Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie eSwatini

Landinformatie eSwatini

Landinformatie eSwatini

Wil jij binnenkort naar eSwatini reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over eSwatini. Het Mlilwane Reservaat leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen, het ligt in een schitterende, bergachtige omgeving. Je hebt grote kans om dan krokodillen en diersoorten als wrattenzwijnen, blesbokken en zebra's te zien. Ervaar dit tijdens onze rondreis naar het koninkrijk eSwatini, het kleinste land van Afrika.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw eSwatini rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land eSwatini. Bekijk verder onze eSwatini reizen en selecteer je favoriete eSwatini rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking eSwatini
eSwatini telt 1,2 miljoen inwoners. Het is een voormalig Engels protectoraat dat in 1966 een onafhankelijk koninkrijk werd met een koning als staatshoofd. Momenteel is dat koning Mswati III die het land als een absoluut monarch bestuurt. Terwijl de koning in weelde baadt, leeft 70 procent van de bevolking onder de armoedegrens. 
Feestdagen en festivals eSwatini
Behalve christelijke feestdagen zoals Goede Vrijdag, Twee Paasdag, Hemelvaart en Kerstmis kent eSwatini een aantal nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari), Verjaardag van koning Mswati III (19 april), Dag van de Vlag (25 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Verjaardag van Sobhuza II, de vader van de koning (22 juli), Umhlanga Reed dance ceremony (eind augustus/begin september), Onafhankelijkheidsdag (7 september), Boxing Day (26 december).  

Festivals in eSwatini: eSwatini kent vele festivals maar de bekendste is de Incwala-ceremonie, een jaarlijks terugkerende vruchtbaarheidsrite, die elk jaar eind december/begin januari plaatsvindt. De ceremonie duurt zes dagen en begint wanneer een groep mannen water gaat halen uit de grote rivieren en de zee bij Mozambique. Zo lang zij onderweg zijn gaat de koning in retraite in zijn hut. Als de mannen met het zeewater terugkomen is dat het begin van een serie bijeenkomsten waarbij de koning en de koninginmoeder (‘de Grote Olifante’) een centrale rol spelen. Er wordt veel gezongen en gedanst. Groepen krijgers worden er op uit gestuurd om hout van een speciale boom te zoeken waarmee de hut van de koning wordt gebouwd. Aan het eind van de Incwala wordt die hut met bedlinnen en al in brand gestoken. Getrouwde vrouwen zijn in deze heilige periode verplicht hun haren te bedekken en een rok te dragen. Mannen moeten tijdens de ceremonies met de blote handen een stier doodslaan. Bij deze gebeurtenis mag geen publiek aanwezig zijn. Dat mag wel tijdens het grote opperfeest wanneer grote groepen mannen en vrouwen in vol ornaat urenlang dansen en zingen. De Incwala is een soort nationaal gebed, een meditatie voor het begin van het nieuwe oogstjaar. Pas als de koning het eerste fruit eet, mogen de nieuwe vruchten van de boom worden gehaald.  

Land en landschap eSwatini
Swaziland of Eswatini (Engels: Kingdom of Eswatini, Swazi: Umbuso weSwatini) heette tot 2018 Swaziland (een Brits koloniale verbastering van Eswatini). Het koninkrijkje wordt ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique. Het land heeft twee hoofdsteden: Mbabane is de bestuurlijke hoofdstad en Lobamba de koninklijke hoofdstad. eSwatini is met een oppervlakte van 17.364 km² zo groot als Wales. Iets meer dan de helft van de oppervlakte van België dus.

Landschap van eSwatini: Het westelijk deel van eSwatini is een hoogvlakte en grenst aan de Drakensbergen. In het oosten aan de grens met Mozambique strekt zich het Lubombo-gebergte uit. Tussen de gebergtes in ligt het laagland met heuvels en valleien. Dit is het meest vruchtbare deel van het land.
Taal eSwatini
In eSwatini wordt Swazi en Engels gesproken. Het Engels wordt vooral gesproken in officiële en commerciële gelegenheden. Het Swazi staat dichtbij het Zoeloe.

Enkele woordjes Swazi
Hallo
Sawubona

Dank je wel
Ngiyabonga 

Hoe gaat het?
Kunjani?

Het gaat goed
Ngikhona

Ja / Nee
Yebo / Cha

Lukt het op je reis door eSwatini niet om met woorden te communiceren, probeer het dan met plaatjes. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de app ‘Boxo Travel’ of ‘Point it’.
Religie eSwatini
eSwatini is voornamelijk christelijk waarbij de Zionist Christian Church, die evangelisch geloof combineert met Afrikaanse tradities, domineert. De volgelingen van deze kerk dragen meestal een zilveren ster op hun kleding. Daarnaast is er een kleine groep moslims. 
Fooien eSwatini
De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.
Weer en klimaat eSwatini
eSwatini ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegenovergesteld zijn aan die in Nederland en België. eSwatinikent een subtropisch klimaat. Voor de weersvooruitzichten, download de app ‘Weerplaza’ of ‘Weeronline’.    

Klimaattabel eSwatini: 
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

Mbanane

Maand

T max

Zon

Regen

T w

Januari

26

7

13

-

Februari

25

7

11

-

Maart

24

7

10

-

April

22

7

7

-

Mei

20

8

4

-

Juni

18

8

2

-

Juli

19

9

2

-

Augustus

20

9

3

-

September

22

8

6

-

Oktober

22

8

10

-

November

23

7

14

-

December

25

7

13

-

Praktische informatie

Adressen eSwatini
Ambassade van eSwatini in België 
Winston Churchilllaan 188, 1180 Brussel, België
T 00 32 (0)2 3474 771
[email protected]
I https://eswatini-embassy.eu/

Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika
210 Florence Ribeiro/Queen Wilhelmina Avenue, New Muckleneuk 0181, Pretoria 
T 00 27 (0)12 425 45 00  
E [email protected] 
www.nederlandwereldwijd.nl 

Belgische ambassade in Zuid-Afrika  
625 Leyds Street, Muckleneuk, 0002 Pretoria 
T 00 27 (0)12 440 32 01  
E [email protected]  
http://southafrica.diplomatie.belgium.be

Communicatie eSwatini
In grote delen van eSwatini is een mobiel netwerk. Informeer voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met MTN-Swazi, de enige provider in eSwatini. Een overzicht van de kosten per provider vind je op www.bellen.com. Ben je van plan om in eSwatini lokaal te bellen of internetten en heb je een simlock vrij toestel, dan is het voordelig om een startpakket SIM-kaart van MTN-Swazi aan te schaffen. Bij telefoonwinkels of supermarkten kun je die voor weinig geld kopen. Een Zuid-Afrikaanse Sim-kaart werkt niet in eSwatini.   

Internetten in eSwatini: Internetcafés vind je in winkelcentra in de steden en bij toeristische attracties. De meeste hotels en lodges hebben WiFi.    
Geldzaken eSwatini
De munteenheid van eSwatini is de Lilangeni (meervoud: Emalangani) die gekoppeld is aan de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) en dezelfde waarde heeft. In eSwatini kun je betalen met Zuid-Afrikaanse rand. Buiten eSwatini kun je niet betalen met Emalangani. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com  

Veilig pinnen in eSwatini: In eSwatini zijn ATM’s waar je geld kunt pinnen met je bankpas met Cirrus/Maestro logo. Zorg wel dat je bankpas ingesteld is op ‘Wereld’. 

Contant betalen in eSwatini: Bij bijna alle grote winkels, hotels, lodges en autoverhuurbedrijven worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Als je in eSwatini met Zuid-Afrikaanse rand betaalt, is het mogelijk dat je Emalangeni terugkrijgt. Geef deze uit voordat je eSwatini verlaat! 
Reisdocumenten eSwatini

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar eSwatini reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor eSwatini hoeven reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit voor vertrek geen visum te regelen, deze ontvang je bij de grensovergang.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004 . Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

 

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Meer reisinfo’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizen met kinderen:
Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Zuid-Afrika reizen moeten een kopie van het geboortecertificaat van het kind in het Engels bij zich hebben. Vraag je gemeente naar een meertalig geboortecertificaat. Dit document is noodzakelijk wanneer je reist met kinderen onder de 18 jaar.

Meereizen kind met ouder met andere achternaam:
Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. Doel van deze extra controle is om kind ontvoeringen tegen te gaan.

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Op de site van de Koninklijke Marechaussee kun je een toestemmingsformulier downloaden.

Reist een kind mee met iemand anders dan de ouders, bijvoorbeeld een familielid, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. Je kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen die voor dit land gelden.

 

Tijdsverschil eSwatini
Gedurende onze zomertijd is er geen tijdsverschil met eSwatini. Tijdens onze wintertijd is het in eSwatini één uur later. Fijn, want dan heb je minder kans op een jetlag op onze rondreizen eSwatini en familiereizen eSwatini.
Veiligheid eSwatini
Mbabane en Manzini, hebben net als steden in Zuid-Afrika geen al te beste reputatie als het gaat om veiligheid. Wees daarom alert tijdens je rondreis door eSwatini of je familiereis door eSwatini. Ga niet onvoorbereid op pad: dolende toeristen zijn voor tasjesdieven of zakkenrollers een makkelijke prooi. Daarnaast is het natuurlijk onverstandig om je rijkdommen al te veel in het zicht te houden. Dus geen opvallende heuptasjes met je complete vermogen erin. ’s Avonds kun je in alle gevallen echter het best een taxi nemen. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. 

Reisadvies voor eSwatini: Actuele informatie over de veiligheid in eSwatini vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) vind je nuttige reistips.