header image

Familiereis INDONESIË: BALI CULTUUR & STRAND

16 dagen - v.a. € 1 736,- Boek nu

Veelgestelde vragen Familiereis INDONESIË: BALI CULTUUR & STRAND

8,1 (208)
 1. Heb ik een visum nodig voor Indonesië?
 2. Welke inentingen heb ik nodig?
 3. Hoe is de accommodatie in Indonesie?
 4. Kan ik gebruik maken van Wifi?
 5. Hoe wordt er gereisd?
 6. Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen bij het gebruik van binnenlandse vluchten tijdens mijn reis?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig?
 8. Kan ik pinnen in Indonesië?
 9. Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Indonesië?
 10. Moet ik bij vertrek luchthavenbelasting betalen?
 11. Moet ik een klamboe meenemen naar Indonesië?
 12. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
 13. Moet ik een lakenzak/slaapzak/slaapmatje meenemen naar Indonesië?
 14. Wanneer is het regenseizoen?
 15. Wanneer valt de beslissing of de Sulawesi reis doorgaat?
 16. Wat is de ideale periode om te reizen door Indonesië?
 17. Wat is het tijdsverschil?
 18. Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Indonesië?
 19. Zijn er kleding voorschriften in Indonesië?
 20. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Heb ik een visum nodig voor Indonesië?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

 Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen

Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Hoe is de accommodatie in Indonesie?

Tijdens onze Indonesië-reizen overnachten we in centraal gelegen middenklasse hotels.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.

Onder het tabblad ‘Accommodaties’ staan foto’s vermeld van de door ons gebruikte hotels.

Kan ik gebruik maken van Wifi?

De meeste hotels in Indonesië hebben Wifi. Er is niet altijd Wifi in de kamer, maar wel bijna altijd in de lobby. Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de Wifi niet altijd is zoals wij gewend zijn. 

Wij bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van een persoonlijke mobiele Wifi-hotspot. Meer informatie en de prijs kun je terugvinden onder het tabblad "Excursies" op onze website. Hiermee ben je dus altijd bereikbaar, en hoef je geen lokale simkaart te kopen. Bij aankomst op de luchthaven ontvang je deze mobiele Wifi-hotspot met 10 GB-data te gebruiken tijdens de gehele reis. Je kunt er tot 5 apparaten tegelijkertijd mee verbinden en het heeft een batterij! Dus bruikbaar, in de bus, onderweg of in het hotel.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Hoe wordt er gereisd?

De gebruikte vervoersmiddelen in Indonesië zijn zeer divers.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Indonesië per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen bij het gebruik van binnenlandse vluchten tijdens mijn reis?

Je mag maximaal 15 kg meenemen in je ruimbagage voor binnenlandse vluchten. Ga je hierover heen, dan zal je per kilo een klein bedrag bijbetalen.

Kan ik pinnen in Indonesië?

In de grotere plaatsen kan gepind worden. De reisbegeleiding weet altijd wanneer de volgende pingelegenheid is. Let wel op dat de betaalpas ingesteld is op werelddekking. Voor de zekerheid kan je wat cash euro’s meenemen, in het geval de pinautomaat het niet doen, maar je wel geld kan wisselen.

Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Indonesië?

Tijdens de ramadan (de vastenmaand) kunnen  er overdag restaurants en andere eetgelegenheden dicht zijn, maar vaak wordt rekening gehouden met toeristen. In de meer westerse restaurants wordt overal wel gekookt. Het spreekt vanzelf dat men de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten. In 2019 start de ramadan omstreeks 5 mei en duurt een maand.

Moet ik bij vertrek luchthavenbelasting betalen?

Bij zowel internationale als binnenlandse vluchten zal er bij vertrek geen departure tax betaald hoeven worden. Dit is al opgenomen in het ticket.

Moet ik een klamboe meenemen naar Indonesië?

Nee, het is niet noodzakelijk. Sommige hotels hebben een klamboe of horren voor de ramen, maar vaak is het ook niet nodig. Wel is het raadzaam om DEET mee te nemen, een insecten afwerend middel. Ook is het aan te raden vooral bij zons- of zonsondergang een lichte lange broek en shirt met lange mouwen te dragen. 

Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers gaan om te reizen met een zachte reistas, echter dit is niet verplicht. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, omdat deze veel plaats innemen in de bussen. 

Moet ik een lakenzak/slaapzak/slaapmatje meenemen naar Indonesië?

Nee, dit is niet nodig.
Op de Sunda eilanden reis kan een lakenzak wel van pas komen. Deze reis is vergeleken met de andere Indonesie reizen iets meer basic.

Wanneer is het regenseizoen?

Het klimaat van Indonesië is tropisch en heeft twee seizoenen. Het droge seizoen (musim kemarau) is tussen april en oktober en het natte seizoen (musim hujan) tussen november en maart. In januari en februari valt de meeste regen. De hoeveelheid neerslag varieert van eiland tot eiland, afhankelijk van de geografische ligging en hoogte. In de berggebieden valt aanzienlijk meer regen dan in de laagvlakten. In Indonesië heeft regen een andere betekenis dan in Nederland: in combinatie met de hoge gemiddelde temperatuur (het hele jaar door vrij constant 30°C) kan een regenbui verfrissend werken. De wegen zijn dan minder stoffig en bloemen en planten lijken extra tot leven te komen.

Wanneer valt de beslissing of de Sulawesi reis doorgaat?

Normaal gesproken wachten we boekingen af tot aan uiterlijk 3 weken voor vertrek. Voor Sulawesi is dit anders. Deze reis moeten we 2 maanden voor vertrek al afsluiten.

Wat is de ideale periode om te reizen door Indonesië?

De beste reistijd voor Indonesië verschilt per eiland. Op zich kun je prima in de regentijd naar Indonesië reizen. Voordeel is dat het Indonesische landschap dan op z’n mooist (en groenst) is. Ga je aan het einde van de droge moesson dan heb je de ‘pech’ dat het landschap droog en kaal is. Tijdens de regentijd regent het bijna nooit de hele dag en de temperatuur blijft ook tijdens de buien aangenaam.

Wat is het tijdsverschil?

In Indonesië is het tijdsverschil met Nederland en België +7 u (wintertijd), + 6 u (zomertijd).

Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Indonesië?

Indonesië is een tropisch land, maar er zijn ook zeker momenten dat je het wat frisser zal hebben. Denk aan hoger gelegen gebieden, maar ook aan de airconditioning die soms best koud kan aanvoelen. Dikke truien zijn niet noodzakelijk, maar denk bijvoorbeeld aan een fleecevest. Een warme trui, sjaal en jas is wel aan te raden wanneer je de zonsopgang bij de Bromo vulkaan gaat bekijken. Desgewenst kun je ter plekke een jas huren. 

Zijn er kleding voorschriften in Indonesië?

Indonesië is een islamitisch land. Discreet gekleed gaan is wel respectvol. Denk aan kleding die knieën en schouders bedekt. Dit is zeker van belang als je een heilige plaats gaat bezoeken. Wanneer je je bevindt in een badplaats kan je je kleding daar ook weer op aanpassen.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.