Live Help Chat

Reizen naar Schotland

Geldzaken Schotland

In het Verenigd Koninkrijk betaal je met de Britse pond (GBP). Schotland heeft daarbinnen weer haar eigen versie van de pond, de Schotse pond. 1 Schotse pond is overigens gelijk aan 1 Britse pond. Het pondteken is £. Kijk voor de actuele koers op oanda.com.

Pinnen in Schotland: Schotland heeft voldoende pinautomaten (cashpoint of ATM = automated teller machine). Je vindt ze bij banken en bij de grote supermarkten als Tesco's en Sainsbury. Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op mastercard.com/atmlocator en visa.com/atmlocator. In het dunbevolkte noorden van Schotland kan het voorkomen dat je naar een ATM moet zoeken. Geld wisselen kan bij banken, postkantoren en wisselkantoren. Ook hotels wisselen, maar doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken.

Met een creditcard (Visa en Mastercard) kan in de meeste hotels, restaurants en winkels gewoon betaald worden. Een American Express-card wordt echter vaak geweigerd vanwege de hoge kosten voor de winkeliers.

Prijsniveau in Schotland: De prijzen liggen in Schotland wat hoger dan in Nederland of België. Reken op een prijsverschil van gemiddeld +13%. Restaurants zijn bijvoorbeeld 10% duurder, levensmiddelen 20% en voor geïmporteerd bier in de horeca betaal je 27% meer. Het openbaar vervoer is daarentegen weer 2% goedkoper. Uiteraard kan het prijsverschil in toeristische gebieden (vooral in het hoogseizoen) afwijken.

Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimumbedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.