Live Help Chat

Reizen naar Roemenië

Eten en drinken Roemenië

De Roemeense keuken weerspiegelt de geografie en de geschiedenis van het land. De weelderige natuur heeft het land rijk gezegend. De bewoners van de graanschuur van Europa zijn meesterlijke broodbakkers. Tijdens feestdagen maken huisvrouwen van gistdeeg gevlochten broden en broden in de vorm van konijntjes, vogeltjes, herten. Daarmee worden voorbijkomende zangers beloond zodat Gods zegen op het huis rust. Met Kerstmis en nieuwjaar eet men graag koolbroodjes: het in kool- en wijnbladeren verpakte gehakt heet sarmale. In plaats van aardappelen eet men vaak mamaliga, een soort maispap. Ook populair is ciorba, een zurige soep.

Regionale specialiteiten in Roemenië: In Walachije, het zuidelijk gedeelte van Roemenië, houdt men van zuring en brandnetels, witte en groene bonen, paddenstoelen, Donau-haringen, pruimen, pompoen pannenkoeken. En daarnaast van pasteitjes, bonenstoofpotten, kip met kweeperen of abrikozen, eend of gans met olijven.
In Banaat, in het grensgebied met Servië en Hongarije, heeft men ondanks veel Servische invloeden toch iets eigens behouden. De lijst met starters in eindeloos: van auberginesalade tot en met pasteitjes en confituren op basis van oude recepten. De pannenkoeken herinneren aan het Habsburgse Rijk.
In Transsylvanië, het centrale deel van Roemenië, houdt men van stevige kost. Huisgemaakt brood, gerookt spek, soep van groene bonenschillen en natuurlijk pruimenbrandewijn. Er wordt veel varkensvlees gegeten en ook kool is erg populair. Befaamd is een stoofpot uit Cluj met wisselend lagen van savooiekool en gehakt.
Ook in Moldova, in het oosten, eet men graag stevige kost, bijvoorbeeld de tochitura, een soort ragout met ei en kaas, pasteitjes en gevlochten broden. Populair is chisca, worst gemaakt van varkensvlees. Het wordt gecompleteerd met champignons, tuinbonen en bruine bonen.
In de Donaudelta staat er veel vis op het menu: meerval, snoekbaars, baars, karpers, snoek, zeelt en aan de monding van de Donau kleine steur. En daarnaast kaviaar en de zure vissoep.

Wijn drinken in Roemenië: Roemenië is een wijnland bij uitstek. De grootste wijnvelden liggen in de Donauvlakte en de zuidelijke en oostelijke uitlopers van de Karpaten. De wijnheuvels van Cotnari nabij Moldavië hebben nog inheemse wijnstokken van muskaatwijn, de Francusa, en de ‘witte meisjesdruif’. De grootste wijnhuizen zijn die van Husi, Panciu Odobeti en Bucium. In Muntenia laat men met veel succes wijnsoorten uit andere landen groeien: Cabernet Sauvignon, Merlot en de ‘zwarte meisjesdruif’.
Beroemd zijn de lokale alcoholische dranken: brandewijn uit wijngist of pulp en uit verschillende soorten fruit zoals pruimen, appels en peren: Tuica, Horinca of Palinka.

Kleinere wijngebieden zijn er in Banaat en Arad. De wijnen van Banaat waren lange tijd in Midden-Europa zeer geliefd. De Zwaben  hebben de wijnstokken gecultiveerd, vandaar dat men van Zwabenwijn spreekt. In Arad bevinden de wijngebieden zich op de heuvels van de Zarander bergen. Een bekende wijnboerderij is Minis. De wijn uit Zevenbergen geniet bijzondere faam. Het wijnhuis Tarnave heeft met zijn Feteasca Regala menige prijs in de wacht gesleept.