Live Help Chat

China: Miao, Dong, Zhuang en Hakka

Dag 1 & 2

Na een lange reis komen we aan in Chengdu. Nadat de groep compleet is lopen we naar onze bus. Ondanks dat we een pittige reis erop hebben zitten vertrekken we naar onze eerste excursie. We gaan naar het Wenshu- klooster, een mooie boeddhistische tempel. Daarna naar het Aidao-klooster, een vrouwenklooster. We eten in een hotpot restaurant. Met de metro naar het plein waar een beeld van Mao staat. Na een lange dag gaan we terug naar ons hotel.

Dag 3

Vandaag gingen we naar Leshan. Eerst vanaf een boot bekijken we de Grote Boeddha. Deze is uitgehakt uit de rode zandsteen van de kliffen. De 71 meter hoge Boeddha gaan we ook bekijken via trappen die eromheen gemaakt zijn. Je krijgt zo een goed beeld van de grootte van het beeld. Zo’n oor is bijvoorbeeld al 7 meter. Prachtig om te zien. We vervolgen onze route naar het Wuyou klooster, dit klooster staat op een heuvel met uitzicht op de rivier. Hierna gaan we naar ons volgende hotel.

Dag 4

Vandaag naar Emei Shan. De berg is bijna 3100 meter hoog. Emei Shan is de heiligste berg in het Chinese Boeddhisme. Eerst met een kabelbaan en vandaar is het nog een pittige klim omhoog. Eenmaal boven is er een groot plateau waar mensen kaarsen en wierook branden en bidden. Het is een indrukwekkend gezicht. Bovenaan staat een 48 meter hoog gouden beeld van Samantabhadra die naar alle windrichtingen kijkt. Vervolgens gaan we weer met een andere kabelbaan verder en komen bij één van de kloosters met o.a. mooie plafondtekeningen. Via trappen lopen we door het bos terug naar beneden.

Dag 5

We gaan naar het Panda breeding centre in Chengdu. De meeste panda’s zitten binnen vanwege de warmte. Er zijn wat kleine rode panda’s buiten en we zien toch ook een paar reuzenpanda’s buiten. Daarna gaan we naar een wijk in Chengdu, waar oude en nieuwe winkels en ambachten zijn. We zien orenreinigers, theehuizen ed. Het is héél druk en warm. We zijn nog net op tijd bij de opera om een aantal spelers te zien terwijl ze zich opmaken. Met muziek, opera, een schaduw act, poppenspel en wat acrobatiek.

Dag 6

Vandaag gaan we een lange treinreis maken van ruim 22 uur naar Kialli. Onderweg zien we mooie landschappen en mensen die aan het werk zijn. We eten noodlesoep, die we kopen bij een uiterst vriendelijk en vrolijk vrouwtje. Ze legt van alles uit in het Chinees en wij praten vrolijk in het Nederlands terug.

Dag 7

We komen rond half 9 aan in Kailli. We worden opgehaald door mister Li. Met hem bezoeken we vandaag een paar minderheden dorpjes van de zwarte Miao, Shinqao en Qingman. Het is leuk om rond te lopen in deze dorpjes met traditionele houten huizen en we zien hoe de mensen aan het werk zijn. Een boer staat met zijn waterbuffel in het water en ploegt zijn land om. Een vrouw op leeftijd sjouwt stenen voor een huis in aanbouw en weer een ander staat met een kleine baby, hangend op haar rug, bij een winkeltje haar inkopen te doen. Later worden we met zang en rijstwijn welkom geheten door twee Miaodames. We zitten aan lage tafeltjes op kleine krukjes, heerlijk eten. Daarna bezoeken we nog een paar dorpjes en wandelen ook daar even rond. Dan naar ons volgende hotel. Het is een drukte van belang, met verkopers van groenten en fruit en dan nog de vele winkeltjes.

Dag 8

Naar Shidong voor het Sister Meals festival. Voor dit festival kleden de Miao meisjes en vrouwen zich in mooie geborduurde jurken met verrassende zilveren hoofdtooien, kronen en nekringen. We lopen naar een plein verderop, waar kennelijk de mensen eerst verzamelen en de laatste hand leggen aan hun make up, kleding, en sieraden. Het is druk. We zien verschillende groepen; de één nog mooier en rijkelijker versierd dan de andere, met mooie geborduurde schoentjes en parasolletjes. Ze stellen zich uiteindelijk op en lopen naar het plein aan het begin van het dorp. Leuk om te zien en te horen, want de kettingen en de andere versieringen “rinkelen” onder het lopen. De groepen lopen op de maat van een grote drum, rondjes en doen een soort dans. Leuk om dit gezien te hebben, al is het nu meer een show dan een oude traditie. Daarna weer verzamelen bij de bus en dan rijden we terug naar het hotel.

Dag 9

We gaan naar Shilong en Matang, kleine dorpjes waar we, ondanks de regen, een paar mensen op en in het land aan het werk zien. Met waterbuffels worden de landjes omgeploegd en groentes worden geoogst en gewassen. Een vrouw met een soort juk met twee manden, mest de koeienstal uit en brengt het naar een stukje land. In Matang, wonen de Geija, de vrouwen dragen een soort kapje dat hol is bovenop hun hoofd. Hier maken ze kleding en met batik versieren ze de stoffen. Ook wordt er nog veel geborduurd.

Dag 10

In Langde op een pleintje geeft de bevolking in kleurrijke kleding een show over de gebruiken en gewoonten van de lange rokken Miao. Maar ook het publiek is heel kleurrijk. In hun eigen traditionele kleding zijn ze hiernaartoe gekomen. Daarna gingen we naar Datang, ook hier zijn veel traditionele houten huizen, maar hier in het water op palen. Verderop onder de Wind en Regenbrug zitten een heleboel mannen en vrouwen te eten, we worden hartelijk ontvangen. We rijden naar ons volgende hotel.

Dag 11

Naar een ander dorpje, nu van de Dong. De lokale bevolking doet weer zijn dagelijks ding: een vrouw doet de was in het watertje langs de weg, een andere oude vrouw zit op een krukje voor haar huis en lacht ons toe, een boerin loopt met een koe aan een touw en haar gereedschap op haar schouder over het bruggetje, een oude man rookt zijn pijp op een bankje voor zijn huis, kinderen spelen op de brug en zwaaien. Prachtig om te zien. In het volgende dorpje zien we weer dat de vrouwen weven en borduren en met indigo lappen bezig zijn. Naar ons volgende hotel. In het dorpje zelf is niets te doen of te zien.

Dag 12

Na een typisch Chinees ontbijt lopen we nog even door de straat en zien dat de “winkeltjes” al open zijn; de slager hakt en snijdt er al lekker op los 😊 en de groente ligt uitgestald. We gaan naar Basha, een Flower Miao dorp. Daar zien we een show. Ze maken muziek op een rietpijp, een blaasinstrument. De vrouwen dansen en zwaaien met een zakdoek. Ook zien we dat het haar van een man weggeschoren wordt met een grote sikkel. Zij zijn ook de enige bevolking in China die legaal echte wapens mogen hebben. Daarna naar ons volgende hotel in Zhaoxing. Het stadje is toeristisch, met veel winkeltjes en restaurants. Ook hier zit de plaatselijke bevolking op de stoep met hun tabak, vlees, groenten en fruit en wordt er bij de drumtoren majong en schaak gespeeld. ’s Avonds is de brug prachtig verlicht.

Dag 13

We gaan met auto’s naar boven op de berg en we gaan wandelen langs en tussen de rijstvelden. Het uitzicht is prachtig. Ook zien we graven en wat mensen die aan het werk zijn. Daarna rijden we naar Chengyang naar ons volgende hotel. Dit hotel is gelegen aan de rivier en kijkt uit op theeplantages en een Wind en Regenbrug uit 1912. Het dorpje zelf is niet heel bijzonder.

Dag 14

We wandelen door kleine straatjes en langs theeplantages en landerijtjes. Er is niet veel te zien. Verderop is een groep mensen bezig de verstopping bij een van de bruggen te verhelpen, ze halen het bruikbare bamboe en hout eruit en het plastic en andere troep gooien ze terug in het water ☹! We lopen door de theeplantages waar vrouwen theeplukken. ’s Avonds gaan we naar een openluchtshow. Heel leuk en mooi om te zien.

Dag 15

Vandaag naar Ping’an, het Longji rijstterrassen gebied. Onze koffers worden in manden op de rug van oersterke vrouwen omhoog gedragen. Het is een behoorlijk pittige klim van honderden treden. Ook wandelen we naar het hoogste punt. Ook dit is een pittige klim/wandeling, maar zeker de moeite waard! Het dorpje Ping’an wordt niet voor niets het dorpje op de top van de berg genoemd. Over de berghellingen zien we allerlei vormen van rijstterrassen. En dan die verschillende kleuren van het groen en het water, prachtig! Dit wordt ook wel Dragons Backbone genoemd (de ruggengraat van de draak). We blijven dan ook foto’s nemen.

Dag 16

We besluiten te gaan wandelen en de route naar het andere dorpje te volgen. Het is een hele mooie route, weer langs en tussen de rijstterrassen. In dit gebied wonen de Red Yaovrouwen, dat zijn de vrouwen met de langste haren ter wereld.

Dag 17

Vandaag vliegen we vanaf het vliegveld van Guilin naar Xiamen. Daarna gaan we naar ons volgende hotel in Shanchong. Dit is een heel leuk uitziend en leuk ingerichte guesthouse, maar het ziet er allesbehalve Chinees uit.

Dag 18

Na het ontbijt (een gestoomd broodje, zoete aardappel, kikkererwten, pittige groenten, kikkererwten, gekookt ei, een schijfje sinaasappel en een kom rijstepap/gruwel) gaan we wandelen in de omgeving met een aantal mensen. We zien wat oude en traditionele houten huizen, maar het merendeel is modern en van steen. De bevolking leeft hier voornamelijk van de pruimenteelt. We gaan ook naar het plaatselijke museum: een Mao museum! Honderden foto’s, affiches en artikelen waar min of meer alleen Mao op af staat gebeeld zijn er te zien. Ook gaan we naar het Blue Mountain Park, botanische tuin, maar dat is niet veel bijzonders. Later gaan we toch ook nog even fietsen.

Dag 19

Vandaag naar Yongding. Ook hier komt er een vrouw die onze koffers de trappen op en af draagt. We moeten ook een riviertje oversteken dmv stapstenen in het water. Ons guesthouse is een Tulou; dat zijn “aarden huizen” waar meerdere families verticaal in wonen. Er is maar één toegangspoort en er zijn bijna geen ramen. Aan de binnenkant is het weer een open ruimte. We beklimmen het uitzichtpunt, waar we meer tulou’s zien. En wandelen in de omgeving.

Dag 20

We gaan naar Fujian Toulou Folk Culture Village. Dit is commercieel opgezet, maar wel leuk. Daarna naar Nanjing. Het is een toeristisch plaatsje met theeplantages en ook kleine fabriekjes en veel theehuizen.

Dag 21

Al vroeg is het druk op straat, de verkopers zijn al bezig met hun groente, vlees en andere hapjes. In Xiamen gaan we eerst naar de Nanputuotempel. Het is een mooi onderhouden complex met meerdere tempels en mooie versieringen. Dan gaan we naar ons laatste hotel in Xiamen. Even opfrissen en dan naar het vliegveld. We hebben eerst een vlucht naar Hong Kong en dan vliegen we even na middernacht naar Amsterdam.