Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Madagascar

Landinformatie Madagascar

Landinformatie Madagascar

Wil jij binnenkort naar Madagascar reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Madagascar.Stap in de boeiende wereld van lemuren, kameleons, baobabs en vleesetende planten! Je zult je verbazen over de enorme diversiteit aan fauna. Meer dan tachtig procent van de begroeiing is uniek voor Madagascar. Tijdens de reis maak je kennis met het droge westen, het steppelandschap, de binnenlandse hooglanden en de tropische regenwouden van het oosten. Het land hoort bij Afrika, maar echt Afrikaans kun je het niet noemen. Vooral door zijn rijstterrassen doet het centrale hoogland af en toe denken aan Azië. Op het idyllische Île Sainte Marie kun je nagenieten van deze indrukwekkende rondreis.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Madagascar rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Madagascar. Bekijk verder onze Madagascar reizen.

Achtergrond informatie

Bevolking Madagascar
Madagascar heeft een oppervlakte van 592.000 km² (14 maal Nederland en 19 maal België) en telt 28 miljoen mensen waarvan de helft jonger dan twintig jaar is.

Bevolkingsgroepen van Madagascar: 
Ongeveer vijftienhonderd jaar geleden kwamen de eerste mensen naar Madagascar. De voorouders van de meerderheid van de bevolking komen uit Indonesië, Malakka en Melanesië. Later kwamen immigranten uit Azië, Afrika en Arabië. Momenteel zijn er achttien erkende etnische bevolkingsgroepen. Iedere bevolkingsgroep hecht zeer veel waarde aan het behoud van haar eigen cultuur. Er zijn regelmatig conflicten tussen de kustbewoners, de Côtiers, en de Merina, de mensen van de hoogvlakte die afstammen van de Indonesisch-Maleisisch immigranten. De laatsten zijn rijker, beter opgeleid en hebben de politieke macht in handen.
Feestdagen en festivals Madagascar
Naast christelijke feestdagen zoals Goede vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Maria Hemelvaart en Kerstmis kent Madagascar een aantal nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari), Internationale dag van de Vrouw (8 maart), Dag van de Opstand (29 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Onafhankelijkheidsdag (26 juni) en Dag van de Republiek (30 december). Daarnaast hebben de verschillende bevolkingsgroepen hun eigen feesten en festivals.
Cultuur Madagascar
Malagassiërs hebben een relaxte en gelaten leefstijl. Mora mora is het motto. De bewoners die elkaar kennen begroeten elkaar met een omarming en drie kussen op de wangen. Ook mannen en vrouwen begroeten elkaar op deze manier.

Gewoonten in Madagascar: Hoewel de bewoners van de grote steden steeds meer kiezen voor een westerse levensstijl, leven de meeste mensen op het platteland nog volgens oude tradities en rituelen. Hier wordt het traditionele systeem van fady’s nog volop gehanteerd. Een fady is een taboe of een (meestal beperkend) voorschrift, bijvoorbeeld: verbod op het eten van bepaalde diersoorten, niet op het land werken op donderdag, niet met de wijsvinger wijzen naar heilige plaatsen.
De familie staat centraal. Ouderen dien je te gehoorzamen en te respecteren. Overgrootouders, grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen wonen samen in een huis. Trouwen doe je meestal met iemand van dezelfde bevolkingsgroep. Zo zal een Bara (veehouder) niet trouwen met een Merina (landbouwer). Als je een jonge man met een kam in het haar ziet, is hij op zoek naar een vrouw.

Kleding in Madagascar: In Madagascar dragen ambtenaren, politici en zakenmensen over het algemeen westerse kleren om daarmee hun belangrijke positie te benadrukken. Zelfs met 40° Celsius trekt men een colbertjas, hemd en stropdas aan. Buiten de hoofdstad draagt het merendeel van de bevolking traditionele kleren. De lamba oany is het traditionele kledingstuk voor zowel mannen als vrouwen. Het is een kleurig bedrukte katoenen doek die om het lichaam gebonden wordt.
Duurzaamheid Madagascar
Groen in Madagascar

Uitvoerbepalingen: Er geldt in Madagascar een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- of plantensoorten. Dat geldt bijvoorbeeld voor souvenirs zoals koraal , grote schelpen,(zee)schildpadden, slangen, krokodillen, hagedissen, papegaaien, vlinders, orchideeën en cactussen. Let er bij de aankoop van dit soort souvenirs op dat het een geldig CITES-certificaat heeft. Meer informatie over ‘foute’ souvenirs vind je op www.ifaw.org. Download de app ‘douane reizen’ of kijk voor invoer- en uitvoerbepaltingen op www.douane.nl. Of zie: www.iatatravelcentre.com.
Eten en drinken Madagascar
In Madagascar is het hoofdbestanddeel van een maaltijd rijst en wordt gecombineerd met vlees, vis en kip. Bekende lokale gerechten zijn hen’omby (stoofschotel van zebuvlees), ro (kruiden en bladgroente gemengd met rijst), ravitoto (een stoofpot van vlees en kruiden), romazava (rundvleesgerecht gekruid met gember en brèdes (soort groente) en kitoza (dunne reepjes gerookt of gedroogd vlees). Veel van deze gerechten worden geserveerd met een pikante groentecurry.

Specialiteiten van Madagascar: De nationale snack is koba, een paté van rijst, bananen en pinda’s, zeker het proeven waard tijdens je rondreis door Madagascar. Aan de kust zijn vis en schaaldieren in overvloed te krijgen. Het nationale dessert is banane flambée (banaan geflambeerd met rum). Fruit vind je in het hele land. Afhankelijk van het seizoen kun je o.a. kiezen uit bananen, lychees, mango’s, kokosnoten, avocado’s en citrusvruchten.

Drinken in Madagascar: Ook frisdranken, bier en wijn zijn overal verkrijgbaar in Madagascar. Lokale frisdranken zijn ranonápango of ranovola. Dit drankje wordt in de lokale restaurants, hotely, bij het eten geserveerd. Het is het water waarin de rijst gekookt is. Betsabetsa is een soort bier gemaakt van suikerriet. Smakelijker zijn de grote flessen lokaal gebrouwen Three Horses bier. Het water uit de kraan in Madagascar is niet geschikt om te drinken; overal zijn flessen drinkwater te koop.
Land en landschap Madagascar
Madagascar wordt ook wel het Rode Eiland genoemd vanwege de roodbruine aarde. De bergketen die over de gehele lengte van het eiland loopt, zorgt voor uiteenlopende klimaattypes. Hierdoor kent iedere zijde van het eiland een andere begroeiing variërend van een dorre stekelwoestijn in het zuiden, groene rijstterrassen in het centrale hoogland tot tropisch regenwoud aan de oostkust.

Flora en fauna van Madagascar: Net zo afwisselend als het landschap is de flora en fauna. Het overgrote deel (80-90 procent) van de naar schatting tienduizend plantensoorten en de meerderheid van de diersoorten, komt alleen op Madagascar voor. Het eiland telt maar liefst zeven verschillende soorten baobabs. Van alle bijzondere dieren die op Madagascar leven is de lemuur het beroemdste. Deze halfapen hebben zich kunnen ontwikkelen door het vrijwel ontbreken van roofdieren. Er zijn ongeveer dertig soorten lemuren.

Reis door het prachtige landschap van Madagascar en zie de meest unieke dieren tijdens je Madagascar rondreis.
Taal Madagascar
Madagascar kent achttien verschillende bevolkingsgroepen. Het Malagasy van de Hooglanden is de officiële landstaal, maar daarnaast zijn er veel regionale talen en dialecten. Het Frans speelt vanwege de Franse kolonisatie een belangrijke rol binnen de maatschappelijke bovenlaag en bij de buitenlandse betrekkingen. In de grotere steden spreken veel Malagassiërs dan ook een beetje Frans. Het officiële Malagasy stamt van het Indonesisch en is een beeldtaal. Zon betekent bijvoorbeeld ‘ogen van de hemel’ en vaderland betekent letterlijk ‘land van de voorouders’.

Enkele woordjes Malagasy
Hallo
Salama

Dank u wel
Misaotra

Ik kom uit Nederland/België
I avy amin’ny Holandy/Belzika

Mooi
Tsara tarehy

Voor meer woordjes Malagasy, download de app ‘google translate’. Lukt het niet om met woorden te communiceren, probeer het dan met plaatjes. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de app ‘Boxo Travel’ of ‘Point it’.
Religie Madagascar
Ongeveer veertig procent van de bevolking van Madagascar is christen (de helft katholiek, de helft protestant) en acht procent is moslim en leeft veelal in het noorden. Ruim de helft van de bevolking is animist. Voorouderverering neemt een belangrijke plaats in het dagelijkse leven van de Malagassiërs.

Rituelen op Madagascar: Famadihana, een herbegrafenis, is groot familiefeest, dat vooral door de Merina en de Betsileo gevierd wordt. Veel christenen doen niet meer aan herbegrafenis omdat in de bijbel staat dat doden niet meer aangeraakt mogen worden. Voor de Malagassiërs is de herbegrafenis de meest directe manier om in contact te komen met de overleden voorouders. Tijdens het feest, dat meerdere dagen duurt, worden de doden te voorschijn gehaald en later opnieuw weer begraven.

Animisme op Madagascar: Op het platteland in Madagascar geloven de mensen in natuurgeesten. Ze verschuilen zich in bomen of rotsen. De geesten kunnen om hulp gevraagd worden door bij hun woonplaats te gaan bidden. Soms worden mensen bezeten door geesten. Dit zie je vooral bij vrouwen die aan de kust wonen. Tijdens een wilde dans raken ze in trance en beginnen met de stem van de voorouders te praten.
Fooien Madagascar
In Madagascar is een fooi voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme een onmisbare aanvulling op een laag lokaal salaris. Deze mensen zijn in veel gevallen ongeschoold of laaggeschoold. Werk in de toeristensector is vaak seizoensgebonden, en salarissen worden alleen uitbetaald over de gewerkte periode. Bovendien is de kans groot dat er een hele familie moet leven van een inkomen uit toerisme. Een fooi komt dus meestal rechtstreeks in handen van mensen die het hard kunnen gebruiken en hun achterban profiteert mee.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag. Voor de chauffeur is dit 1 euro per persoon per dag en voor de bijrijder 0,75 euro per persoon per dag.
Weer en klimaat Madagascar
Madagascar ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in Nederland. De zomerperiode loopt van november tot maart. Het kan dan zeer warm worden en het regent veel. De winterperiode duurt van april tot oktober. De winter is koeler en droger dan de zomer. Van gebied tot gebied zijn er echter grote verschillen. Tropisch heet en vochtig is het langs de groene oostkust. De regen valt hier veelal in de morgen. In februari en maart komen er ook cyclonen voor. De westkust en het zuiden zijn droog tot zeer droog. Ook hier zijn regio’s waar de temperatuur erg kan oplopen. In hoger gelegen gebieden (Hauts Plateaux in de bergen) is het veel koeler dan in de laaggelegen streken.

Beste reistijd voor Madagascar: De beste periode voor Madagascar reizen is van april tot en met oktober. Het is dan relatief droog. In het hoogland is het vrij koel met gemiddelde temperaturen rond 17° C, ’s nachts kan het zelfs vriezen.

Klimaattabel Madagascar: 
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

ANTANANARIVO
Maand
T Max
Zon
Regen
T W
Januari
26
7
24
-
Februari
26
6
23
-
Maart
25
6
21
-
April
25
7
10
-
Mei
23
7
6
-
Juni
21
7
6
-
Juli
20
7
7
-
Augustus
20
7
7
-
September  
23
8
6
-
Oktober
25
8
11
-
November
26
8
18
-
December
26
6
25
-

Praktische informatie

Adressen Madagascar
Consulaat van Madagascar in Nederland  
Heemraadssingel 97, 3022 CB, Rotterdam 
T 010 425 52 12  
I https://www.nederlandse-ambassade.com

Ambassade van Madagascar in België
Laan van Tervuren 276, 1150 Brussel, België 
T 02 770 17 26  
https://www.belgische-ambassade.com

Nederlands consulaat in Madagascar 
Villa Christina 88, Lotissement Bonnet, Ivandry, Antananarivo
T +261 (20) 23 68231 
[email protected]
I https://www.netherlandsandyou.nl

Belgisch Ereconsulaat in Madagascar
Groupe Fraise, Rue Ravonanahitriniarivo, Ankorandrano, BP28 Antananarivo
T +261 33 370 06 00 of +261 20 222 27 21
E [email protected]
I http://kenya.diplomatie.belgium.be
Communicatie Madagascar
Post van Madagascar naar de Benelux doet er een à twee weken over.
Gedurende de afgelopen jaren is de telefoonservice enorm verbeterd. In de grote steden in Madagascar kun je met een telefoonkaart vanuit de meeste openbare telefooncellen internationaal bellen.

Mobiel bellen in Madagascar: Mobiele telefoons zijn erg populair in Madagascar, maar het bereik is beperkt. Je kunt bellen met je smartphone maar houd er rekening mee dat de kosten, met name voor data roaming snel op kunnen lopen. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het internationale toegangsnummer van Nederland is +31, van België +32 en van Madagascar +261.

Als je een simlockvrij toestel hebt kun je het beste een prepaid simkaart kopen. Informeer welke provider het beste bereik heeft in de gebieden die je wilt bezoeken. De drie grote mobiele telefoonmaatschappijen in Madagascar zijn Airtel, Telma en Orange.

Internet in Madagascar: Hotels in Antananarivo en in andere grote steden hebben WiFi. In toeristenplaatsen vind je internetcafés. Houd er wel rekening mee dat de verbinding traag kan zijn. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.   

Elektriciteit Madagascar
De netspanning in Madagascar is 220 volt. Er komen soms stroomstoringen voor en de netspanning kan wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Gebruik van reserve batterijen, een adapter en een verloopstekker is aan te raden. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Madagascar gebruikelijk zijn.
Gezondheid Madagascar
Vaccinaties voor Madagascar worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be

Vaccineren bij je thuis! 
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Preventieve maatregelen voor je Madagascar rondreis: 
Bij aankomst in Madagascar is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

Medische voorzieningen in Madagascar: De meeste grotere plaatsen in Madagascar hebben een ziekenhuis. De aanwezige middelen zijn echter niet te vergelijken met de uitrusting van Nederlandse ziekenhuizen. Apotheken zijn er in alle grotere gemeenten en steden maar ook hier geldt dat het aanbod van medicijnen beperkt is. Alleen in de hoofdstad zijn de belangrijkste internationale medicijnen te krijgen. Madagassiërs bezoeken eerder een medicijnman of sjamaan dan een klassieke dokter zoals wij die kennen. Op de lokale markten worden dan ook veel natuurgeneesmiddelen te koop aan geboden.

Reisapotheek voor Madagascar: 
Neem een kleine reisapotheek mee op je Madagascar rondreis met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes en condooms. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten, een smeersel met DEET en een geïmpregneerd muskietennet.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op je rondreis door Madagascar is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Bagage en kleding Madagascar
We adviseren je dringend om de bagage mee te nemen in een rugzak (met binnenframe) of een trolley met zachte buitenkant, op je rondreis door Madagascar en het totale gewicht zoveel mogelijk te beperken. Een compacte weekendtas is ook mogelijk. Denkend aan de beperkte bagageruimte in de bussen, de terreinwagens, en boten, het ontbreken van een lift in de eenvoudigere hotels, raden we een koffer sterk af voor al onze reizen.

Behoorlijke kleding wordt tijdens je Madagascar rondreis op prijs gesteld wanneer je bij mensen uitgenodigd bent en in religieuze gebouwen. Anders kunnen korte broeken en T-shirts/topjes zonder problemen gedragen worden. Zomerkleding voor overdag, plus iets warms voor de avonden is voldoende. Voor de avond is een blouse met lange mouwen een goed wapen tegen muggenbeten. In de wintermaanden (dus onze zomermaanden) is het aan te raden een warme fleecetrui of een jas mee te nemen. Een regenjas heb je zeker nodig voor het regenwoud.

Verder zijn belangrijk: stevige wandel (berg) schoenen, badslippers, zonnebril, lakenzak, klamboe, zonnebrandmiddelen, een pet of hoed, toiletartikelen, een reisapotheek, foto- of filmapparatuur, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes, aansteker, een kleine voorraad houdbare snacks en snoep, schrijfwaren, boeken, paspoort, voldoende geld, kopieën van je paspoort, een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, agenda met belangrijke adressen. Eventueel kun je nog meenemen: woordenboekje Nederlands-Frans, verrekijker, landkaart, spelletjes. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen.
Geldzaken Madagascar
De munteenheid van Madagascar is de Ariary Malagasy (MGA). Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com. Contante Amerikaanse dollars en euro’s kunnen gewisseld worden bij de banken, wisselkantoren, in hotels en op het vliegveld in Antananarivo. In grotere steden en op belangrijke toeristenbestemmingen kun je soms zelfs met contante euro's betalen.

Pinnen in Madagascar: Pinnen is mogelijk bij banken in Antananarivo en andere grote steden, maar het aantal automaten is beperkt en ze zijn regelmatig buiten bedrijf. Visacard (zie: www.visa.com/atmlocator) is het meest gangbaar maar er zijn zeker in Antananarivo ook ATM’s met Cirrus en/of Maestro logo (zie: www.mastercard.com/atmlocator). American Express card wordt minder geaccepteerd. 

Gebruik bankpas in Madagascar: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Madagascar dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. 
Openingstijden Madagascar
De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 18.00 uur, met een rustperiode tussen 12.00 uur en 14.00 uur. Banken zijn geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur, en hanteren eveneens een rustperiode. Banken zijn gesloten in het weekend en op feestdagen. De rustperiode van banken en winkels is in sommige extreem warme streken langer.

Inkopen en souvenirs in Madagascar: 
Souvenirs zijn er natuurlijk te kust en te keur. In grote winkels worden vaste prijzen gehanteerd maar in souvenirwinkeltjes en op markten is afdingen gebruikelijk, het maakt deel uit van het verkoopritueel. Schroom niet om in eerste instantie een lage prijs in te zetten, zodat je vervolgens voldoende onderhandelingsruimte hebt. Er is geen vaste prijs dus je moet voor jezelf bepalen wat je er voor over hebt. Ga alleen bieden als je iets ook echt wilt kopen. Het is handig om van te voren een maximumprijs in je hoofd te hebben. Prijzen liggen hoger in drukke toeristenplaatsen, en lager in afgelegen gebieden of bij de maker van de producten. Het afdingen is een prettig tijdverdrijf voor de Malagassiërs. Tijdens het onderhandelingsspel zal de verkoper je sympathie proberen te winnen door een gezellig gesprek aan te knopen. Je hoeft je niet bezwaard te voelen als je iets voor een lage prijs krijgt aangezien de verkoper slechts zelden onder de prijs verkoopt. Als je de uiteindelijke prijs te hoog vindt, gaat de koop niet door en stap je gewoon op. Even goede vrienden.
Fotografie Madagascar
Madagascar is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Over het algemeen vinden de Malagassiërs het geen probleem om gefotografeerd te worden. Maar als je mensen fotografeert, vraag dan altijd eerst om toestemming. Sommige vrouwen houden er niet van om gefotografeerd te worden door vreemde mannen. Het kan ook gebeuren dat mensen alleen tegen betaling op de foto willen.
Veiligheid Madagascar
In de grotere steden in Madagascar, vooral in Antananarivo, moet je vooral op markten alert zijn voor zakkenrollers. Het is niet veilig om ’s avonds in de steden over straat te gaan. Informeer bij je hotel welke buurten je beter niet kunt bezoeken. Op het platteland kun je doorgaans volstaan met normale voorzorgsmaatregelen. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.

Reisadvies voor Madagascar: Actuele informatie over de veiligheid in Madagascar vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) vind je nuttige reistips.
Tijdsverschil Madagascar
In Madagascar is het in onze winter twee uur later dan in de Benelux. Gedurende onze zomer bedraagt het tijdsverschil één uur met Nederland en BelgiĆ«.
Reisdocumenten Madagascar

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Madagascar reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Let op! Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Hier hoef je voor vertrek niets voor te organiseren. Het visum (30 dagen geldig) koop je bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo. De kosten voor het visum zijn ongeveer €25- €30 en betaal je in cash.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Meer reisinfo’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Bewijs van inentingen gele koorts:
Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht wanneer je in de 7 dagen voordat je het land binnenkomt in een ander land hebt gereisd waar gele koorts voorkomt. Houd hier rekening mee wanneer je een bezoek aan verschillende Afrikaanse landen zou combineren.