

6 - Lokale bevolking

Wat ook erg bijzonder is tijdens deze reis zijn de ontmoetingen met de lokale bevolking tijdens de wandelingen en het bezoek dat je kan brengen aan een pygmeeënfamilie. Zij behoren tot de oudste inwoners van Oeganda. Ze verzamelen voedsel in de vorm van bodemgewassen, grondproducten en boomvruchten en leiden een nomaden bestaan.

De DO's en DONT's van het dieren spotten

THE DON'TS
Wat je vooral niet moet doen:

✗ Op de foto gaan met wilde dieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zogenaamde ‘knuffelen’ en wandelen met leeuwen en tijgers.  
✗ Een olifantenrit maken.
✗ Een show met wilde dieren bezoeken zoals een dolfijnenshow of een dansend aapje op straat. Deze dieren vertonen onnatuurlijk gedrag en de trainingsmethodes zijn wreed.
✗ Bezoeken van winkels met souvenirs van wilde dieren zoals een tas van krokodillenleer, een armbandje van ivoor of sieraden van koraal.
✗ Eten of drinken van lokale gerechten waarbij dierenleed onontkoombaar is. Denk aan haaievinnensoep, walvisvlees of tijgerwijn.


THE DO’S

Je kunt een geweldige reis maken door de volgende diervriendelijke tips in je achterhoofd te houden:

✓ Beleef dieren in het wild: op safari of tijdens het spotten van walvissen. Zorg voor een gepaste afstand.
✓ Maak foto's met zoom, zoals een camera met telelens zodat je niet te dicht bij de wilde dieren hoeft te komen voor een mooie foto.
✓ Bezoek een opvang voor wilde dieren, zonder direct contact tussen bezoeker en dier en waar niet wordt gefokt.
✓ Koop duurzame en diervriendelijke souvenirs ter ondersteuning van de lokale bevolking en natuur.
✓ Help mee bij een natuurbeschermingsproject: bijvoorbeeld bomen planten voor het behoud van de leefomgeving van olifanten en orang-oetans.
✓ Doe een tour waarbij de natuur en wilde dieren niet verstoord worden.