Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Schotland

Landinformatie Schotland

Landinformatie Schotland

Wil jij binnenkort naar Schotland reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Schotland.

De Schotse Hooglanden, mysterieuze meren en de overweldigende Schotse eilanden, zoals de Orkneys en Isle of Skye: Schotland heeft oneindig veel natuurschoon. Historische monumenten zoals kastelen en kerken tref je de steden Edinburgh, Glasgow en Inverness. En dan heb je nog de whisky, mannen in kilts, doedelzakken en de sfeervolle pubs waar je ervaart hoe gemoedelijk het Schotse leven is. Ervaar dit zelf tijdens onze Schotland reizen!

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Schotland rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Schotland. Bekijk ook onze Schotland reizen en selecteer je favoriete Schotland rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Schotland
Schotland heeft 5½ miljoen inwoners. De meeste Schotten, circa 80%, wonen in Glasgow (grootste stad met 600.000 inwoners), de hoofdstad Edinburg, Dundee, Aberdeen of de Central Belt. De overige 20% woont in het noordoosten van het land. Dit deel van Schotland is dus erg dunbevolkt.

Schotten zijn erg gehecht aan hun tradities en weten daarom vaak veel van hun geschiedenis. De familieband is voor de meeste Schotten erg belangrijk. Over het algemeen zijn Schotten vriendelijk, behulpzaam en gastvrij.

Clans in Schotland: Clans leefden in Schotland vanaf ongeveer eind twaalfde eeuw tot halverwege de achttiende eeuw van de opbrengst van hun land en hun vee. Belangrijke machtige clanhoofden waren in die tijd zowel koning als rechter over hun grondgebied. Vaak waren er geschillen en oorlogen tussen de verschillende Schotse clans, met name aan de grenzen. Het clansysteem zorgde dan ook voor een bloedige Schotse geschiedenis. Tegenwoordig kunnen veel clans aan een specifiek deel van Schotland gekoppeld worden. Zo heb je bijvoorbeeld de MacLeods van Skye en de MacNeils van Barra. In het Gaelic betekent ‘clan’ familie of kinderen, maar toch was niet iedereen binnen een clan verwant met elkaar. Wil je meer weten over de Schotse clans, kijk dan hier.
Cultuur Schotland
Uiteraard zijn er cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en Schotten anderzijds. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt.

Maten en gewichten in Schotland: In het Verenigd Koninkrijk wordt officieel het metrische stelsel gebruikt, net als in de rest van Europa. Toch worden geregeld de oude Britse gewichten en maten gebruikt van het Imperial Standard System. Zo staan bijvoorbeeld afstanden op wegenborden nog altijd in mijlen aangegeven. Enkele voorbeelden:
• 1 pint = 0,6 liter
• 1 gallon = 4,6 liter
• 1 ounce = 28 gram
• 1 pound = 454 gram
• 1 stone = 6,35 kilogram
• 1 inch = 2,5 centimeter
• 1 foot = 30 centimeter
• 1 mile = 1,6 kilometer

Rode telefooncellen in Schotland: Je ziet ze nog door heel Groot-Brittannië, al staat er lang niet altijd een werkende telefoon in. Door de opkomst van mobiel bellen zijn de phone boxes overbodig geworden. In toeristische centra van steden als Edinburgh of Londen heb je de meeste kans een cel met een werkende telefoon te vinden. Ze worden daar gezien als toeristische attractie. Ook op het platteland kom je soms cellen met een werkende telefoon tegen, dat geldt vooral voor gebieden met een slechte mobiele dekking.

Pubs in Schotland: Tijdens de regeerperiode van Koning Hendrik VII (1485-1509) werden alehouses, herbergen en tavernes collectief public houses genoemd en later kortweg pubs. Een pub is een particulier huis dat een licentie heeft om alcohol te verkopen aan zijn bezoekers en waar meestal ook maaltijden worden geserveerd. Het is echter niet alleen een plek waar frisdrank, bier, wijn, cider of sterkere drank geschonken wordt, het is ook een sociaal centrum. De pubs vormen het hart van de gemeenschap in veel dorpen en steden. Alcohol mag in Schotland overigens gedronken worden vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Brievenbussen in Schotland: Bezorging binnen Europa duurt ongeveer drie dagen. Reken voor andere bestemmingen op een dag of zes. Brievenbussen, zowel losstaand als ingebouwd in muren, herken je eenvoudig: ze zijn bijna altijd rood. Maar… soms tref je een gouden brievenbus. Als dat het geval is, dan weet je dat je je bevindt in de woonplaats van een winnaar bij de Olympische Spelen van 2012, die in Londen werden georganiseerd.

Ceilidh in Schotland: Dit Schotse woord komt uit het Gaelic en betekent ‘bij elkaar komen’. Bij flakkerend kaarslicht werden vroeger tijdens de lange winteravonden nieuwtjes, verhalen, raadsels en moppen verteld. Ook werd er gemusiceerd, gezongen en gedanst. Tegenwoordig wordt deze manier van bijeen komen ‘Kitchen Ceilidh’ genoemd. Vorige eeuw is uit de oude danstraditie een nieuwe vorm van Ceilidh ontstaan, ‘Ceilidh Dance’, waarbij de nadruk op het traditionele Schotse dansen ligt. Uiteraard ontbreken de nieuwtjes, moppen en verhalen niet. Zeer populair: als er ook maar iets te vieren valt wordt er een Ceilidh georganiseerd.

Kilts en tartan in Schotland: Tartan is een wollen stof, oorspronkelijk uit de Schotse Hooglanden. Het is gemaakt met verticale en horizontale strepen die ruiten vormen op een gekleurde achtergrond. Zoek je naar tartan in een bepaalde kleur, kijk dan eens in het Scottish Register of Tartans. Iedere Schotse clan heeft zijn eigen ruitpatroon. Een kilt is een stuk tartan, gedragen om het middel. Een speld houdt de twee stukken aan de voorzijde bijeen. Van origine dragen Schotten onder de kilt geen ondergoed, maar wél als men danst of sport, bijvoorbeeld tijdens de Highland Games. Traditioneel wordt er een tasje om het middel over de kilt gedragen, de zogenaamde sporran (portemonnee in het Gaelic).

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.
Eten en drinken Schotland
De Schotse keuken is ongecompliceerd en vrij calorierijk. Aardappelen en deegproducten zijn onontbeerlijke onderdelen in Schotse maaltijden. Vis is door de ligging aan zee en de vele rivieren en meren een belangrijk ingrediënt in de Schotse keuken. Denk aan de Schotse zalm. In de Schotse Highlands grazen runderen en lammeren die beide ook een toevoeging aan de Schotse keuken vormen. En dan heb je nog de vele groenten en kazen die uit Schotland komen. Op vrij veel plekken kun je een goede salade eten.

Typisch Schotse gerechten: Haggis is in Schotland een feestelijke maaltijd. Het is een populair nationaal gerecht, een soort hartige pudding waarbij vlees wordt gecombineerd met havermout, uien, zout en specerijen. Volgens oude tradities werd haggis gekookt in een schapenmaag, tegenwoordig wordt het vaak bereid in een worstenvel. Haggis wordt vaak geserveerd met bijgerechten als neeps en tatties (Schots voor koolraap en aardappelen). Hoe vreemd het klaarmaken van haggis misschien klinkt, het resultaat is een gastronomisch meesterwerk dat volgens de meeste mensen overheerlijk smaakt. Probeer het eens tijdens je Schotland rondreis!

Fish and chips is typisch Brits. Vroeger werden de frietjes met vis geserveerd in een oude krant, maar tegenwoordig krijg je het keurig in een bakje. Britten houden van zout en azijn (salt and vinager) over hun patat. Zowel de azijn als het zout worden in ruime hoeveelheden over de frietjes gesprenkeld. Je kunt mayonaise, ketchup of tartaarsaus aan je fish and chips toevoegen.

Andere typisch Schotse lekkernijen (vaak gebonden aan een bepaalde regio) zijn bijvoorbeeld: crock a leekie-soup (kip- en preisoep), chrananchan (frambozendessert), dundeecake (fruitcake met noten), bridies (vleespastei) of stovies (aardappelgerecht).

Restaurants en pubs in Schotland: Schotland heeft geen gebrek aan eetgelegenheden zoals restaurants, eetcafés, pubs en tearooms. Voor iedere smaak en iedere beurs is er wel wat te vinden. In veel Schotse eetgelegenheden is het gebruikelijk om bij de ingang te wachten tot het personeel je naar een vrij tafeltje brengt. Je ziet dat bij binnenkomst aan een bordje met de tekst ‘wait here to be seated’. In pubs hoeft dit meestal niet. In het hoogseizoen en in het weekend is het soms nodig om van tevoren een tafeltje te reserveren.

In het Verenigd Koninkrijk heb je dankzij het koloniale verleden erg veel Indiase restaurants. Houd je van gekruid eten, curries en dergelijke, stap dan op je reis door Schotland eens zo’n Tandoori restaurant binnen te gaan en ga voor een chicken tikka massala, palak paneer, rogan josh of een (zeer gekruide) vindaloo.

Veel pubs serveren maaltijden, die als bar meals (of pub grub) worden omschreven. Typische pubgerechten zijn fish and chips, steak of een portie spek, bonen en eieren. In Schotland is in pubs haggis met neeps and tatties populair. Op zondag bieden veel pubs een Sunday roast of carvery aan, een uitgebreid buffet met diverse soorten vlees, groenten en sauzen, waaruit je naar eigen wens kunt kiezen.

Drinken in Schotland: Het water uit de kraan is in Schotland veilig te drinken. Als frisdrank vind je naast fruitsappen het oranje drankje Irn Bru (Iron Brew), met een smaak van kauwgomballen. Lokale alcoholische dranken zijn whisky, gin, bier, wijn en cider. Alcohol mag in Schotland gekocht en gedronken worden door personen vanaf 18 jaar.

Iedereen kent waarschijnlijk de nationale drank Schotse whisky, zoals de naam al zegt: ontstaan in Schotland. Er zijn in Schotland meer dan honderd werkende whiskydistilleerderijen. Bij het brouwen van de whisky en vlak daarna is de drank lichtoranje. Hoe langer je Schotse whisky bewaart hoe donkerder deze wordt. Liefhebbers roemen de whisky om zijn aparte smaak.
Feestdagen en festivals Schotland
Schotland kent de volgende nationale feestdagen: 1 januari (Nieuwjaarsdag), 2 januari (Nieuwjaar), Goede Vrijdag, May Day (eerste maandag van mei), 30 november (Saint Andrew’s Day), 25 en 26 december (Kerstmis). Als een datum in het weekend valt, wordt de feestdag op de eerstvolgende werkdag gehouden.

Saint Andrew’s Day in Schotland: Saint Andrew of Sint Andreas is de patroonheilige van Schotland en dat wordt jaarlijks gevierd op 30 november. De nationale Schotse vlag is blauw met een wit diagonaal kruis. Je raadt het al: het Andreaskruis.

Hogmanay in Schotland: Dit feest wordt in Schotland groots gevierd op 31 december. Deze befaamde nieuwjaarsviering is een enorm gebeuren met straatfeesten, tradities en veel gelukwensen aan iedereen. Schrik niet als je ongeremd door onbekende mensen wordt omhelsd als je om middernacht de klokken hoort of wordt gevraagd om mee te doen aan een spontane ceilidh op straat!

Highland Games in Schotland: Dit zijn van oorsprong (meestal eendaagse) clanspelen uit de hooglanden van Schotland die jaarlijks, al sinds honderden jaren, worden gehouden. Bij de traditionele Highland Games worden sporten beoefend zoals boomstamwerpen, touwtrekken en kogelslingeren. De deelnemers dragen hun Schotse kilt. Schotse dans en muziek, spelletjes, lekker Schots eten en drinken zijn een belangrijk aspect. Soms zijn er evenementen met vee, huisdieren (denk aan best-geklede-huisdierwedstrijden), ambachtelijke kraampjes, kermissen of parades met doedelzakspelers en drummers. Emigrerende Schotten verspreidden de tradities over de hele wereld en tegenwoordig worden de Highland Games ook buiten Schotland georganiseerd.
Fooien Schotland
Niets is zo ingewikkeld als het geven van een fooi. Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. Een fooi is in Schotland, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus.

Hoewel er in Schotland geen grote fooiencultuur heerst, is het zeker gebruikelijk om fooi van circa 10% te geven in restaurants of bars, mits de service goed was. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag naar boven afronden. Voor kamermeisjes laat je een fooi van ongeveer een euro per dag achter. Kruiers verwachten een euro fooi per koffer of tas.

De (lokale) reisbegeleiders en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten eveneens een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag is 2 euro per reiziger per dag voor de reisbegeleider en 2 euro per reiziger per dag voor de chauffeur.
Land en landschap Schotland
Groot-Brittannië, Verenigd Koninkrijk of Engeland? Verwarrend en wat is nou eigenlijk het verschil? Groot-Brittannië is het eiland dat bestaat uit de landen Schotland, Engeland en Wales. Ook de kleinere eilanden die direct om het hoofdeiland liggen worden bij Groot-Brittannië gerekend (Orkney eilanden, Shetland eilanden en het eiland Wight). Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Groot-Brittannië (dus Schotland, Engeland en Wales) en Noord-Ierland. De volledige naam in het Engels is eigenlijk The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

Engeland, Schotland en Wales zijn dus drie losse landen. Veel mensen gebruiken het woord Engeland als ze eigenlijk Groot-Brittannië (of Verenigd Koninkrijk) bedoelen. Best begrijpelijk, want dat woord is pakkender en korter, én Engeland vormt het grootste deel van het eiland.

Dan heb je nog de Kanaaleilanden Jersey, Guernsey, Herm, Alderney en Sark. Ze liggen voor de Franse kust bij Normandië. De inwoners van de vijf Channel Islands spreken Engels en betalen (naast het Jersey pond en het Guernsey pond) met Britse ponden. Officieel behoren ze niet tot het Verenigd Koninkrijk. De Kanaaleilanden vormen namelijk een zogeheten ‘crown dependency’, een autonome bezitting van de Britse kroon. Ditzelfde geldt ook voor het eiland Man in de Ierse Zee. De Britse koningin is wel het staatshoofd van de Kanaaleilanden en het Isle of Man, maar dan in haar hoedanigheid van de Hertogin van Normandië en Lord of Mann.

Schotland is het meest noordelijke land van het Verenigd Koninkrijk en heeft een oppervlakte van 78.772 km², groter dan de hele Benelux bij elkaar. De hoofdstad van Schotland is Edinburgh. De enige landgrens die Schotland heeft, is met Engeland en is die 96 kilometer lang. Ten westen van Schotland ligt de Atlantische Oceaan en ten oosten de Noordzee. Met een hoogte van 1344 meter is de top van Ben Nevis het hoogste punt van Schotland, terwijl de rivier Tay met 190 kilometer de langste rivier is. Schotland heeft meer dan 790 eilanden, die in vier hoofdgroepen worden onderverdeeld: Shetland Eilanden, Orkney Eilanden, Binnen-Hebriden en Buiten-Hebriden.
Religie Schotland
Het merendeel van de gelovige Schotten is christelijk. Van de religieuze Schotten is de meerderheid protestants: 750.000 Schotten zijn lid van de Kerk van Schotland (Presbyterian Church of Scotland) en de (Anglicaanse) Episcopal Church of Scotland kent 58.000 leden. Verder zijn er kleinere gemeenschappen protestanten zoals de Free Church of Scotland. Ook kent Schotland een aantal kleine orthodoxe calvinistische kerkgenootschappen, zoals methodisten en unitariërs. Daarnaast heeft Schotland circa 745.000 rooms-katholieken, met name in en om Glasgow.

De Kerk van Schotland (ook wel ‘kirk’ genoemd) is de grootste protestantse kerk, die van de streng religieuze presbyterianen. God wordt vereerd in sobere kerken omdat presbyterianen rituelen als onbelangrijk beschouwen. Centraal in het gebedshuis staat de preekstoel: de preek van de voorganger is voor de gelovigen dan ook erg belangrijk. Schilderijen, beelden en andere decoraties zijn in de kerken niet of nauwelijks aanwezig. Voor presbyterianen is de relatie van het individu tot zijn/haar schepper belangrijk, net als oprechtheid, plicht, discipline en het serieus bezig zijn met zaken die goed zijn voor de samenleving.
Taal Schotland
De belangrijkste taal in Schotland is het Engels, maar op veel plekken wordt ook Schots gesproken. Daarnaast wordt in enkele delen van Schotland ook Gaelic (uitgesproken als gah-lick) gesproken, zoals in de eilandengroep Buiten-Hebriden waar het voor circa 60% van de bevolking de meest gangbare taal is.

De Schotten mogen dan wel één naam voor hun taal hebben, maar eigenlijk is het Schots meer een verzameling van vier regionale dialecten en verschillende subdialecten. Op je Schotland rondreis kun je dus, afhankelijk van het dorp of de stad waar je je bevindt, een arsenaal aan verschillende woorden horen die toch vaak hetzelfde betekenen.
Weer en klimaat Schotland
Schotland kent een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters, redelijk warme zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Iedereen die een rondreis Schotland wil ondernemen heeft vast genoeg grapjes gehoord over het Schotse weer. Let op: veel ervan zijn niet waar! Schotland heeft, net als Nederland en België vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Het is in Schotland echter niet ongewoon om ze alle vier op één dag mee te maken!

Het westen van de Schotse Hooglanden is dankzij het bergachtige landschap en een aanhoudende wind vanaf de Atlantische Oceaan een van de natste en winderigste plekken van heel Europa. Zoals wij dat graag noemen: sfeervol! De natste plekken in de Hooglanden zijn goed voor meer dan 3000 millimeter op jaarbasis. In het oosten van het land is de situatie heel anders. In plaatsen aan de oostkust zoals Aberdeen of Dundee regent het op jaarbasis 600 tot 800 millimeter. Dat is vergelijkbaar met de Nederlandse en Belgische hoeveelheid neerslag. Dundee is (volgens de statistieken) de meest zonnige stad van Schotland.

Beste reistijd voor Schotland: Vanwege de relatief hogere temperaturen en de wat kleinere kans op neerslag is de periode mei tot en met augustus de beste reistijd voor een reis naar Schotland. In de Schotse Hooglanden is het gemiddeld iets koeler dan in de lagergelegen gebieden.

Klimaattabel Schotland: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximumtemperatuur in graden Celsius, de gemiddelde minimumtemperatuur in graden Celsius, het aantal regendagen per maand en het aantal zonuren per dag.

GLASGOW

Maand

Max T

Min T

Regen

Zon

Januari

5

1

21

1

Februari

6

0

17

2

Maart

8

2

19

3

April

11

3

16

5

Mei

14

6

16

6

Juni

17

9

16

6

Juli

18

10

16

5

Augustus

18

10

18

5

September

15

9

20

4

Oktober

12

6

20

3

November

8

2

20

2

December

6

1

20

1

 

INVERNESS (SCHOTSE HOOGLANDEN)

Maand

Max T

Min T

Regen

Zon

Januari

4

-2

22

1

Februari

5

-1

19

3

Maart

7

1

21

3

April

10

2

19

4

Mei

13

5

17

5

Juni

15

8

18

5

Juli

16

10

16

4

Augustus

16

10

18

4

September

14

8

21

3

Oktober

12

5

21

2

November

7

2

21

1

December

6

-1

22

1


Praktische informatie

Adressen Schotland
Ambassade van het Verenigd Koninkrijk in Nederland
Lange Voorhout 10, 2514ED ’s-Gravenhage
T +31 70 427 04 27
I www.gov.uk

Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk (Londen)
38 Hyde Park Gate, Londen SW7 5DP
T +44 207 590 3200
I www.netherlandsandyou.nl

Nederlands consulaat in het Verenigd Koninkrijk (Edinburgh)
7/9 North Saint David Street, Edinburgh EH2 1AW
T +44 07731 553 120
I www.nederlandse-ambassade.com

Ambassade van het Verenigd Koninkrijk in België
Ouderghemlaan 10, 1040 Brussel
T +32 2287 6211
I www.gov.uk

Belgische ambassade in het Verenigd Koninkrijk (Londen)
17, Grosvenor Crescent, SW1X 7EE Londen
T +44 20 747 037 00 (van maandag tot vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur). Buiten kantooruren, uitsluitend bij noodgevallen: +44 7710 703 639
I https://unitedkingdom.diplomatie.belgium.be
Bagage en kleding Schotland
We adviseren je om op je rondreis door Schotland je bagage mee te nemen in een rugzak en het totale gewicht te beperken tot tien kilo per persoon. Een compacte weekendtas (op wieltjes) van hetzelfde gewicht is ook mogelijk op een rondreis Schotland.

Schotland kent geen slecht weer, enkel ongepaste kleding. Het is handig om luchtige kleding mee te nemen. Tijdens je Schotland rondreis kan het weer snel wisselen. Een warme trui of fleecevest is prettig tijdens de koude avonden. Neem een degelijk regenpak mee op een rondreis door Schotland. Bijna gegarandeerd dat je een keer midden in een plensbui staat. Denk in ieder geval ook aan een paar comfortabele wandelschoenen of gympen met profiel. Zo voorkom je blaren. In de wintermaanden kunnen een paar handschoenen, muts, sjaal en een dikke winterjas goed van pas komen.

Denk bij het samenstellen van je bagage verder aan bijvoorbeeld: zaklamp, navulbare waterfles, reisgids, pet, voldoende fotomateriaal, medicijnen, toiletartikelen en zonnebrandmiddel. De airconditioning in bussen vraagt soms om een extra vest of sjaal.
Communicatie Schotland
Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk behoren sinds Brexit niet meer tot de EU. Vraag je eigen provider naar de voorwaarden en roamingkosten die voor bellen of internetten in rekening gebracht. Of kijk hier voor meer informatie. De landencode van Schotland is +44, die van Nederland is +31 en van Belgie +32.
NB: als je op een ferry wilt internetten of bellen, houd dan je kosten goed in de gaten. Er kunnen in dat geval (hoge!) tarieven gelden voor een maritieme satellietverbinding.

Internet in Schotland: Er is een 4G-netwerk in Schotland (bereik beperkt op het platteland). Zeker in en rond de Schotse steden is in veel hotels, cafés, bars, restaurants en op andere plaatsen internet beschikbaar. Vraag, indien nodig, naar het wachtwoord. Meestal is het gratis, soms moet je een klein bedrag betalen. In de wat meer afgelegen gebieden zoals Rannoch Moor, Argyll en in delen van de Highlands is de internetsnelheid niet wat je thuis gewend bent (en vaak in het geheel afwezig). Om niet te verdwalen kun je thuis op voorhand de app Maps.Me downloaden. Hiermee kun je offline plattegronden van Schotland gebruiken.
Elektriciteit Schotland
Het voltage in Schotland is 230 Volt en de frequentie is 50 Hz. Je hebt voor een rondreis Schotland wel een reisstekker nodig als je in Nederland of België woont. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Schotland gebruikelijk zijn.
Fotografie Schotland
Een rondreis Schotland is voor de landschapsfotograaf bij uitstek de moeite waard. Denk daarbij aan ongerepte bergen, schattige dorpjes, robuuste kastelen, verstilde bergmeren, snelstromende rivieren en een fantastische kustlijn. Tel daarbij het weer op dat snel kan veranderen en je hebt de meest fenomenale fotografeeropties. Maar… Mooie foto's maken is één ding. Kijk met enige regelmaat over je camera heen en geniet van het geweldige Schotse landschap. Niet alle Schotten stellen het op prijs om gefotografeerd te worden. Wil je mensen fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Houd er rekening mee dat er geweigerd kan worden en respecteer dit.
Geldzaken Schotland
In het Verenigd Koninkrijk betaal je met de Britse pond (GBP). Schotland heeft daarbinnen weer haar eigen versie van de pond, de Schotse pond. 1 Schotse pond is overigens gelijk aan 1 Britse pond. Het pondteken is £. Kijk voor de actuele koers op oanda.com.

Pinnen in Schotland: Schotland heeft voldoende pinautomaten (cashpoint of ATM = automated teller machine). Je vindt ze bij banken en bij de grote supermarkten als Tesco's en Sainsbury. Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op mastercard.com/atmlocator en visa.com/atmlocator. In het dunbevolkte noorden van Schotland kan het voorkomen dat je naar een ATM moet zoeken. Geld wisselen kan bij banken, postkantoren en wisselkantoren. Ook hotels wisselen, maar doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken.

Met een creditcard (Visa en Mastercard) kan in de meeste hotels, restaurants en winkels gewoon betaald worden. Een American Express-card wordt echter vaak geweigerd vanwege de hoge kosten voor de winkeliers.

Prijsniveau in Schotland: De prijzen liggen in Schotland wat hoger dan in Nederland of België. Reken op een prijsverschil van gemiddeld +13%. Restaurants zijn bijvoorbeeld 10% duurder, levensmiddelen 20% en voor geïmporteerd bier in de horeca betaal je 27% meer. Het openbaar vervoer is daarentegen weer 2% goedkoper. Uiteraard kan het prijsverschil in toeristische gebieden (vooral in het hoogseizoen) afwijken.

Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimumbedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.
Gezondheid Schotland
Aangezien wij niet medisch geschoold zijn, mogen wij geen advies geven over vaccinaties. Wij adviseren je op voorhand goed te laten informeren over de eventuele benodigde vaccinaties. Dit kan onder andere bij onze partner Thuisvaccinatie.nl (alleen mogelijk in Nederland!). Zorg er ook voor dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten voordat je start met je rondreis door Schotland voor het geval je een ongeluk krijgt of ziek wordt en je naar een ziekenhuis moet. De medische zorg staat in Schotland op redelijk niveau.

Reisapotheek voor Schotland: Neem een kleine reisapotheek mee op je Schotland rondreis met o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Neem voor hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes mee, altijd fijn als er onderweg geen water en zeep in de buurt zijn.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op je rondreis door Schotland is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het Medisch Paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, apotheek en GGD.
Openingstijden Schotland
Winkels: De meeste winkels zijn in Schotland van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. In de grote plaatsen blijven ze meestal wat langer open (tot 19.00 uur) en kun je ook op zondag terecht. Supermarkten sluiten meestal pas om 22.00 uur of zijn zelfs 24 uur per dag geopend.

Postkantoren: Deze zijn in Schotland van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 17.30 uur. Op zaterdag van 09.00 tot 12.30 uur. In grote postkantoren kun je terecht voor een breed scala aan diensten. In kleine dorpen is het postkantoor vaak ook meteen de enige winkel.

Musea: De openingstijden van de musea verschillen onderling, maar in de regel kun je uitgaan van 10.00 tot 17.00 uur. Sommige musea zijn een dag in de week gesloten. Controleer de openingstijden voor jouw bezoek op de website van het museum van je keuze.

Bars en pubs: De meeste pubs (afkoring van public house), cafés en bars zijn open tot middernacht; nachtclubs zijn langer open.

Feestdagen: Op Bank Holidays (nationale feestdagen) sluiten sommige winkels, attracties en restaurants de deuren. Veruit de meeste doen dit alleen op beide Kerstdagen en op Nieuwjaarsdag. Op deze drie dagen is werkelijk alles gesloten. Op de andere nationale feestdagen kun je op de meeste plekken wel terecht.
Reisdocumenten Schotland
Internationaal paspoort: Wij adviseren je om op reis te gaan met een geldig internationaal paspoort of identiteitsbewijs.

Visum: Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie. Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl.
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.
Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te informeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
Tijdsverschil Schotland
Het Verenigd Koninkrijk kent één uur tijdsverschil met Nederland en België. Het is in Schotland, Engeland, Wales, Noord-Ierland en de Kanaaleilanden altijd 1 uur vroeger. De zomertijdregeling van Schotland is gelijk aan die van de Benelux. Daardoor lopen zomer- en wintertijd van beide landen gelijk.
Veiligheid Schotland
Reisadvies Schotland: De Nederlandse overheid heeft een website waar je informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen bijvoorbeeld ambassades en consulaten. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl. Actuele reisadviezen vind je op: Nederlandwereldwijd.nl.
Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.

Belgische reizigers kunnen voor reisadviezen, lokale wetgeving en praktische informatie betreffende het Verenigd Koninkrijk terecht op: https://diplomatie.belgium.be.

Schotland kent twee algemene alarmnummers voor zowel politie, brandweer als ambulance: 112 en 999. Het gebruik van de nummers is gratis maar, net als in Nederland en België, alleen bedoeld voor echte noodgevallen. Aan de kust kun je via nummer 999 ook verbonden worden met de Britse kustwacht, the Royal National Lifeboat Institute.