Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Cyprus

Landinformatie Cyprus

Landeninformatie Cyprus

Wil jij binnenkort naar Cyprus reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Cyprus. Cyprus kent een goede afwisseling tussen dynamische steden, archeologische ontdekkingen, groene valleien, azuurblauwe wateren en Cypriotische lekkernijen waar je het gehele jaar door van kunt genieten.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Cyprus rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Cyprus. Bekijk verder onze Cyprus reizen en selecteer je favoriete Cyprus rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Cyprus
Cyprus heeft rond de 1,2 miljoen inwoners. De hoofdstad Nicosia is de grootste stad van Cyprus met circa 250.000 inwoners. De inwoners van Cyprus worden Cyprioten genoemd. Je hebt Turkse Cyprioten en Griekse Cyprioten, afhankelijk van in welk deel ze wonen. Momenteel is ongeveer 70% van de bevolking op Cyprus Grieks en 25% Turks. Daarnaast heb je nog een aantal kleinere bevolkingsgroepen, zoals bijvoorbeeld Armeniërs.
Cultuur Cyprus
De gewoontes, tradities en cultuur van Cyprus gaan ver terug in de geschiedenis. Al van oudsher treffen veel culturen elkaar op het eiland. Tegenwoordig zie je dat vooral in de verdeling van het eiland door Griekenland en Turkije. Van 1925 tot 1960 was Cyprus een Britse kolonie. De invloeden van die voormalig overheerser zijn nog altijd op het eiland te zien. Zo zijn er Britse stekkers en stopcontacten, en kun je op Cyprus ook vaak een typisch Engels ontbijtje krijgen.

Muziek en dans in Cyprus: Muziek en dans hebben op Cyprus invloeden van meerdere culturen, maar toch vooral Turks en Grieks. In de muziek wordt veel gebruik gemaakt van violen, waarop dan ook traditionele dansen worden uitgevoerd. De muziek lijkt enigszins op de muziek in Griekenland, maar toch zijn er verschillen te ontdekken.

Ambachten in Cyprus: De ambachtelijke vervaardiging van tapijten, aardewerk, manden, sieraden en lederwaren is een eeuwenoud bestanddeel van de oriëntaalse cultuur. Je treft dan ook veel zaken die deze artikelen verkopen en waar je wat ziet over bijvoorbeeld de kunst van het tapijthandwerk. Je komt dan meer te weten over de bewerking van zijde, het verven van de wol en het arbeidsintensieve knopen met de befaamde ‘Turkse knoop’.

Werelderfgoed in Cyprus: De Werelderfgoedlijst van UNESCO bevat cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden. In Cyprus prijken op de lijst: Paphos, beschilderde kerken in het Troodosgebergte en Choirokoitia.

Roken in Cyprus: Op Cyprus is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen word je verwezen naar een speciale rookruimte of kun je buiten roken.
Eten en drinken Cyprus
Wie al eens een rondreis Griekenland en/of Turkije heeft gemaakt zal in Cyprus gerechten herkennen die uit de Griekse of Turkse keuken lijken te komen. De Cypriotische keuken kent daarnaast ook invloeden uit het Midden-Oosten, Italië en Engeland. Buffetten in (grotere) hotels bevatten vooral internationale gerechten, een goed Cypriotisch gerecht is daar vaak ver te zoeken.

Zoals in andere keukens van landen in en om de Middellandse Zee worden vlees en vis vaak bereid op een grill en neemt de oven een grote rol in bij het bereiden van gerechten. Je komt in Cypriotische gerechten naast varkens- en rundvlees ook vaak lams- en geitenvlees tegen. Heerlijk zijn stoofschotels zoals stifado (een soort goulash met kaneel). Ook suvla (een vleesspies vergelijkbaar met de Griekse souvlaki), kebab (maar dan vooral als snack) en paidakia (lamskoteletjes) staan vaak op de kaart. Hoewel Cyprus een eiland is zul je weinig vis op de menukaart vinden en als het er is, is het vaak erg prijzig. Verse salades en brood zijn belangrijke bij- en voorgerechten op de menukaart.

Ben je op je rondreis Cyprus of je familiereis Cyprus met meerdere personen en weet je niet goed wat te kiezen van de menukaart, ga dan voor de meze. Veel Cypriotische restaurants hebben dit op de kaart staan. Je krijgt dan zo’n 10 tot 20 verschillende gerechten die in bordjes op tafel gezet worden. Je neemt daarvan wat je wilt. Als je alleen een meze besteld worden er verschillende gerechten op één bord geserveerd (meze platter).

Drinken in Cyprus: Keo is het nationale bier van Cyprus. Je komt dit merk in vrijwel heel het land tegen. In Noord-Cyprus wordt het Turkse merk Efes veel geschonken. Cypriotische bars en clubs hebben veel invloed van de Engelsen, erg populair zijn grote glazen bier (pints), gin en de zogenaamde shots (glaasjes met sterke drank in allerlei kleuren en smaken). De nationale drank van Cyprus is brandy sour, een longdrink met (Cypriotische) brandy, citroensap, angostura en sodawater. Leuk om te weten: de Cypriotische rode en zoete dessertwijn Commandaria wordt gezien als de oudste wijn ter wereld.

Prijsniveau in Cyprus: Eten en drinken is in Cyprus iets goedkoper in vergelijking met Nederland en België. Wel is er binnen Cyprus een prijsverschil tussen de badplaatsen en de dorpen.
Fooien Cyprus
Net als in Nederland en België is een fooi in Cyprus een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Cyprus op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Shoestring werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is € 2,00 per reiziger per dag. Voor de chauffeur is een fooi van € 2,00 per reiziger per dag een mooi richtbedrag.
Land en landschap Cyprus
De republiek Cyprus ligt in het oostelijke gedeelte van de Middellandse Zee op 70 kilometer ten zuiden van Turkije en 105 kilometer ten westen van Syrië. Het eiland is na Sicilië en Sardinië het op twee na grootste eiland in die zee. Hoewel de eilandstaat geografisch tot Azië behoort, wordt Cyprus op politiek en cultureel gebied tot Europa gerekend. Cyprus heeft een oppervlakte van 9251 km² en is daarmee stukken kleiner dan Nederland of België (ongeveer zo groot als Friesland, Groningen en Drenthe samen). Cyprus dankt zijn naam aan de handel in koper in de oudheid. Kypros is namelijk koper in het Grieks.

Sinds de inval van het Turkse leger in 1974 als reactie op een militaire coup op Cyprus die werd ondersteund door de regering van Athene is het eiland feitelijk in twee gedeeld. De internationaal erkende republiek Cyprus ligt op het gehele grondgebied van het eiland Cyprus, maar oefent de daadwerkelijke controle eigenlijk alleen in het zuidelijke gedeelte van het eiland uit. Het zuiden wordt vaak Grieks-Cyprus genoemd, al wordt het niet door Griekenland bezet. Het noordelijke deel van Cyprus wordt bezet door Turkije en alleen Turkije erkent het noordelijke deel van Cyprus als zelfstandige staat. De Turkse republiek Noord-Cyprus omvat iets meer dan een derde van het eiland. Beide delen worden gescheiden door een demarcatielijn (Groene Lijn). Ook de hoofdstad Nicosia is verdeeld, de grens loopt dwars door de stad.

Bergen van Cyprus: Het Troödosgebergte ligt in het binnenland, met de Olympus (1953 meter) als hoogste top van het eiland. Het is een geliefd gebied bij wandelaars en natuurliefhebbers. Je vindt in het Troödosgebergte kloosters, kerken, kapelletjes, traditionele woningen en vooral rust. ‘s Zomers ontvluchten hier Cyprioten de warmte van de stad en in de winter kan er geskied worden. Echte rivieren kent Cyprus niet, het zijn merendeels bergbeken die ook nog alleen in de lente water hebben.

Stranden van Cyprus: Op Cyprus is aan prachtige stranden geen gebrek. Het bekendste en meest gefotografeerde strand ligt in het zuidwesten bij Aphrodite Rock (met veel watersportmogelijkheden). Het zandstrand Grovenor’s Beach (ideaal voor snorkelaars) ligt tussen Limassol en Larnaca en windsurfers gaan graag naar Lady Mile’s strand. McKenzie leent zich goed voor een lange strandwandeling. Jongeren vertoeven graag bij Nissi Beach en Louma Beach en gezinnen die wat meer rust zoeken vinden hun stekkie op Pissouri bij Limassol, Konnos Bay, Green Bay en Coral Bay. De Cyprioten zelf? Zij verkiezen de stranden Fargos en Protaras.
Religie Cyprus
Voor het merendeel behoort de Griekse bevolking van Cyprus tot de Grieks-orthodoxe kerkgemeenschap, die zelf weer deel uitmaakt van de oosters-orthodoxe kerk. Er is geen centraal leidende figuur zoals de paus bij de rooms-katholieken. Patriarchen en aartsbisschoppen geven zelfstandig leiding aan autonome kerkgemeenschappen. Bekend was de in 1977 overleden aartsbisschop Makarios III, die in 1960 de eerste president werd van de Republiek Cyprus. Kloosters spelen in de orthodoxe kerk een belangrijke rol. In de oosterse kerk is sprake van slechts één monnikenorde, waarbij iedereen dezelfde regels naleeft.

De Turks-Cyprioten zijn overwegend moslims, aanhangers van de islam. Ook wonen er joden op Cyprus.
Taal Cyprus
De officiële talen op Cyprus zijn Grieks en Turks. In Zuid-Cyprus wordt Nieuwgrieks gesproken, geschreven en onderwezen. De spreektaal wijkt wat af van de moedertaal in Griekenland. In Noord-Cyprus is de voertaal Turks. Veel Cyprioten spreken, vooral in het zuiden, ook nog Engels (Cyprus was tot 1960 een Engelse kolonie).
Weer en klimaat Cyprus
Cyprus heeft een mediterraan klimaat, met warme droge zomers en zachte winters. Het is van alle Europese eilanden een van de warmste én zon-zekerste. Zelfs in oktober kan de temperatuur de grens van 30⁰ graden Celsius ruim passeren. Uiteraard werkt het aangename klimaat als een magneet op reizigers, die van half mei tot half oktober bijna 100% garantie hebben op goed weer. Het in het binnenland gelegen Troödosgebergte is in januari en februari geschikt om te skiën, mits er voldoende sneeuw gevallen is.

Beste reistijd voor Cyprus: April, mei, september en oktober zijn de beste maanden om op vakantie naar Cyprus te gaan, de gemiddelde temperatuur is dan 28°C. In maart is het iets ‘kouder’ en in de zomermaanden kan het flink warm worden. In de zomer zijn temperaturen tussen de 35 en 40⁰ graden Celsius meer regel dan uitzondering.

Klimaattabel Cyprus: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximumtemperatuur in graden Celsius, de gemiddelde minimumtemperatuur in graden Celsius, het aantal regendagen per maand en het aantal zonuren per dag.

NICOSIA

Maand

Max T

Min T

Regen

Zon

Januari

15

6

12

5

Februari

16

6

11

6

Maart

18

7

9

7

April

23

9

4

9

Mei

28

10

2

10

Juni

32

12

1

12

Juli

35

12

0

12

Augustus

36

12

0

12

September

32

10

1

10

Oktober

27

8

4

8

November

21

7

7

7

December

17

5

12

5

Praktische informatie

Adressen Cyprus
Ambassade van Cyprus in Nederland
Surinamestraat 15, 2585 GG Den Haag
T 070 217 2020
I http://www.mfa.gov.cy

Ambassade van Cyprus in België
Kortenberglaan 61, 1000 Brussel
T 02 650 06 10
I http://www.mfa.gov.cy

Ambassade van Nederland in Cyprus
Dimosthenis Severis 34, 1080 Nicosia
T +357 22 873 666
I  www.nederlandwereldwijd.nl

Ereconsulaat van België in Cyprus
Arch. Kyprianou Street 21, 3036 Limassol
T +357 25 341 861
I  https://greece.diplomatie.belgium.be/nl
Communicatie Cyprus
Binnen de Europese Unie worden geen roamingkosten in rekening gebracht. Cyprus behoort tot de EU en daardoor kun je met je smartphone uit je bundel bellen, sms-en en internetten. Vraag je provider naar de voorwaarden. Of kijk hier voor meer informatie. De landencode van Cyprus is +357, die van Nederland is +31 en van Belgie +32.

Internet in Cyprus: Er is een 4G-netwerk in Cyprus. Veel luchthavens, hotels, restaurants, bars en toeristencentra bieden gratis wifi aan voor hun klanten. Vraag naar het wachtwoord. De snelheid van de verbinding wisselt. In veel steden zijn gratis wifi hotspots. Om niet te verdwalen kun je thuis op voorhand de app Maps.Me downloaden. Hiermee kun je offline plattegronden van Cyprus gebruiken.
Elektriciteit Cyprus
Het voltage in Cyprus is 240 Volt en de frequentie is 50 Hz. De stekkers en stopcontacten die op Cyprus gebruikt worden zijn het gevolg van het feit dat Cyprus vroeger een Britse kolonie was. Je hebt voor een rondreis door Cyprus een reisstekker nodig als je in Nederland of België woont. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Cyprus gebruikelijk zijn.
Gezondheid Cyprus
Voor de actuele stand van zaken betreffende inentingen verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Bagage en kleding Cyprus
We adviseren je om je bagage mee te nemen in een rugzak en het totale gewicht te beperken tot tien kilo per persoon. Een compacte weekendtas (op wieltjes) van hetzelfde gewicht is ook mogelijk op een rondreis Cyprus of een familiereis Cyprus.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische, luchtige kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Een (fleece)trui of vest kan prettig zijn voor koele avonden in de bergen. Een lange broek en een shirt met lange mouwen bieden 's avonds bescherming tegen muggen. Het is aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen voor eventuele wandeltochten. Ook kan er wel eens een buitje vallen. Wil je de zee in? Waterschoenen met een stevige zool beschermen tegen scherpe stenen en rotsen.

Denk bij het samenstellen van je bagage verder aan bijvoorbeeld: zaklamp, navulbare waterfles, reisgids, pet, voldoende fotomateriaal, toiletartikelen, zonnebrandmiddel, badslippers en zwemkleding. De airconditioning in bussen vraagt soms om een extra vest of sjaal.

In religieuze gebouwen geldt in Cyprus een 'dresscode'. Het is ongepast om met blote schouders en blote knieën een kerk minnen te gaan. Het is handig een sjaal of omslagdoek mee te nemen om deze blote lichaamsdelen te bedekken. Bij bezoek aan een moskee kan je gevraagd worden je hoofd te bedekken.
Geldzaken Cyprus
De valuta op Cyprus is de Euro.

Pinnen in Cyprus: In de toeristische gebieden van Cyprus zijn meer dan voldoende pinautomaten die Nederlandse en Belgische pinpassen accepteren. Er geldt voor bankpassen meestal een bestedingslimiet per dag of per week. Let op: ook in de eurozone is geld opnemen met een bankpas niet altijd gratis. Exploitanten van geldautomaten mogen kosten per transactie in rekening brengen. Deze kosten moeten aangegeven worden op de geldautomaat of op het scherm, maar slechts enkele geldautomaten vermelden de exacte kosten voordat je de pincode invoert. Vraag je eigen bank welke geldautomaten kosteloos zijn.

Creditcards in Cyprus: Het is mogelijk om met creditcards te betalen op Cyprus. Het zijn echter alleen de grote hotels en restaurants die creditcards accepteren.
Openingstijden Cyprus
Winkels zijn gewoonlijk geopend vanaf 8.30 of 9.00 uur tot 12.30 uur of 13.00 uur. En dan ’s middags weer vanaf 15.30 of 16.00 uur tot 19.30 of 20.00 uur. In toeristische gebieden zijn winkels soms de hele dag open. Op zondagen zijn de meeste winkels gesloten, met uitzondering van de grote steden.

Banken en postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30 tot 13.30 uur. In het weekend zijn de banken gesloten. Postkantoren zijn ook op zaterdag open van 8.30 tot 11.30 uur, en op zondag gesloten.
Fotografie Cyprus
Niet alle Cyprioten stellen het op prijs om gefotografeerd te worden. Soms vragen mensen om geld voor de gemaakte foto. Wil je mensen fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Houd er rekening mee dat er geweigerd kan worden en respecteer dit.

Het fotograferen van luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties (zoals de grens tussen het Grieks-Cypriotisch en het door Turkije bezette deel) is verboden. Doordat het juridisch systeem in Cyprus afwijkend is, kan het kwalijke gevolgen met zich meebrengen als je op deze plaatsen toch fotografeert.

In de meeste musea mag je wel fotograferen, maar meestal niet met flits. In Cyprus zijn (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers en geheugenkaartjes voor digitale camera’s makkelijk verkrijgbaar.
Veiligheid Cyprus
De Nederlandse overheid heeft een website waar je informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen bijvoorbeeld ambassades en consulaten. Hier vind je ook actuele informatie over je reis naar Cyprus en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Cyprus. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl. Belgen kijken op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Het algemene alarmnummer is in Cyprus 112. Dan is er nog een ander nationaal alarmnummer voor de politie, brandweer en ambulance: 199.
Tijdsverschil Cyprus
Tijdens onze zomertijd is het in heel Cyprus 1 uur later dan in Nederland en België. Tijdens onze wintertijd is het verschil met Noord-Cyprus 2 uur; in Noord-Cyprus wordt namelijk geen zomertijd ingevoerd. In Zuid-Cyprus gebeurt dat wel.
Reisdocumenten Cyprus

Internationaal paspoort of identiteitskaart (ID-kaart):
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort of identiteitskaart dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 
- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl/nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be/nl


Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseise