Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Lesotho

Landinformatie Lesotho

Landinformatie Lesotho

Wil jij binnenkort naarLesotho reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Lesotho.

In Lesotho tref je de gastvrije en traditionele Basotho bevolking, dorpjes met rondavels en een mooie natuur. Vanwege de relatief hoge ligging heeft Lesotho als bijnaam ‘Koninkrijk in de hemel’ (Kingdom in the sky). Op een rondreis Lesotho met Koning Aap zie je de diverse aspecten van dit mooie bergland.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Lesotho rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Lesotho. Bekijk onze Lesotho reizen en selecteer je favoriete Lesotho rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Lesotho
Lesotho telt circa 2 miljoen inwoners, die Lesothanen worden genoemd, waarvan 99% afkomstig is uit de Basotho-stam (Sotho). De Basotho worden onderverdeeld in subgroepen als Bakuena, Bafokeng, Bataung en Matebele. Het Basotho-volk dat is verenigd door koning Moshoeshoe I bij de stichting van Lesotho.

De Basotho-gemeenschap kent een vriendelijke, gastvrije cultuur. De familiebanden en het dorpsleven zijn erg belangrijk en respect voor ouderen is bijzonder essentieel. De Basotho wonen grotendeels in dorpen, verspreid over de glooiende heuvels. Hun woning zijn rond en van steen, ze worden rondavels genoemd. De bewoners van huisjes met een vlag verkopen iets, zoals lokaal gebrouwen bier of groente. Je zult ongetwijfeld Basotho door de bergen zien trekken, dit doen ze op pony’s. Je herkent ze ook aan de kleurige, wollen dekens met kunstige patronen om hun schouders. Op hun hoofd een rieten, kegelvormige mokorotlo, de traditionele Basotho-hoed. Dit hoofddeksel is tevens het nationale symbool van Lesotho, je ziet het bijvoorbeeld terug op de vlag van Lesotho.
Feestdagen en fstivals Lesotho
Naast christelijke dagen als Pasen, Hemelvaart en Kerstmis kent Lesotho de volgende nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari), Moshoeshoe Day (11 maart), Commonwealth Day (tweede maandag in maart), Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Africa Day (25 mei), Verjaardag van de koning (17 juli), Onafhankelijkheidsdag (4 oktober), Boxing Day (Tweede Kerstdag, 26 december).

Moshoeshoe dag in Lesotho: Deze jaarlijks nationale feestdag wordt gevierd ter nagedachtenis aan de sterfdag van de stichter van het land op 11 maart 1870. Moshoeshoe I (geboren in circa 1786) was van 1822 tot 1870 stamhoofd van de Basotho en stichter van Basutoland, het tegenwoordige Lesotho. Zijn dynastie regeert tegenwoordig nog steeds over het koninkrijk Lesotho.

Commonwealth Day in Lesotho: Jaarlijks wordt op de tweede maandag in maart door landen die vroeger deel uitmaakten van het Britse Rijk deze dag gevierd. Commonwealth Day herinnert aan de eenheid die ze nu vormen in het 'Gemenebest van Naties'. De datum is neutraal en heeft geen enkele historische betekenis.

Africa Day in Lesotho: 'Afrikadag' (of 'Dag van Afrika') herinnert aan de oprichting van de 'Organisatie van Afrikaanse Eenheid' op 25 mei 1963. De organisatie werd overigens ontbonden in 2002 en opgevolgd door de Afrikaanse Unie.

Verjaardag van de koning van Lesotho: King’s birthday is een feestdag ter ere van de verjaardag van de koning en wordt gevierd op 17 juli. Verwacht echter geen Nederlandse Koningsdag taferelen. Het feest in Lesotho is beduidend meer ingetogen. Letsie III van Lesotho (17 juli 1963), is de huidige koning van het koninkrijk Lesotho.

Cultureel festival in Lesotho: Op het jaarlijks terugkerende Morija Arts & Cultural Festival komen kunstenaars, dansers, musici, toneelspelers en poëten samen om alle facetten van het culturele leven in Lesotho onder de aandacht te brengen en hun kennis en gewoonten uit te wisselen.
Cultuur Lesotho
Uiteraard zijn er cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en Lesothanen anderzijds. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt.

Armoede in Lesotho: Lesotho is een arm land. In 2018 stond het op de 164e plaats van 188 landen op de menselijke ontwikkelingsindex. De index van de menselijke ontwikkeling (ontwikkelingsindex), VN-index (welzijnsindex) of Human Development Index (HDI) van de Verenigde Naties meet voornamelijk armoede, analfabetisme, onderwijs en levensverwachting in een bepaald land of gebied. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Lesotho 68 % van de bevolking onder de armoedegrens.

Een stukje geschiedenis van Lesotho: Aan het begin van de 19de eeuw vergrootte Zulu-Koning Shaka voortdurend zijn rijk. Hij bedreigde ook het gebied van de Basotho-stammen, maar het lukte de Basotho, onder de tot koning benoemde Moshoeshoe I, zich te verweren. Daarom geldt Moshoeshoe I als stichter van de Basotho-natie. Tijdens zijn lange regeerperiode (1822 tot 1870) resulteerde een aaneenschakeling van oorlogen met Zuid-Afrika (voornamelijk tussen 1856 en 1868) in het verlies van grote stukken land. Koning Moshoeshoe I zocht daarom bescherming bij het Verenigd Koninkrijk. Basutoland werd uitgeroepen tot Brits Protectoraat. Het bestuur was in eerste instantie in handen van de Kaapkolonie, maar in 1884 werd Basutoland een aparte Britse kolonie. Pogingen vanuit Zuid-Afrika om zeggenschap te krijgen over Basutoland werden in de eerste helft van de 20ste eeuw bestreden, waarmee het Basutoland gevrijwaard bleef van het apartheidsregime. Na de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1966 kreeg Basutoland de nieuwe naam Lesotho.

Kleden en dekens in Lesotho: Op veel plekken in het Afrikaanse koninkrijk worden nog steeds traditionele dekens en kleden geweven. Ze komen goed van pas bij de Lesothanen, bijvoorbeeld voor herders tijdens de koude winternachten, maar zijn tegenwoordig ook een populair souvenir. De kleden verbeelden meestal traditionele dorpen of feesten. Een leuk aandenken aan je rondreis door Lesotho.

De vlag van Lesotho: De huidige vlag van Lesotho werd in 2006 in gebruik genomen. De drie gekleurde horizontale balken (blauw-wit-groen) staan voor respectievelijk regen, vrede en voorspoed. Het zwarte symbool in de middelste balk stelt een Basotho-hoed (mokorotlo) voor, die door veel Lesothanen wordt gedragen.

Tradities in Lesotho: Lesotho is ook vol van tradities. Zo spelen sangoma's nog altijd een zeer centrale rol in het leven van de Lesothanen. Bij ziektes, begrafenissen of religieuze rituelen treden deze natuurgenezers op de voorgrond. Aan nog ‘ronddwalende’ voorouders wordt soms vee geofferd. Lesothanen worden het liefst in een zittende positie begraven, hun blik gericht op de zon. De Lesothaanse chiefs zijn de gerespecteerde leiders van hun dorp, zij bepalen wat er op hun grondgebied gebeurt. Als je bijvoorbeeld in een dorp wilt kamperen, dien je dat altijd eerst nederig te vragen aan de desbetreffende chief.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.
Eten en drinken Lesotho
Het dagelijks eten in Lesotho is simpel en voedzaam. Basotho eten tweemaal per dag een maïspap, bereid met groenten zoals spinazie. Vis komt uit de rivieren, vlees wordt voornamelijk gegeten bij speciale gelegenheden zoals een huwelijkt of begrafenis. Een open haard is in Lesotho belangrijk: zowat alles wordt boven dit vuur klaargemaakt

Lesotho heeft veel restaurants met invloeden uit de rest van Afrika, uit Europa en Azië. Op de diverse menu’s vind je bijvoorbeeld rijst, aardappelen, groenten en noten, waarmee lekkere curries of stoofpotjes gemaakt worden. Ook wordt in restaurants vlees geserveerd: naast rund of lam staat ook exotisch wild zoals struisvogel en impala op het menu. Het wordt afgeraden om in op je rondreis door Lesotho water uit de kraan te drinken. Bier en frisdrank is alom verkrijgbaar en betere restaurants hebben een goede keuze aan sterkedrank en wijnen.
Land en landschap Lesotho
Het koninkrijk Lesotho ligt in het zuiden van het Afrikaanse continent en heeft een oppervlakte van 30.355 km². Daarmee is het ongeveer even groot als België. Lesotho is een zogenaamde ‘binnenstaat’, het land wordt geheel omsloten door Zuid-Afrika. Lesotho is een van de drie landen ter wereld die volledig omgeven zijn door één ander land (de beide andere zijn San Marino en Vaticaanstad, die omsloten worden door Italië). Bij de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1966 kreeg het toenmalige Basutoland de naam Koninkrijk Lesotho. De hoofdstad van Lesotho is Maseru. Andere relatief grote steden in Lesotho zijn: Teyateyaneng, Mafeteng en Hlotse.

Geografie van Lesotho: Lesotho is het enige land dat in zijn geheel boven de 1000 meter ligt. Het laagste punt ligt op 1400 meter en wel 80 % van het land ligt boven de 1800 meter. Lesotho wordt wel het ‘Zwitserland van Afrika’ (of het ‘Nepal van Afrika’) genoemd. Een andere bijnaam is ‘Koninkrijk in de hemel’ (Kingdom in the sky). Het Lesothaanse landschap bestaat vooral uit hoogland met plateaus en bergen met als hoogste punt de Thabana Ntlenyana (3482 meter). Het berglandschap maakt Lesotho een paradijsje voor wandelaars en ruiters.
Taal Lesotho
In Lesotho worden twee officiële talen gesproken: Zuid-Sotho (Sesotho) en Engels. Zuid-Sotho is het meest gangbaar, met Engels kun je vooral in de steden en toeristische plaatsen terecht. Veel Lesothanen spreken geen woord Engels, je kunt dan degenen die de taal wel machtig zijn vragen te fungeren als tolk.

Enkele woorden in het Zuid-Sotho:
Hallo - Lumela
Tot ziens - Sala hantle
Alstublieft - Ntshwarele
Dank u wel - Ako / Kananelo / Leboha
Ja / Nee - Ee / ke
Spreekt u Engels? - O a bua Senyesemane?
Religie Lesotho
Ongeveer 80% van de bevolking van Lesotho is christelijk, vooral katholiek en anglicaans. Je ziet overal in het land de (vaak door missionarissen gebouwde) kerken, zelfs op de gekste plekken in de bergen.

De overige 20% gelooft in traditionele Basotho religies. Zij zijn animistisch en vereren de natuur en hun voorouders.
Fooien Lesotho
Niets is zo ingewikkeld als het geven van een fooi. Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Lesotho is het niet gebruikelijk om in bijvoorbeeld restaurants een fooi te geven. Bij goede service kun je wel het totaalbedrag afronden.

De lokale reisbegeleiders, gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag is 1 à 2 euro per reiziger per dag. Eenzelfde bedrag is een goede indicatie voor een fooi voor je chauffeur.
Weer en klimaat Lesotho
Lesotho ligt op het zuidelijk halfrond, de seizoenen zijn hier tegenovergesteld ten opzichte van Nederland en België. Door de hoge ligging van Lesotho is de temperatuur over het algemeen gematigd warm. In de winter, die in Lesotho valt tussen juni en augustus, wordt het aardig koud en in de oostelijke delen van het land kan sneeuw vallen. Lesotho telt ongeveer 300 zonnedagen per jaar. In de zomermaanden, tussen november en maart, is de temperatuur heet te noemen. Door de hoogteligging kunnen de temperaturen eenvoudig naar extremen doorschieten, tot -15 graden in de winter en 30 graden in de zomer. De gemiddelde temperatuur in Maseru, de hoofdstad van Lesotho, is 15 graden. In het hooggebergte is het hele jaar sneeuw mogelijk. Circa 85% van de neerslag valt in de zomermaanden.

Beste reistijd in Lesotho: De beste reistijd voor een reis naar Lesotho is van januari t/m maart en van september t/m december, waarin je een aangename temperatuur hebt en amper tot weinig neerslag.

Klimaattabel Lesotho: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, het aantal zonuren per dag, het aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag, en de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

Maseru
Maand T max Zon Regen T w
Januari 28 9 12 -
Februari 27 8 12 -
Maart 24 8 11 -
April 21 8 8 -
Mei 18 8 4 -
Juni 16 8 2 -
Juli 16 9 2 -
Augustus 19 9 3 -
September 23 9 4 -
Oktober 24 9 9 -
November 26 9 10 -
December 27 10 11 -

Praktische informatie

Adressen Lesotho
Lesotho heeft geen ambassade in Nederland. Nederlanders kunnen contact opnemen met de ambassade in België.

Ambassade van Lesotho in België
Generaal Wahislaan 45, 1030 Brussel
T (+32) 2 705 39 76
E [email protected]
I https://www.belgische-ambassade.com

Consulaat van Nederland in Lesotho
Lancers Inn, Maseru. Postadres: Private Bag A216, Maseru
T (+266) 22312114
I https://www.netherlandsandyou.nl

Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika
210 Florence Ribeiro / Queen Wilhelmina Avenue, Cnr Muckleneuk Street, 0181 New Muckleneuk, Pretoria, Zuid-Afrika
T 00 27 (0)12 425 45 00
I https://www.nederlandwereldwijd.nl

Ambassade van België in Lesotho
België heeft geen ambassade in Lesotho. Je kunt terecht bij de ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika
Leyds Street 625, Muckleneuk, 0002 Pretoria, Zuid-Afrika
T (+27) 12 4403201 of (+27) 82 4588026 (de laatste is het noodnummer buiten de openingsuren voor Belgen in nood)
I https://diplomatie.belgium.be
Communicatie Lesotho
Bellen met je Nederlandse of Belgische mobieltje is mogelijk in stedelijke gebieden, in afgelegen berggebieden is waarschijnlijk weinig tot geen bereik. De kosten die in rekening worden gebracht voor bellen of internetten kunnen bovendien flink oplopen. Check bij jouw provider voor de tarieven of kijk op www.bellen.com. En zet bij vertrek uit Nederland of België alvast voor de zekerheid roaming uit.

Als je telefoon simlockvrij is doe je er verstandig aan een simkaart te kopen in Lesotho. Daarmee bel je prepaid en de simkaart zelf kost niet meer dan een euro of twee. Anders zijn er in de winkelcentra van Maseru altijd wel telefooncellen. Ook kun je bellen in enkele lodges of hotels.

Het internationale toegangsnummer voor Lesotho is +266; vanuit Lesotho naar Nederland: +31, naar Belgie: +32.

Internet in Lesotho: Het aanbod van internetcafés is beperkt in Lesotho. Je vindt ze eigenlijk vooral in de hoofdstad Maseru. Als je buiten de hoofdstad bent is het verstandig je mailzaken even te laten rusten. Om niet te verdwalen kun je thuis op voorhand de app Maps.Me downloaden. Hiermee kun je offline plattegronden van Lesotho gebruiken.
Error! Hyperlink reference not valid.
Elektriciteit Lesotho
Het voltage in Lesotho is 220 Volt en de frequentie is 50 Hz. Je hebt voor een rondreis Lesotho een reisstekker nodig als je in Nederland of België woont. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Lesotho gebruikelijk zijn.
Gezondheid Lesotho
Hoewel inentingen voor een reis naar Lesotho niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen bij www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek: Neem een kleine reisapotheek mee op je reis door Lesotho met daarin o.a. jodium, pleisters en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, apotheek en GGD.
Bagage en kleding Lesotho
We adviseren je om op je groepsreis Lesotho je bagage mee te nemen in een rugzak en het totale gewicht te beperken tot tien kilo per persoon. Een compacte weekendtas (op wieltjes) is ook mogelijk op een Lesotho rondreis.

Neem luchtige, praktische kleding in ‘laagjes’ mee op reis. Aangezien het in hoger gelegen gebieden flink kan afkoelen is een fleece of windjack zeker ook handig. Een thermosshirtje neemt nauwelijks ruimte in en je zit goed op koude avonden in de bergen. Denk in ieder geval ook aan een paar comfortabele wandelschoenen of gympen met profiel, zeker als je van plan bent te gaan wandelen. Zo voorkom je blaren.

Denk bij het samenstellen van je bagage verder aan bijvoorbeeld: navulbare waterfles, reisgids, pet, zonnebril, voldoende fotomateriaal, medicijnen, toiletartikelen en zonnebrandmiddel.
Geldzaken Lesotho
In Lesotho betaal je met de loti (LSL), in meervoud maloti en in winkels afgekort tot M. De loti is opgedeeld in honderd liesente. De loti is een op een gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse rand en de munteenheid van het buurland wordt dan ook overal geaccepteerd. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com. Let op: in Zuid-Afrika wordt de loti absoluut niet geaccepteerd. Omwisselen van de Lesothaanse munt in het buitenland is praktisch onmogelijk.

Pinnen in Lesotho: In Maseru zijn ATM’s waar je geld kunt pinnen met je bankpas met Cirrus/Maestro logo. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Zuid-Afrika of Lesotho dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Contant betalen in Lesotho: Bij bijna alle grote winkels, hotels, lodges en autoverhuurbedrijven worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Als je in Lesotho met Zuid-Afrikaanse rand betaalt, is het mogelijk dat je loti terugkrijgt. Geef die uit voordat je Lesotho verlaat.

Prijsniveau in Lesotho: Lesotho is een bijzonder arm land en daardoor relatief goedkoop voor Belgen en Nederlanders. Toch zijn spullen in de supermarkt in prijs vergelijkbaar met die in Zuid-Afrika. Uit eten gaan, tripjes de bergen in en gidsen zijn relatief goedkoop.

Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimumbedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.
Fotografie Lesotho
Als je personen fotografeert, is het wel zo beleefd om vooraf toestemming te vragen. Religieuze diensten mogen niet gestoord worden. Het is verboden om politie en grensposten te fotograferen.
Veiligheid Lesotho
Lesotho is doorgaans een veilig land om te bereizen. Zoals overal ter wereld moet je natuurlijk wel je gezonde verstand blijven gebruiken. Realiseer je: je bent op vakantie in Lesotho, een van de armste landen ter wereld. In de ogen van de Lesothaan ben jij schatrijk, en daar zal een enkeling best een graantje van mee willen pikken. In Maseru is het beter na zonsondergang niet meer lopend over straat te gaan in verband met potentiële berovingen.

In Lesotho wordt links gereden. Let dus goed op in het verkeer.

Reisadvies voor Lesotho: Actuele informatie over de veiligheid in Lesotho vind je op nederlandwereldwijd.nl of op diplomatie.belgium.be. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.

Lesotho heeft de onderstaande alarmnummers in geval van nood:
– Politie: (+266) 58881010
– Brandweer: (+266) 58881544
– Ambulance: Lokale nummers
Tijdsverschil Lesotho
Tussen Lesotho en Nederland/België is tijdens onze zomer geen tijdsverschil. Lesotho kent geen verschil in wintertijd en zomertijd. In de Nederlandse/Belgische winter is het in Lesotho dan ook één uur later dan bij ons. Bijkomende voordeel van het geringe tijdsverschil: je hebt waarschijnlijk geen last van een jetlag.
Reisdocumenten Lesotho
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Lesotho reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 14 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.